Τελικά τη μεγαλύτερη εντύπωση έκανε το μεγάλο τραπέζι του Πούτιν: Η διάψευση του Κρεμλίνου και οι δύσκολες ώρες στον Λευκό Οίκο

File photo: Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν. EPA, THIBAULT CAMUS, POOL MAXPPP OUT




Του ΜΙΧΑΛΗ ΨΥΛΟΥ, Ναυτεμπορική

Ένα τεράστιο …τραπέζι στο Κρεμλίνο και μια λέξη που δεν ειπώθηκε ποτέ στον Λευκό Οίκο!

Κάπως έτσι θα μπορούσαμε να συνοψίσουμε τα αποτελέσματα της συνάντησης του Γάλλου προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν από τη μία πλευρά, και του Γερμανού καγκελάριου Ολαφ Σολτς με τον Τζο Μπάιντεν, από την άλλη.

«Το μήκους επτά μέτρων τραπέζι όπου κάθησαν απέναντι Πούτιν και Μακρόν έκλεψε την παράσταση στη συνάντηση στο Κρεμλίνο, ενώ στον Λευκό Οίκο έκανε εντύπωση το γεγονός ότι ο καγκελάριος Σολτς δεν ανέφερε ούτε μία φορά τη λέξη Nord Stream 2», γράφει με μπόλικη δόση ειρωνείας η Suddeutsche Zeitung του Μονάχου.

«Το μέγεθος μετράει», είναι ο χαρακτηριστικός τίτλος της γερμανικής εφημερίδας. «Όπως και στα “Ταξίδια του Γκιούλιβερ”, το υπερβολικό μέγεθος έχει τη διάσταση μιας γιγαντιαίας κωμωδίας»

Οσο και αν ο Πούτιν μπορεί να έμεινε μακριά από τον Μακρόν πιθανόν λόγω του κορωνοϊού, «η απόσταση που τους χώριζε στις δύο άκρες του τραπεζιού, δείχνει ανάγλυφα και την απόσταση μεταξύ Ρωσίας και Δύσης στα βασικά ζητήματα ευρωπαϊκής ασφάλειας», προσθέτει η SZ.

  • Η διάψευση του Κρεμλίνου

Αυτό φάνηκε και στη διάψευση του Κρεμλίνου στις γαλλικές θριαμβολογίες: Η γαλλική κυβέρνηση είχε σπεύσει να ανακοινώσει το βράδυ της Δευτέρας, μετά την πεντάωρη συνάντηση Πούτιν-Μακρόν ότι ο Γάλλος πρόεδρος κατάφερε να αποσπάσει από τον Βλαντιμίρ Πούτιν την υπόσχεση ότι η Ρωσία «δεν θα αναλάβει νέες στρατιωτικές πρωτοβουλίες».

Λίγο αργότερα όμως,το Κρεμλίνο όχι μόνο το διέψευσε κατηγορηματικά, αλλά τόνισε επίσης ότι η Γαλλία δεν είναι ο σωστός συνομιλητής γιατί δεν ηγείται καν του ΝΑΤΟ.

«Ουσιαστικά, είναι ψευδές. Μόσχα και Παρίσι δεν μπόρεσαν να κλείσουν καμία συμφωνία. Είναι απλά αδύνατο. Η Γαλλία ασκεί την προεδρία των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Γαλλία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, όπου το Παρίσι δεν κατέχει την ηγεσία. Την ηγεσία στο ΝΑΤΟ κατέχει μια άλλη χώρα. Ποιες συμφωνίες μπορούμε να συζητήσουμε; » αναρωτήθηκε ρητορικά ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Ο Πεσκόφ πρόσθεσε μάλιστα ότι ήταν προγραμματισμένη -και όχι προϊόν συμφωνίας- η αποχώρηση από τη Λευκορωσία των 30.000 Ρώσων στρατιωτών, που είχαν μεταβεί για γυμνάσια.

Το Κρεμλίνο, δεν δίστασε λοιπόν, να διαψεύσει τις ελπίδες του Μακρόν να επιστρέψει «θριαμβευτής» στο Παρίσι και κυρίως να αξιοποιήσει την αποστολή για προεκλογικούς λόγους. «Απλά Πούτιν και Μακρόν συμφώνησαν να μιλήσουν ξανά στο τηλέφωνο, μετά την επίσκεψη που έκανε χθες ο Μακρόν στο Κίεβο. Τι ειχες Γιάννη, τι είχα πάντα…

  • Δύσκολες ώρες στον Λευκό Οίκο

Αυτό που συνέβη όμως στο Λευκό Οίκο κατά την επίσκεψη του Όλαφ Σολτς «ήταν ένα κάπως περίεργο θέαμα», όπως γράφει ο Der Spiegel. «Ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπάιντεν έλεγε συνεχώς ότι ο ρωσικός αγωγός Nord Stream 2 δεν θα λειτουργήσει αν ο Πούτιν εισβάλει στην Ουκρανία, αλλά ο Γερμανός Καγκελάριος δεν είπε λέξη για τον αγωγό. Απέφυγε ακόμη και να αναφέρει τη λέξη Nord Stream 2», γράφει η Tagesschau.

Και όμως! Ο αγωγός δεν είναι ένα αμερικανικό σχέδιο με τη Ρωσία. «Ο Nord Stream 2 είναι ένα γερμανο-ρωσικό έργο και η πρώτη Αρχή που θα αποφασίσει για την τύχη του αγωγού, είναι η γερμανική κυβέρνηση. Αλλά ο Μπάιντεν δεν αφήνει καμία αμφιβολία ότι η Ουάσιγκτον θα έκλεινε τον αγωγό – λες και η Γερμανία είναι απλώς ένας υπεργολάβος στο πρόγραμμα», γράφει με έντονη δυσαρέσκεια η γερμανική εφημερίδα.

Ο Γερμανός καγκελάριος ταξίδεψε πάντως στην Ουάσιγκτον για να παρουσιάσει τη Γερμανία ως αξιόπιστο σύμμαχο. Δεν είναι σίγουρο ότι το πέτυχε αυτό με τις ρητορικές του ικανότητες, ακόμα κι αν ο Μπάιντεν του εξέφρασε ην εμπιστοσύνη του.

Το γιατί ο Σολτς δεν θέλησε να μιλήσει ανοιχτά για τον αγωγό, έχει να κάνει φυσικά με τα στρατηγικά και οικονομικά συμφέροντα της Γερμανίας, που εξαρτάται ενεργειακά από το ρωσικό αέριο. Αλλά δεν είναι πρωτίστως ο Πούτιν που προσπαθεί να κατευνάσει ο Σολτς. Είναι το ίδιο του το κόμμα, το SPD, ηγετικά στελέχη του οποίου είναι υπέρ του αγωγού.

Σε κάθε περίπτωση όμως, η στάση του Γερμανού καγκελάριου έχει να κάνει με την ηγετική παρουσία του Βερολίνου σε μια μεγάλη ευρωπαϊκή κρίση. Οπως θα περίμενε κανείς να επιδείξει στην Ουάσιγκτον ο ηγέτης της ισχυρότερης χώρας της ΕΕ.

Η κρίση στην Ουκρανία δεν θα επιλυθεί φυσικά με μια επίσκεψη της Καγκελαρίου στον Λευκό Οίκο ή με την μετάβαση στο Κρεμλίνο του Γάλλου Προέδρου. Η πιο σημαντική είδηση ​​είναι ότι ο Πρόεδρος Πούτιν συνομίλησε από κοντά και για πολλές ώρες με έναν Ευρωπαίο ηγέτη. Και η συνομιλία αυτή σίγουρα έθεσε επακριβώς τον οδικό χάρτη για την εξεύρεση λύσης στην Ουκρανική κρίση.

  • Αιχμές για το casual ντύσιμο

Ο καγκελάριος Ολαφ Σολτς εκ των πραγμάτων μπήκε αργά στη διαδικασία αυτή, ενώ αντιμετωπίζει ταυτόχρονα και ένα τείχος δυσπιστίας, τόσο στο εξωτερικό, όσο και στο εσωτερικό της χώρας του. Χθεσινή δημοσκόπηση του Spiegel δείχνει ότι οι περισσότεροι Γερμανοί είναι απογοητευμένοι από τις επιδόσεις του Σολτς ως καγκελαρίου.

Μόνο περίπου το 20% εκτιμούν την επαγγελματική του ικανότητα, ενώ μόνο το 11% και το 8% αντίστοιχα, αναγνωρίζουν στον Σολτς σαφείς θέσεις και ηγετική δύναμη. Το ποσοστό όσων δεν αποδίδουν καμία από τις παραπάνω ιδιότητες στον καγκελάριο, από την άλλη, έχει αυξηθεί σημαντικά: από περίπου 40 σε πάνω από 60%, γράφει το Spiegel.

Θέμα μεγάλης συζήτησης στα γερμανικά social media έγινε και το ντύσιμο του Σολτς κατά την πτήση του στην Ουάσιγκτον, όπου εμφανίστηκε στους δημοσιογράφους με τζιν, μαύρο μπλουζάκι και γκρι πουλόβερ. Οι φωτογραφίες από το αεροπλάνο έκαναν τον γύρο του διαδικτύου, και τα ρούχα του καγκελαρίου έγινε γρήγορα αντικείμενο σχολίων. Σε πολλά tweets έγινε μάλιστα λόγος για «στολή υπαλλήλου σε κατάστημα υλικών».

Ο Σολτς θα ταξιδέψει στη Μόσχα την επόμενη εβδομάδα. Και εκεί θα ρωτηθεί πώς νιώθει για το Nord Stream 2, αν και με το αντίθετο πρόσημο: ο Πούτιν θέλει εγγυήσεις για το έργο. Μένει να δούμε τι θα πει ο Σολτς στο …μεγάλο τραπέζι του Πούτιν!

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Ακόμα και το “γεράκι” ο Λίντνερ …αλλάζει: Τι συμβαίνει στην Ευρώπη της εργασίας και της δημοσιονομικής πολιτικής;

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: