Και με τον χωροφύλακα και με τον αστυφύλακα ο Ερντογάν: Λέει ότι δεν θα εγκαταλείψει ούτε την Ουκρανία ούτε τη Ρωσία

Ο Ταγίπ Ερντογάν κατά την συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Φωτογραφία Τουρκική Προεδρεία




Αποφασίσαμε να χρησιμοποιήσουμε την εξουσία που δίνει στη χώρα μας η Σύμβαση του Μοντρέ σχετικά με την κίνηση των πλοίων στα Στενά με τρόπο που θα αποτρέψει την κλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία, δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι «το γεγονός ότι οι χώρες που είναι το μέρος ή και η αιτία του προβλήματος είναι και διαιτητές στο ΣΑ των ΗΕ δυσκολεύει τα πράγματα».

«Η Τουρκία είναι μια χώρα που θέλει ειρήνη στην περιοχή της. Ζητήσαμε διάλογο με την Ουκρανία και τη Ρωσία, τις οποίες θεωρούμε φίλες χώρες, και προσφέραμε διαμεσολάβηση. Δυστυχώς, το αποτέλεσμα ήταν τρομακτικό και στις 24 Φεβρουαρίου τα όπλα μίλησαν. Λυπούμαστε που προέκυψε μια τέτοια εικόνα», είπε.

Για το κλείσιμο των Στενών του Βοσπόρου, ο κ. Ερντογάν είπε ότι «αποφασίσαμε να χρησιμοποιήσουμε την εξουσία που δίνει στη χώρα μας η Σύμβαση του Μοντρέ σχετικά με την κίνηση των πλοίων στα Στενά με τρόπο που θα αποτρέψει την κλιμάκωση της κρίσης».

«Φυσικά, δεν θα θέσει σε κίνδυνο τα εθνικά μας συμφέροντα, αλλά δεν θα παραμελήσουμε τις περιφερειακές και παγκόσμιες ισορροπίες. Για αυτό, λέμε ότι δεν θα εγκαταλείψουμε ούτε την Ουκρανία ούτε τη Ρωσία», ανέφερε.

Μεβλούτ Τσαβούσογλου

Η Τουρκία προειδοποίησε πως θα περιορίσει τη διέλευση πλοίων από τα στενά του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων, ζητώντας από άλλες χώρες να μη στέλνουν πολεμικά πλοία, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Η Συνθήκη του Μοντρέ επιτρέπει στην Τουρκία να επιβάλει περιορισμούς εν καιρώ πολέμου, από τους οποίους εξαιρούνται τα πλοία που επιστρέφουν στους ναυστάθμους τους. «Εφαρμόσαμε ό,τι προβλέπει η Συνθήκη του Μοντρέ και αυτό θα κάνουμε στο εξής. Δεν έχει υπάρξει αίτημα για διάπλου των στενών μέχρι σήμερα», ανέφερε ο Τσαβούσογλου, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Anadolu.

Τουλάχιστον τέσσερα ρωσικά πλοία αναμένουν την απόφαση της Τουρκίας για να περάσουν από τη Μεσόγειο, αναφέρει το πρακτορείο Reuters.

O Ερντογάν υπογράμμισε νωρίτερα, ότι η Τουρκία δεν θα κάνει συμβιβασμούς σε ό,τι αφορά τις δεσμεύσεις της έναντι των συμμάχων της, συμπεριλαμβανομένων του ΝΑΤΟ, αλλά δεν θα μπορούσε επίσης να γυρίσει την πλάτη στα «εθνικά συμφέροντά της» στην περιοχή. Ο Ερντογάν επανέλαβε ότι θεωρεί απαράδεκτη τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Με πληροφορίες ΚΥΠΕ
Κωνσταντινούπολη, Τουρκία

Η Γερμανία επιταχύνει την απεξάρτησή της από το ρωσικό αέριο: Στρέφεται στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: