Νέα σκάφη κρούσης για τις αμφίβιες ομάδες Ειδικών Επιχειρήσεων: Ασπίδα στα νησιά του Αν. Αιγαίου

Εικόνα από τις πρώτες δοκιμές εν πλω που ξεκίνησαν τα στελέχη του Σχολείου Ταχέων Σκαφών των Ειδικών Δυνάμεων. Πηγή: Hellasjournal




ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ, HELLAS JOURNAL

Μπορεί να υπάρχουν τριγμοί και ενστάσεις στις ανώτατες τάξεις των Ειδικών Επιχειρήσεων, όμως η «μετάλλαξη» που έχει επιχειρηθεί εδώ και καιρό και σε αρκετά ενισχύει την καθημερινή αποστολή των στελεχών, συνεχίζεται με στόχο οι SOF να διαθέτουν το καλύτερο δυνατό για τις αποστολές που τους ανατίθενται.

Και αυτή είναι μια «ειδική» απάντηση κυρίως σ’ ότι αφορά τις «ελίτ» μονάδες των νησιών, η οποία συντάσσεται πλήρως με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής άμυνας, πως «ότι απειλείται δεν αποστρατιωτικοποιείται»…

  • Άρα τα νέα σκάφη κρούσης Norsafe viking 1200 ενισχύουν τις αμφίβιες ειδικές επιχειρήσεις και μάλιστα με την άφιξή τους στην «μήτρα» των Ειδικών Δυνάμεων στη Νέα Πέραμο, οι εν πλω δοκιμές ξεκίνησαν στα έμπειρα χέρια των εκπαιδευτών του Σχολείου Ταχέων Σκαφών. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες μέσα στη χρονιά, τα πρώτα 6-7 Viking 1200 θα φτάσουν στην Ελλάδα, ενώ το χρονοδιάγραμμα παραδόσεων για το σύνολο των νέων φουσκωτών φτάνει περίπου έως το 2027. Το πρώτο από τα περίπου 40 νέα RIB που θα έχουν στα χέρια τους τα στελέχη Ειδικών Επιχειρήσεων έπεσε στο νερό και εκεί, στις δοκιμές, οι commandos θ’ αγγίξουν τα όρια του σκάφους, ακόμη κι αυτό των 67 κόμβων.

Στο πλαίσιο της μετεξέλιξης των διακλαδικών ναυτικών επιχειρήσεων και αμέσως μετά τα τέσσερα MARK V που προμηθεύτηκε η Διοίκηση Υποβρυχίων Καταστροφών του Πολεμικού Ναυτικού από τις Ηνωμένες Πολιτείες, σειρά να ενισχυθούν είχαν οι Αμφίβιες Δυνάμεις των Καταδρομών και να πάρουν στα χέρια τους το Norsafe viking 1200.

Στον σχεδιασμό Ειδικών Επιχειρήσεων οι «νησιώτες» διαδραματίζουν τον πλέον κομβικό ρόλο καθώς είναι εκείνοι που πρώτοι έχουν τη δυνατότητα λόγω των αποστάσεων να προσεγγίσουν με ταχύτητα και ασφάλεια τον στόχο που έχουν.

Γρήγοροι σαν τον άνεμο… 

 

Αλλά με την δύναμη των 67 κόμβων ως μέγιστη ταχύτητα, οι ομάδες των αμφίβιων δυνάμεων- εκτός από εκείνες στα νησιά- μπορούν να δράσουν ακόμη και από την περιοχή της Αττικής, την έδρα δηλαδή της «ελίτ», που συμπεριλαμβάνει ομάδες του ΕΤΑ και της Ζ’ ΜΑΚ. Οι ομάδες «αστακοί» μπορούν να ταξιδέψουν με ιδιαίτερη ασφάλεια στο νέο σκάφος ειδικών επιχειρησιακών απαιτήσεων που έρχεται για ν’ αντικαταστήσει το «ανοιχτό» Magna 960.

Ομάδες που μπορούν να φτάσουν ακόμη και τα 17 άτομα, σε καθίσματα απορρόφησης κραδασμών και άλλες θέσεις εντός της καμπίνας και όχι μόνο. Το Norsafe viking 1200 αλλάζει τα μέχρι τώρα δεδομένα για τους αμφίβιους καθώς τους προσφέρει μεγαλύτερη ασφάλεια κατά τη διάρκεια του πλου τους, αλλά ακόμη και σε περίπτωση εμπλοκής.

  • 12 μέτρα, με τρεις εξωλέμβιες μηχανές 400 ίππων η κάθε μια, μεταφέρει με άνεση μέχρι και 2,5 τόνους φορτίο ενώ σ’ ότι έχει να κάνει με τον οπλισμό του, το πιθανότερο είναι ν’ ακολουθηθεί η πεπατημένη των Magna 9.60, δηλαδή στην πλώρη ένα «50άρι» ή ακόμη και βομβιδοβόλο και στην πρύμνη ένα όπλο μικρότερου διαμετρήματος των 7,62, με πιθανότερο το MAG.

Ηλεκτρονικά, ραντάρ, τελευταίας τεχνολογίας επικοινωνίες, θερμικά συστήματα έως και Flir ανήκουν στον εξοπλισμό των νέων RIB Ειδικών Επιχειρήσεων που και αυτά με την άφιξή τους στα νησιά του αν. Αιγαίου θα αναλάβουν υπηρεσίες αντί των Magna, στην οριογραμμή, απέναντι από στις παράνομες προσπάθειες των Τούρκων δουλεμπόρων να περάσουν μετανάστες και πρόσφυγες στο Ελληνικό και Ευρωπαϊκό έδαφος.

Και τα γερασμένα πλην αξιόπιστα Magna 9.60 απ’ ότι φαίνεται δεν έχουν ολοκληρώσει την «θητεία» τους στις τάξεις των Ειδικών Επιχειρήσεων κι ας υπηρετούν ορισμένα από το 1999. Αυτό αποτελεί και πρόταση των ίδιων των μονάδων οι οποίες τα δυο τελευταία χρόνια που έχουν εμπλακεί με το μεταναστευτικό κατάφεραν μέσα από κανδήλια να επισκευάσουν το σύνολο του στόλου των Magna.

Οι πληροφορίες που υπάρχουν ομιλούν για συνέχιση των υπηρεσιών τους τουλάχιστον δυο σε κάθε ακριτική ειδική μονάδα, ενώ ένα μεγάλο μέρος των σκαφών που χρησιμοποιούνται από τις Αμφίβιες Δυνάμεις θα μετακινηθεί στο Μηχανικό που βρίσκεται στα νησιά.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΑΜΥΝΑ – ΕΝΕΡΓΕΙΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Το πέρασμα στην 5η γενιά περνά μέσα από το πρόγραμμα αναβάθμισης των F-16 Block 50 που βαλτώνει…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: