Η Τουρκία στέλνει επί τούτου μετανάστες στην Κύπρο: Ο Μαργαρίτης και οι λοιποί της Ε.Ε. κοιμούνται και υπόσχονται…

Ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για τον Ευρωπαϊκό Τρόπο Ζωής μας Μαργαρίτης Σχοινάς ξεναγήθηκε από τον Δήμαρχο Λευκωσίας Κωνσταντίνο Γιωρκάτζη την Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2022 στην Πλατεία Ελευθερίας. Φωτογραφία NIKOS SAVVIDES, ΚΥΠΕ




Ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς δήλωσε την Κυριακή ότι ελπίζει ότι οι τουρκικές αρχές θα δείξουν τον ίδιο βαθμό συνεργασίας για την αναχαίτιση των αφίξεων μεταναστών στην Κύπρο, όπως (δήθεν) έκαναν για να βοηθήσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) να αντιμετωπίσει μία «υβριδική επίθεση» της Λευκορωσίας που απωθεί μετανάστες πέρα ​​από τα σύνορά της στην Πολωνία.

Τα παραπάνω γράφει η βρετανική εφημερίδα Independent.

ΣΧΟΛΙΟ της ιστοσελίδας μας: Στην πραγματικότητα ο κ. Μαργαρίτης και οι λοιποί αρμόδιοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν κάνουν τίποτα απολύτως για να βοηθήσουν την Κύπρο. Τα λόγια και οι  συμφωνίες είναι της πλάκας.

“Κοιτάξτε, η Τουρκία, όπως όλοι οι άλλοι γείτονές μας, πρέπει να καταλάβει ένα πολύ απλό πράγμα: ότι στο μεταναστευτικό έχει πολλά να κερδίσει εάν συνεργαστεί με την Ευρώπη αντί να εργάζεται εναντίον της Ευρώπης”, είπε ο κ. Σχοινάς σύμφωνα με την εφημερίδα.

Ο κ. Σχοινάς θα μεταβεί στην Τουρκία τον επόμενο μήνα για συνομιλίες, προκειμένου να αξιολογήσει τους τρόπους με τους οποίους οι μετανάστες φτάνουν στο βόρειο τμήμα της Κύπρου  είτε αεροπορικώς από την Κωνσταντινούπολη είτε με πλοίο από τη νότια ακτή της χώρας.

Η Κύπρος γνωρίζει μία άνοδο στις αφίξεις μεταναστών, το 85% των οποίων φτάνουν πρώτα στον βορρά και στη συνέχεια περνούν την Πράσινη Γραμμή. Ο αξιωματούχος της ΕΕ μίλησε μετά από περιοδεία που πραγματοποίησε στην ουδέτερη ζώνη που ελέγχεται από τον ΟΗΕ.

Η Independent αναφέρει ότι Κύπριοι αξιωματούχοι κατηγόρησαν την Τουρκία ότι σκόπιμα διοχετεύει μετανάστες στο κατεχόμενο βόρειο τμήμα.

“Αυτό που βλέπω εδώ σήμερα κατά μήκος της Πράσινης Γραμμής είναι σοκαριστικό, είναι μία εντελώς διαφορετική αντίληψη του προβλήματος από το να το βλέπεις εξ αποστάσεως”, είπε ο κ. Σχοινάς, προσθέτοντας ότι η Κύπρος με τους περιορισμένους πόρους της πρέπει να επωμιστεί ένα «εξαιρετικά μεγάλο, δυσανάλογο» βάρος.

Ο Κύπριος Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής δήλωσε ότι η Κύπρος έχει δεχθεί τα τελευταία χρόνια περισσότερους μετανάστες κατά κεφαλήν από οποιαδήποτε άλλη χώρα της ΕΕ.

Ο κ. Σχοινάς είπε ότι η ΕΕ συνεργάζεται με τις κυπριακές αρχές για να αποτρέψει τις διελεύσεις μεταναστών. Είπε επίσης ότι η Κύπρος θα πρέπει να λάβει σημαντική οικονομική βοήθεια για να αντιμετωπίσει τις αφίξεις μεταναστών και να αυξήσει τους επαναπατρισμούς όσων οι υποθέσεις ασύλου έχουν απορριφθεί.

“Σε ό,τι αφορά τη μετανάστευση, εμείς στην Ευρώπη πρέπει να σταματήσουμε να εργαζόμαστε ως πυροσβέστες που σπεύδουν από κρίση σε κρίση και να εργαστούμε ως αρχιτέκτονες ενός νέου, συνολικού, συνεκτικού ευρωπαϊκού πλαισίου για τη διαχείριση των ζητημάτων μετανάστευσης και ασύλου”, είπε ο κ. Σχοινάς.

Ο κ. Νουρής είπε ότι η Κύπρος θα ζητήσει από την Frontex να παρακολουθεί τα ύδατα μεταξύ Τουρκίας και Κύπρου και να στείλει έναν εκπρόσωπο στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης και στο βόρειο τμήμα του νησιού για να ελέγξει για μετανάστες.

ΠΗΓΗ: Independent – EU official: Turkey will gain by curbing migration to Cyprus

Tο τραγούδι που συγκλονίζει την Τουρκία και απειλεί να ρίξει τον Ερντογάν: «Πατερούλη φύγε από το σβέρκο μας» [videos] 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: