Σφίγγει η θηλιά στον λαιμό του Πούτιν: Έρευνα για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία ζητά ο εισαγγελέας του ΔΠΔ

Η πρεσβεία των ΗΠΑ απεικονίζεται σε μια βιτρίνα που δείχνει μια φωτογραφία του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, στη Μόσχα, Ρωσία, 28 Φεβρουαρίου 2022. EPA/MAXIM SHIPENKOV




Το γραφείο του εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) γνωστοποίησε πως θα ζητήσει έγκριση για να ξεκινήσει έρευνα σχετικά με καταγγελίες για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία.

Ο εισαγγελέας Καρίμ Καν είχε εκφράσει την Παρασκευή την ανησυχία του για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και δήλωσε πως το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο μπορεί να ερευνήσει καταγγελίες για εγκλήματα που έχουν ανακύψει στην παρούσα κρίση.

«Το επόμενο βήμα είναι να προχωρήσουμε στη διαδικασία αναζήτησης και εξασφάλισης εξουσιοδότησης από το Προανακριτικό Τμήμα του Δικαστηρίου για να ξεκινήσουμε την έρευνα», αναφέρει το γραφείο του εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, που εδρεύει στη Χάγη.

Σημειώνεται ότι Διεθνής Αμνηστία έχει καταγγέλλει τους Ρώσους για χρήση βομβών διασποράς στην Ουκρανία, εκτιμώντας πως πρέπει να αποτελέσει το αντικείμενο έρευνας για “έγκλημα πολέμου”. Σύμφωνα με τη ΜΚΟ που εδρεύει στο Λονδίνο, ένα νηπιαγωγείο όπου είχαν καταφύγει άμαχοι στην Οχτίρκα, στη βορειοανατολική Ουκρανία, επλήγη το πρωί της Παρασκευής από τα όπλα αυτά που απαγορεύθηκαν το 2010 με μια διεθνή συνθήκη, την οποία δεν έχουν υπογράψει ούτε η Μόσχα ούτε το Κίεβο. Η ΜΚΟ δήλωσε πως “η επίθεση φαίνεται πως πραγματοποιήθηκε από τις ρωσικές δυνάμεις, που επιχειρούσαν σε κοντινή απόσταση και που έχουν τη συνήθεια να χρησιμοποιούν όπλα διασποράς σε κατοικημένες ζώνες”.
Η Διεθνής Αμνηστία στηρίζεται σε εικόνες βίντεο από drone που ελήφθησαν στο σημείο και δείχνουν πως όπλα διασποράς έπληξαν τουλάχιστον σε επτά σημεία το κτίριο ή την περιοχή γύρω από αυτό. Η ΜΚΟ προμηθεύθηκε επίσης 65 φωτογραφίες και επιπλέον βίντεο από τοπική πηγή.

Παράλληλα εκφράζονται σε διεθνές επίπεδο φόβοι πως οι Ρώσοι είναι πιθανόν να χρησιμοποιήσουν θερμοβαρικά όπλα , που χαρακτηρίζονται από μεγάλο συντελεστή φονικότητας. Σημειώνεται ότι τα θερμοβαρικά όπλα είναι ένας τύπος εκρηκτικού που χρησιμοποιεί οξυγόνο από τον περιβάλλοντα αέρα για να προκαλέσει έκρηξη σε υψηλή θερμοκρασία. Ουσιαστικά το κύμα που παράγεται συνήθως από ένα τέτοιο όπλο έχει σημαντικά μεγαλύτερη διάρκεια από αυτό που παράγεται από ένα συμβατικό συμπυκνωμένο εκρηκτικό.

Σε κάθε περίπτωση ή όλη διαδικασία της έρευνας μπορεί να καταστεί από ιδιαίτερα δυσάρεστη ως καταστροφική για τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, διότι κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την πιθανότητα να παραπεμφθεί στην Χάγη κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου, στην περίπτωση πάντα που υπάρξουν αφενός αποδείξεις και αφετέρου επιβεβαιωμένη εμπλοκή του.

Με πληροφορίες Reuters-AFP μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Άμστερνταμ, Ολλανδία

Εκκωφαντική έκρηξη στο Κίεβο ενώ τεράστιο ρωσικό κομβόι 27 χιλιομέτρων αργοκυλά προς την καρδιά της πόλης

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: