Διαστρεβλωτής ριζοσπάστης ο Μπάιντεν για την Τουρκία: «Απορρίπτει» θρασύτατα την ρήση του Αμερικανού προέδρου για την Γενοκτονία των Αρμενίων

FILE PHOTO: Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στους δρόμους του Λος Άντζελες ευχαρίστησαν τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων, τo 2021. EPA, ETIENNE LAURENT




Φυσικά και δεν αποτελεί είδηση, αλλά βάζει το “λιθαράκι” του στο τεταμένο σκηνικό ΗΠΑ-Τουρκίας το ανακοινωθέν του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών που  απέρριψε -ως συνήθως- την έκφραση «γενοκτονία» του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν για τα «γεγονότα» -όπως τα αποκαλεί η Τουρκία- το 1915 κατά των Αρμενίων.

Σε ανακοίνωσή του, το τουρκικό ΥΠΕΞ εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τις εν λόγω δηλώσεις, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για μια προσπάθεια να ικανοποιηθούν «κάποιοι ριζοσπαστικοί κύκλοι». Επιπλέον, το υπουργείο κάλεσε όλες τις πλευρές να υποστηρίξουν την πρότασή του για τη δημιουργία μιας Κοινής Ιστορικής Επιτροπής και τη διαδικασία εξομάλυνσης με την Αρμενία.

«Απορρίπτουμε τις μονομερείς δηλώσεις που γίνονται για τα γεγονότα του 1915, προκειμένου να ικανοποιήσουν κάποιους ριζοσπαστικούς κύκλους.

Οι δηλώσεις αυτές, οι οποίες διαστρεβλώνουν τα ιστορικά γεγονότα, είναι επίσης αντίθετες με το διεθνές δίκαιο. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει σημειώσει σαφώς ότι τα γεγονότα του 1915 αποτελούν θέμα νομικής συζήτησης.
Αυτές οι μεροληπτικές και μονόπλευρες δηλώσεις για την ιστορία όχι μόνο υπονομεύουν τις προσπάθειες για συμφιλίωση μεταξύ των δύο κοινοτήτων, αλλά και ενθαρρύνουν ριζοσπαστικές ομάδες που έχουν την τάση να διαπράττουν εγκλήματα μίσους.
Καλούμε όλες τις πλευρές να υποστηρίξουν την πρότασή μας για μια Κοινή Ιστορική Επιτροπή και τη διαδικασία εξομάλυνσης με την Αρμενία», αναφέρει η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ.

 

Μήνυμα Μπάιντεν: Σήμερα θρηνούμε τη Γενοκτονία 1,5 εκατομμυρίου Αρμένιων από τους οθωμανούς – Δέσμευσή μας να μην το ξεχάσουμε ποτέ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: