Τι γυρεύει η …”αλεπού” στη Μόσχα; Μόνο που Βλαντιμίρ Πούτιν δεν φοβάται τον Γερμανό Καγκελάριο…

Former German chancellor Angela Merkel (R) and German Chancellor Olaf Scholz (L) talk before the Federal Assembly (Bundesversammlung) at the Paul Loebe Haus in Berlin, Germany, 13 February 2022. EPA, ADAM BERRY, POOL




Στην επίσκεψη του Γερμανού καγκελαρίου Όλαφ Σολτς (Scholz) στη Μόσχα αναφέρεται η εφημερίδα Financial Times, (κείμενο Guy ChazanRoman OlearchykTom Wilson).

Κάνουν λόγο για μια ύστατη προσπάθεια να αποτραπεί μια εισβολή στην Ουκρανία ακριβώς τη στιγμή που  οι Αμερικανοί προειδοποιούν ότι η Ρωσία βρίσκεται ένα βήμα πριν από την εξαπόλυση μιας ευρείας κλίμακας  επίθεσης.

Αξιωματούχοι στο Βερολίνο που επικαλείται η εφημερίδα δήλωσαν ότι η Γερμανία δεν έχει χάσει κάθε ελπίδα ότι η διπλωματία θα μπορούσε να αποτρέψει έναν πόλεμο, αν και υποβάθμισαν τις προσδοκίες να σημειωθεί ουσιαστική πρόοδος.

«Δεν έχω την αίσθηση ότι θα υπάρξει κάποιο συγκεκριμένο αποτέλεσμα», ανέφερε ένας ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος, ξεκαθαρίζοντας, ωστόσο, ότι «δεν είναι ώρα να εγκαταλείψει κανείς την προσπάθεια».

Όπως εξήγησε, ο βασικός στόχος για τον Scholz είναι «να κατανοήσει καλύτερα τους στόχους της Ρωσίας και να προσπαθήσει να καταλάβει εάν υπάρχουν τρόποι επιστροφής στον άμεσο διάλογο».

Ακόμη, ο αξιωματούχος δήλωσε ότι η γερμανική κυβέρνηση εξετάζει τα αιτήματα της Ουκρανίας για στρατιωτικό εξοπλισμό, αν και, όπως ξεκαθάρισε, ο Scholz είναι απίθανο να υποσχεθεί νέες προμήθειες τη Δευτέρα (στο Κίεβο).

Όπως ανέφερε, ο Scholz σκοπεύει να παροτρύνει τον Putin να αποκλιμακώσει την κατάσταση στα ουκρανικά σύνορα, ενώ θα του μεταφέρει «πόσο σοβαρές θα είναι οι συνέπειες μιας επίθεσης» όσον αφορά τις κυρώσεις στη Ρωσία, καθιστώντας του, παράλληλα, σαφές «ότι δεν πρέπει να υποτιμάται η ενότητα της ΕΕ, των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου».

Ο αξιωματούχος υπογράμμισε ότι οι συνομιλίες με τον Putin σχεδιάστηκαν προκειμένου να διερευνηθούν οι ευκαιρίες για έναν «άμεσο διάλογο» μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης, πιθανώς μέσω υφιστάμενων μορφών όπως ο ΟΑΣΕ και το Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ρωσίας και να σημειωθεί πρόοδος στην εφαρμογή της συμφωνίας του Minsk. 

ΠΗΓΗ: Financial Times, Guy ChazanRoman OlearchykTom Wilson – Ukraine: Scholz plans to appeal to Putin in last-ditch diplomatic push

Πόσο ελεύθερα είναι τα ΜΜΕ που επιδοτούνται από το κράτος; Οι Ελβετοί κάνουν δημοψήφισμα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: