Κύπρος: Την απόλυτη αντίθεσή τους για επίθεση Ρωσίας στην Ουκρανία, εξέφρασαν ο υπουργός Παιδείας και η Πρέσβειρα της Γαλλίας

Photo O Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού Πρόδρομος Προδρόμου και η Πρέσβειρα της Γαλλικής Δημοκρατίας στην Λευκωσία, Σαλίνα Γκρενέτ Καταλανό ΚΥΠΕ




Την απόλυτη αντίθεση της Κυπριακής Κυβέρνησης απέναντι στην ένοπλη επίθεση της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας, εξέφρασε σήμερα ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, Πρόδρομος Προδρόμου, ο οποίος έκανε λόγο για «κραυγαλέα καταπάτηση του διεθνούς δικαίου, της κυριαρχίας των χωρών και της ελευθερίας των λαών».

Μιλώντας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, για τις εκδηλώσεις της «Σεζόν Γαλλοφωνίας 2022», ο Υπουργός Παιδείας εξέφρασε την προσδοκία του για έμπρακτη επίδειξη αλληλεγγύης από τη διεθνή κοινότητα.

Από την πλευρά της, η Πρέσβειρα της Γαλλικής Δημοκρατίας στην Κύπρο, Σαλίνα Γκρενέτ-Καταλανό, ανέφερε πως ο βάναυσος πόλεμος που διεξάγεται αυτή τη στιγμή στην Ουκρανία παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο και αντιτίθεται στις αρχές της διεθνούς και ευρωπαϊκής τάξης και ασφάλειας εδώ και δεκαετίες, προσθέτοντας πως η διεθνής κοινότητα εκφράζει την αλληλεγγύη της προς την Ουκρανία και τον ουκρανικό λαό και προετοιμάζει κυρώσεις ως αντίδραση στις ρωσικές ενέργειες.

«Σεζόν Γαλλοφωνίας 2022»

Στον χαιρετισμό του, κατά την παρουσίαση του προγράμματος των εκδηλώσεων της «Σεζόν Γαλλοφωνίας 2022», ο Υπουργός Παιδείας υπογράμμισε τον σπουδαίο ρόλο που επιτελεί ο Οργανισμός Γαλλοφωνίας, ιδιαίτερα σε εποχές, όπως αυτή που διάγουμε σήμερα, με προκλήσεις που διασαλεύουν τη διεθνή σταθερότητα και ασφάλεια και «που η ειρήνη αποδεικνύεται και πάλι εύθραυστη».

Όπως πρόσθεσε, ο Οργανισμός Γαλλοφωνίας «δεν αποτελεί απλώς μια γλωσσική κοινότητα», αλλά μια κοινότητα που με το έργο της προασπίζεται πανανθρώπινες αξίες όπως αυτές της ελευθερίας και της δημοκρατίας.

Έκανε λόγο για τη νέα λαμπρή περίοδο, που διανοίγουμε στις σχέσεις Γαλλίας και Κύπρου στον τομέα της παιδείας και του πολιτισμού, με την επέκταση της γαλλικής γλώσσας στα σχολεία, την υπογραφή νέων μνημονίων συνεργασίας και την ίδρυση παραρτήματος του Γαλλοκυπριακού Σχολείου στη Λεμεσό.

«Η Κύπρος εκφράζει με κάθε τρόπο το ενδιαφέρον της προς τη γαλλική γλώσσα και κουλτούρα. Η αγάπη για τα γαλλικά, μια γλώσσα συνυφασμένη με την κοιτίδα των περισσότερων καλλιτεχνικών και ιδεολογικών ρευμάτων του κόσμου, εκφράζεται και μέσω των πολιτικών αποφάσεων της Κυβέρνησής μας, να προχωρήσει στην πιστοποίηση της γαλλικής γλώσσας στο δημόσιο σχολείο και στην επέκτασή της σε Λύκεια και Τεχνικές Σχολές», είπε ο κ. Προδρόμου.

Επιπλέον, ανέφερε πως «με τις πρωτοβουλίες αυτές στοχεύουμε να προσφέρουμε νέες ευκαιρίες, να ανοίξουμε νέους ορίζοντες στη νεολαία μας και να δημιουργήσουμε ένα μεγαλύτερο άνοιγμα στον σύγχρονο κόσμο, ενισχύοντας τον πολυπολιτισμικό διάλογο».

Αναφέρθηκε ακόμα στην ενεργό συμμετοχή του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας στη διοργάνωση εκδηλώσεων και δράσεων για τους εορτασμούς της Γαλλοφωνίας 2022, δηλώνοντας ότι «σ’ αυτή την πραγματικά πολύ δύσκολη στιγμή και συγκυρία, εκφράζουμε τη θέλησή μας να κάνουμε να ακουστούν η μουσική, η ποίηση, τα χρώματα και η απαγγελία στα γαλλικά πιο δυνατά από τα τύμπανα του πολέμου».

Στο μεταξύ, ο Προϊστάμενος του Γραφείου Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων, Διά Βίου Μάθησης και Εκπαίδευσης Ενηλίκων του ΥΠΠΑΝ, Ιωάννης Σαββίδης, παρουσίασε τις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν με την ευκαιρία της «Σεζόν Γαλλοφωνίας 2022», σημειώνοντας πως το πρόγραμμα δράσεων περιλαμβάνει πολλαπλές εκδηλώσεις, όπως διαλέξεις, συναυλίες, εκθέσεις, κινηματογραφικές προβολές, σχολικούς διαγωνισμούς, κλπ.

Σύμφωνα με τον κ. Σαββίδη οι δράσεις θα διεξαχθούν κατά τη διάρκεια  του μήνα Μαρτίου, ενώ σημείωσε ότι όλες οι πληροφορίες σχετικά με αυτές τις εκδηλώσεις θα δημοσιεύονται τακτικά στον ιστότοπο του Προγράμματος Saison Francophonie 2022 (ifchypre.org), μέσω των ιστοσελίδων του Γαλλικού Ινστιτούτου Κύπρου και του Υπουργείου Παιδείας.

Σύντομη αναφορά στη «Σεζόν Γαλλοφωνίας 2022» έκανε και η Γαλλίδα Πρέσβειρα, η οποία χαιρέτισε τις ενέργειες του Υπουργείου για την ενίσχυση της θέσης της γαλλικής γλώσσας σε ολόκληρο το κυπριακό εκπαιδευτικό σύστημα, ενώ τόνισε πως στο πλαίσιο της τρέχουσας γαλλικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει αναπτυχθεί ένα ξεχωριστό σκέλος συνεργασιών με βάση τη γαλλική γλώσσα και την πολυγλωσσία γενικότερα.

Χαιρετισμούς κατά την παρουσίαση των εκδηλώσεων απηύθυναν, εξάλλου, ο Πρέσβης της Ελλάδος, Ιωάννης Παπαμελετίου, η Πρώτη Γραμματέας της Πρεσβείας του Λιβάνου, Κουίν Μάρυλ Σαλάμε, η Επιτετραμμένη της Ελβετίας, Ανδρούλα Μιχαήλ και ο Αντιπρόσωπος του Προέδρου στο Μόνιμο Συμβούλιο Γαλλοφωνίας, Ανδρέα Πιρίσιης.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ
Λευκωσία, Κύπρος

Την επάρκεια της Κύπρου σε ενέργεια και σιτηρά θα πλήξει ο πόλεμος στην Ουκρανία

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: