Ιστορική μεταστροφή Γερμανίας: Στέλνει όπλα στην Ουκρανία * 1.500 αντιαρματικούς & αντιαεροποτικούς πυραύλους * Στροφή και στο Swift

File photo: Ο Γερμανός Καγκελάριος ανακοίνωσε ο ίδιος την ιστορική απόφαση για αποστολή όπλων σε εμπόλεμη χώρα. Photo via Twitter@Bundeskanzler




Την παράδοση 1000 αντιαρματικών πυραύλων αι 500 πυραύλων Stinger στην Ουκρανία ενέκρινε αργά το απόγευμα του Σαββάτου η Γερμανική Καγκελαρία, ενώ λίγο νωρίτερα είχε δοθεί εντολή στην Ολλανδία να παραδώσει 400 ρουκετοβόλα όπλα  RPG στην χώρα που αντιμετωπίζει την ρωσική εισβολη.

Την ίδια ώρα, κι ενώ η Γερμανία ήταν η μόνη χώρα που εξέφραζε σκεπτικισμό για τον αποκλεισμό της Ρωσίας από το διατραπεζικό σύστημα Swift, η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών, Μαγκνταλένα Μπέρμποκ, εμφανίστηκε πολύ πιο κοντά στους υπόλοιπους εταίρους της στη Δύση.

«Η ρωσική επίθεση σηματοδοτεί ένα σημείο καμπής. Είναι καθήκον μας να κάνουμε ό,τι μπορούμε προκειμένου να στηρίξουμε την Ουκρανία στην άμυνά της εναντίον του στρατού εισβολής του Πούτιν. Γι’ αυτό παραδίδουμε 1000 αντιαρματικά και 500 πυραύλους Stinger στους φίλους μας στην Ουκρανία», δήλωσε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς με ανάρτησή του στο Twitter.

Λίγο νωρίτερα, είχε γίνει γνωστό ότι η γερμανική κυβέρνηση ενέκρινε την αποστολή 400 αντιαρματικών ρουκετοβόλων όπλων (RPG) γερμανικής κατασκευής στην Ουκρανία μέσω Ολλανδίας.

Τα όπλα αυτά θα παραδοθούν από την Ολλανδία, αλλά χρειαζόταν η έγκριση του Βερολίνου επειδή είναι γερμανικής κατασκευής.

  • Οι αποφάσεις αυτές για την αποστολή πολεμικού εξοπλισμού στην Ουκρανία  συνιστά ανατροπή της μέχρι τώρα πολιτικής του Βερολίνου περί απαγόρευσης αποστολής θανατηφόρων όπλων σε περιοχές κρίσης.

Στροφή και στην αποκοπή της Ρωσίας από το Swift

Η Γερμανία συμφώνησε σε «στοχευμένους και λειτουργικούς» περιορισμούς του συστήματος SWIFT για τη Ρωσία, ανακοίνωσαν λίγο μετά τις 8μμ του Σαββάτου οι υπουργοί Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ και Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ.

  • Εργαζόμαστε πυρετωδώς για να περιορίσουμε την αποσύνδεση της Ρωσίας από το SWIFT ώστε να πλήξει τα σωστά άτομα, δήλωσαν οι δύο υπουργοί, χωρίς ωστόσο να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες.

Μέχρι σήμερα το Βερολίνο αρνείτο να συναινέσει στον αποκλεισμό της Ρωσίας από το σύστημα SWIFT, προκαλώντας κριτική τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό της χώρας.

Με πληροφορίες από Reuters, Dpa, Associated Press

 

Πρώτη Φινλανδική απάντηση στη Μόσχα: Έχουμε διαλέξει προ πολλού ομάδα, το ΝΑΤΟ

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: