Δεν την γλυτώνει για τον Καβαλά ο Ερντογάν: Το Συμβούλιο της Ευρώπης τον στέλνει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

File photo: Ο Οσμάν Καβάλα σε σκίτσο σε τουρκικό δικαστήριο. Φωτογραφία via Twitter, Kavala’ya Özgürlük, @FreeOsmanKavala




Την άμεση και οργισμένη αντίδραση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών προκάλεσε η σημερινή απόφαση του Συμβουλίου της Ευρώπης να παραπέμψει πλέον την Τουρκία στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την συνεχιζόμενη φυλάκιση άνευ καταδίκης του ανθρωπιστή επιχειρηματία Οσμάν Καβαλά.

Η απόφαση για την παραπομπή της Τουρκίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ελήφθη κατά πλειοψηφία από την Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Σημειώνεται ότι από τις 3 του περασμένου Δεκεμβρίου η Επιτροπή Υπουργών είχε κοινοποιήσει την απόφασή νας να προχωρήσει στην παραπομπή και είχε προειδοποιήσει επισήμως την Τουρκία για την πρόθεσή της να την παραπέμψει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο” επειδή δεν συμμορφώνεται με την απόφαση του Δικαστηρίου για τερματισμό της κράτησης του υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ακτιβιστή Οσμάν Καβαλά.

Μάλιστα, η Επιτροπή καλούσε την Τουρκία “να υποβάλει συνοπτικά την άποψή της για το θέμα αυτό έως τις19 Ιανουαρίου 2022 το αργότερο».

Πολιτικά κίνητρα και μεροληπτική απόφαση λέει η Τουρκία

Η απάντηση της Τουρκίας – ασχέτως των διατυπώσεων που χρησιμοποιήθηκαν – ήταν στο γνωστό μοτίβο το οποίο και σήμερα επανέλαβε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, μιλώντας για “μεροληπτική και πολιτικά υποκινούμενη” παραπομπή.

Σε ανακοίνωσή του το ΥΠΕΞ αναφέρει ότι κοινοποίησαν στον Συμβούλιο της Ευρώπης στις 19 Ιανουαρίου ότι η κράτηση Καβαλά οφείλεται σε άλλη εν εξελίξει δικαστική διαδικασία και κλήθηκε να εξεταστεί το θέμα βάσει νομικών αρχών.

“Παρά ταύτα, η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης ενέκρινε σήμερα (2 Φεβρουαρίου) ενδιάμεση απόφαση σχετικά με την παραπομπή της υπόθεσης της Καβάλας στο ΕΔΑΔ με πλειοψηφία. Έτσι, η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης συνέχισε την προσέγγισή της για παρέμβαση στη συνεχιζόμενη ανεξάρτητη δικαστική διαδικασία στη χώρα μας και παραβίασε την αρχή του σεβασμού της δικαστικής διαδικασίας”, υποστηρίζει.

Σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΕΞ, “η διατήρηση της απόφασης Καβάλα στην ημερήσια διάταξη είναι μια σκόπιμη και ασυνεπής προσέγγιση, που στερείται καλής θέλησης”.

“Είναι προφανές ότι αυτή η μεροληπτική απόφαση που ελήφθη με πολιτικά κίνητρα, αγνοώντας τη συνεχιζόμενη δικαστική διαδικασία στο εσωτερικό δίκαιο, έχει βλάψει τη φήμη του ευρωπαϊκού συστήματος ανθρωπίνων δικαιωμάτων”, υποστηρίζει.

“Ελπίζουμε ότι το ΕΔΑΔ θα αξιολογήσει αυτή την απόφαση δίκαια και θα λάβει υπόψη την εν εξελίξει δικαστική διαδικασία στο εσωτερικό δίκαιο για το θέμα αυτό και θα λάβει μια απόφαση σύμφωνα με τη νομολογία και τις αρχές του, χωρίς να ενεργεί ως πρωτοβάθμιο δικαστήριο σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων”, καταλήγει.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ

Νέα επιστολή δυσπιστίας κατά Τζόνσον από συντηρητικό Βουλευτή: «Φρικτό να πρέπει διαρκώς να τον υπερασπιζόμαστε»

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: