Απίστευτη τηλεοπτική παράσταση Λαβρόφ και Πούτιν: Να συνεχίσουμε τον διάλογο λέει ο ένας στον άλλο

File Photo: Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, με τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. EPA/SERGEI KARPUKHIN




Με εξαιρετικά ευφάνταστο και άλρως προπαγανδιστικό τρόπο περνάει τα μηνύματά του στη Δύση το Κρεμλίνο.

«Οφείλω να πω ότι υπάρχει πάντα μια πιθανότητα» να «επιλυθούν τα προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν», δήλωσε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ στη διάρκεια συνομιλίας του με τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, η οποία αναμεταδόθηκε από την τηλεόραση, ενώ πρόσθεσε πως οι ευκαιρίες για διάλογο «δεν έχουν εξαντληθεί».

Ο Λαβρόφ είπε ακόμη στον Πούτιν πως οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν διατυπώσει συγκεκριμένες προτάσεις για τη μείωση των στρατιωτικών κινδύνων, αλλά πρόσθεσε πως οι απαντήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ δεν ήταν ικανοποιητικές.

Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται ότι η Ρωσία δήλωσε σήμερα πως υφίσταται μια «πιθανότητα» να επιλυθεί δια της διπλωματικής οδού η ουκρανική κρίση, τη στιγμή που η Δύση εκφράζει φόβους ότι οι εντάσεις θα μετατραπούν σε ένοπλη σύγκρουση.

Ο Λαβρόφ, αναφερόμενος στις απαντήσεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στις ρωσικές προτάσεις, είπε ότι αποτελούνται από δύο σκέλη. Ως προς το πρώτο σκέλος των απαντήσεων που αφορά τα τρία βασικά ζητήματα που σχετίζονται με τις ανησυχίες και τις απαιτήσεις της Μόσχας, τη μη διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς, τη μη εγκατάσταση επιθετικών οπλικών συστημάτων κοντά στα σύνορα της Ρωσίας και την επιστροφή της στρατιωτικής παρουσίας του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη στις θέσεις που κατείχε το 1997, ο Λαβρόφ είπε ότι η «απάντηση είναι αρνητική, και φυσικά δεν μας ικανοποιεί».

Ωστόσο ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε «εποικοδομητικό» το δεύτερο σκέλος των απαντήσεων, το οποίο προβλέπει συγκεκριμένα μέτρα όσον αφορά στους πυραύλους μέσου και μικρού βεληνεκούς, και περιλαμβάνει μια σειρά προτάσεων για την μείωση των στρατιωτικών κινδύνων, την ενίσχυση της εμπιστοσύνης και της διαφάνειας στα στρατιωτικά θέματα.

Ο Λαβρόφ διαβεβαίωσε τον Πούτιν ότι η Ρωσία θα συνεχίσει να επιδιώκει απαντήσεις στα ζητήματα που έχουν σχέση με τις εγγυήσεις ασφαλείας.

Ο Πούτιν αφού άκουσε την εισήγηση ρώτησε τον Λαβρόφ:

«Πως κατά την άποψη σας, υπάρχει παρόλα αυτά πιθανότητα να συμφωνήσουμε με τους εταίρους μας στα βασικά ζητήματα που μας προκαλούν ανησυχία, ή αυτό είναι μια απόπειρα να μας εμπλέξουν σε μια ατελείωτη διαδικασία διαπραγματεύσεων, που δεν έχει καμία λογική κατάληξη;».

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών απάντησε: «πάντα υπάρχει πιθανότητα», προσθέτοντας ότι η ρωσική απάντηση στις προτάσεις της Ουάσιγκτον και των Βρυξελλών είναι ήδη έτοιμη και «το σχέδιο (της απάντησης) έχει διατυπωθεί σε δέκα σελίδες».

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ, ο Πούτιν θα εγκρίνει «έγκαιρα» της απάντηση της Ρωσίας στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.

Με πληροφορίες από AFP-Reuters μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ
Μόσχα, Ρωσία

Η παγκόσμια οικονομία σε τεντωμένο σχοινί ενώ κορυφώνεται το διπλωματικό μπαλέτο Κίεβου, Μόσχας και ΝΑΤΟ

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: