Οικονόμου: Μεταρρύθμιση που θα δώσει τέλος στην ταλαιπωρία των πολιτών το νομοσχέδιο για τον ΕΦΚΑ

File photo: Economou characterised Tsipras “terrified and desperate” ANA – MPA/GIORGOS VITSARAS




Στο νομοσχέδιο Χατζηδάκη για τον εκσυγχρονισμό του ΕΦΚΑ αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο κ. Οικονόμου χαρακτήρισε τη νομοθετική παρέμβαση της κυβέρνησης σημαντική μεταρρύθμιση που έχει στόχο να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την ταλαιπωρία των πολιτών. Αναλυτικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε τα εξής:

«Κατατέθηκε χθες στη Βουλή το νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του ΕΦΚΑ, με τον οποίο συναλλάσσονται καθημερινά πάνω 6,5 εκατομμύρια πολίτες και συγκεντρώνει -με βάση τις εκθέσεις του Συνηγόρου του Πολίτη- το 48% των παραπόνων που αφορούν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Πρόκειται για σημαντική μεταρρύθμιση που έχει έναν βασικό στόχο: να αντιμετωπιστούν αποφασιστικά η ταλαιπωρία και οι καθυστερήσεις  στις συναλλαγές των πολιτών με τον ΕΦΚΑ.

Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται προβλέψεις όπως:

1) Η σύσταση Εταιρείας Ειδικού Σκοπού για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του ΕΦΚΑ. Είναι ενδεικτικό ότι ο Φορέας διαθέτει 400 ακίνητα σε όλη τη χώρα, συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω του 1 δισ. ευρώ και με το 20% να παραμένει εντελώς αναξιοποίητο.

2) Η δυνατότητα πρόσληψης Γενικών Διευθυντών και Διευθυντών με τριετή θητεία (και δυνατότητα ανανέωσης άπαξ) τόσο από το δημόσιο όσο και από τον ιδιωτικό τομέα.

3) Ο προσδιορισμός συστήματος επιβράβευσης παραγωγικότητας που θα δίνει επιπλέον κίνητρα στους υπαλλήλους για να αυξήσουν την αποδοτικότητα τους.

4) Η σύσταση αυτοτελούς Μονάδας Εσωτερικών Ερευνών με επικεφαλής πρώην ανώτερο δικαστικό (Αντιεισαγγελέα Αρείου Πάγου) έτσι ώστε να αντιμετωπίζονται πιο συστηματικά και με μεγαλύτερη διαφάνεια οι όποιες καταγγελίες.

5) Η επιτάχυνση πειθαρχικών διαδικασιών εντός του ΕΦΚΑ, καθώς τη στιγμή αυτή,  τα Πειθαρχικά Συμβούλια του ΕΦΚΑ έχουν μέσο χρόνο ολοκλήρωσης τα 2 έτη.

6) Η ευελιξία του συστήματος προμηθειών ώστε να δοθεί τέλος σε φαινόμενα μη έγκαιρης προμήθειας αναγκαίων αναλώσιμων και ανταλλακτικών, καθώς και στη  δυσκολία αντικατάστασης παρωχημένου εξοπλισμού.

Η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής του Έλληνα πολίτη και η δημιουργία ενός ευνοϊκού για επενδύσεις περιβάλλοντος προϋποθέτει τον εκσυγχρονισμό του δημοσίου. Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις υπηρεσίες που παρέχει ο ΕΦΚΑ η αναβάθμιση των υπηρεσιών και η επιτάχυνση στην διεκπεραίωση των υποθέσεων είναι κρίσιμη παράμετρος για την ζωή και την επιβίωση μεγάλων πληθυσμιακών ομάδων».

Όλγα Κεφαλογιάννη για γυναικοκτονίες: Οφείλουμε να χαράξουμε μία συνεκτική πολιτική για την πρόοδο της κοινωνίας

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: