Η Ευρώπη αναζητά διέξοδο από την κρίση του φυσικού αερίου: Η Ελλάδα θα κατασκευάσει ένα δεύτερο σταθμό LNG

FILE PHOTO: US President Joe Biden with Sheikh Tamim Bin Hamad Al Thani, Emir of Qatar, inside the Oval Office of the White House in Washington, DC, USA. EPA, Tom Brenner, POOL




Το ρεπορτάζ του επικεφαλής Εξωτερικών Θεμάτων της εφημερίδας Handelsblatt, Mathias Brüggmann, του ανταποκριτή στις Βρυξέλλες Moritz Koch και του ανταποκριτή στο Τόκιο Martin Kölling αναφέρει, μεταξύ άλλων:

Τίτλος: «Σχέδια έκτακτης ανάγκης: Με τη συνδρομή των ΗΠΑ και του Κατάρ, η Ευρώπη αναζητά διέξοδο από την κρίση του φυσικού αερίου»
Υπότιτλος: «Οι εξαγωγές της Gazprom είναι περισσότερο από 40% κάτω από τα περσινά επίπεδα. Τώρα πραγματοποιείται ολοένα και πιο έντονα στροφή προς το υγροποιημένο αέριο, και μάλιστα από άλλους προμηθευτές»

Εν μέσω της κρίσης φυσικού αερίου στην Ευρώπη και της μείωσης των προμηθειών φυσικού αερίου από τη Ρωσία, αυξάνεται στην Ευρώπη ο αριθμός των τερματικών σταθμών υγροποιημένου αερίου:

Η Ελλάδα ανακοίνωσε τώρα ότι θα κατασκευάσει ένα δεύτερο σταθμό LNG στην Αλεξανδρούπολη. Η εγκατάσταση κόστους 167 εκ. Ευρώ, η οποία έχει προγραμματιστεί να τεθεί σε λειτουργία έως το τέλος του 2023, θα κατασκευαστεί με κρατικές επιδοτήσεις και χρηματοδότηση της ΕΕ.

Ο Καγκελάριος Olaf Scholz (SPD) υποστηρίζει πλέον τα σχέδια για την κατασκευή «ενός ή περισσότερων» τερματικών σταθμών LNG στη Γερμανία, δήλωσε χθες στο Βερολίνο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Steffen Hebestreit.

Έτσι, τα σχέδια για μεγαλύτερη διαφοροποίηση στην Ευρώπη σε σχέση με τον εφοδιασμό με φυσικό αέριο αποκτούν δυναμική. Και το υγροποιημένο φυσικό αέριο, το οποίο ψύχεται στους -160 βαθμούς Κελσίου σε ειδικά δεξαμενόπλοια, διαδραματίζει ολοένα και πιο σημαντικό ρόλο.

Σύμφωνα με τον κλαδικό σύνδεσμο Gas Infrastructure Europe, νέο ρεκόρ παραδόσεων καταγράφηκε τον Ιανουάριο με περισσότερα από 10 δις κυβικά μέτρα LNG. Ένας από τους λόγους είναι ότι οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη έχουν αυξηθεί κατακόρυφα, ενώ έχουν μειωθεί στην Ασία.

Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ασία ήταν παραδοσιακά υψηλότερες απ’ ό,τι στην Ευρώπη, όπου κυριαρχεί το φυσικό αέριο που μεταφέρεται μέσω αγωγών. Γι’ αυτό και η Ασία ήταν μέχρι στιγμής πιο ελκυστική για το ακριβότερο LNG.

Ωστόσο, ακόμη και με τις παραδόσεις-ρεκόρ, μόνο το 71% των υφιστάμενων ευρωπαϊκών τερματικών LNG χρησιμοποιείται μέχρι στιγμής -ειδικά από τη στιγμή που μόνο το 13 και το 21% της μέγιστης δυνατής ποσότητας έχει φτάσει στις εγκαταστάσεις στη Λιθουανία και την Πολωνία.

Αυτό όμως πρόκειται να αλλάξει, καθώς ο κίνδυνος ενός ρωσικού μποϊκοτάζ φυσικού αερίου σε βάρος της Ευρώπης λαμβάνεται εξαιρετικά σοβαρά υπόψη στις Βρυξέλλες.

Προκειμένου να αποφευχθούν πιθανές θανατηφόρες συνέπειες, εκπονείται σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τον ευρωπαϊκό ενεργειακό εφοδιασμό μαζί με τις ΗΠΑ. Διότι αν διεξαχθεί επιθετικός πόλεμος από τη Ρωσία σε βάρος της Ουκρανίας και η Μόσχα κλείσει την παροχή φυσικού αερίου στην Ευρώπη, κανείς δεν γνωρίζει τι μπορεί να συμβεί στη συνέχεια.

Αυτός είναι ο λόγος, για τον οποίο κορυφαίοι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής βρίσκονται επί του παρόντος σε ανοικτή γραμμή με ειδικούς από το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας στην Ουάσιγκτον.

Σύμφωνα με πληροφορίες ανθρώπων με βαθιά γνώση της υπόθεσης, έχει εγκατασταθεί ασφαλής «μόνιμη γραμμή» επικοινωνίας μεταξύ πολύ στενών συνεργατών της Προέδρου της Επιτροπής Ursula von der Leyen και των υπευθύνων χάραξης Στρατηγικής στην Εξωτερική Πολιτική των ΗΠΑ: Του Amos Hochstein, Ειδικού Απεσταλμένου για την ενεργειακή Ασφάλεια στο State Department, και του Jake Sullivan, συμβούλου για θέματα Ασφαλείας του Προέδρου Joe Biden.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η ΕΕ εργάζονται από κοινού για να εξασφαλίσουν συνεχή, επαρκή και έγκαιρη προμήθεια φυσικού αερίου στην ΕΕ από διάφορες πηγές σε όλο τον κόσμο και με αυτόν τον τρόπο να αποφευχθεί σοκ στον εφοδιασμό, το οποίο θα μπορούσε να προκληθεί ιδίως από μία περαιτέρω ρωσική εισβολή στην Ουκρανία», ανακοίνωσαν πρόσφατα οι Leyen και Biden σε κοινή τους δήλωση.

Οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται έντονα για το ζήτημα της ασφάλειας του εφοδιασμού της ΕΕ, καθώς θεωρούν την εξάρτηση της Ευρώπης από τις ρωσικές εισαγωγές Ενέργειας ως εμπόδιο στις διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους για τις αποτρεπτικές απειλές κυρώσεων εις βάρος της Μόσχας.

Όσο πιο εξαρτημένα είναι μεμονωμένα κράτη της ΕΕ από τις προμήθειες φυσικού αερίου της Ρωσίας, τόσο λιγότερο πρόθυμα είναι να αντιδράσουν με αποφασιστικότητα σε μια ρωσική επίθεση στην Ουκρανία.

Ο Biden δέχθηκε τον Εμίρη του Κατάρ, Tamim bin Hamad Al Thani, στον Λευκό Οίκο. Το Κατάρ είναι ένας από τους κορυφαίους εξαγωγείς LNG, αλλά διατηρεί μακροπρόθεσμες συμφωνίες προμήθειας με πελάτες από την Ασία. Στην Ουάσιγκτον θα συζητείτο χθες το κατά πόσον το LNG μπορεί πλέον να μεταφερθεί σε μεγάλες ποσότητες προς την Ευρώπη. Είναι κυρίως η Κίνα, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα και η Ταϊβάν που εισάγουν ιδιαίτερα μεγάλες ποσότητες LNG.

Ως ένας από τους μεγαλύτερους καταναλωτές υγροποιημένου αερίου στον κόσμο, η Ιαπωνία έχει κατασκευάσει μεγάλες δεξαμενές. Αφότου η έκτακτη ανάγκη για φυσικό αέριο σχεδόν προκάλεσε διακοπές ρεύματος στις αρχές του 2021, οι προμηθευτές Ενέργειας εξασφάλισαν πολύ μεγάλες ποσότητες αερίου. Τον Νοέμβριο, περίπου 70% περισσότερο από το απαιτούμενο (αποθέματα για 52 ημέρες) ήταν αποθηκευμένο στις δεξαμενές.

Η κρίση του φυσικού αερίου στην Ευρώπη επιδεινώνεται από τη σημαντική μείωση των προμηθειών φυσικού αερίου από τη Ρωσία: Η Gazprom είχε δεσμευτεί να διοχετεύει κάθε ημέρα μέσω της Ουκρανίας κατά μέσο όρο 109 εκ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, αλλά παρέδωσε το πρώτο εξάμηνο του Ιανουαρίου μόλις 53 εκ.

Σύμφωνα με τον ουκρανικό φορέα εκμετάλλευσης αγωγών GTSU, ο Όμιλος που ελέγχεται από το ρωσικό κράτος δεν έκανε χρήση των πρόσθετων δυνατοτήτων διαμετακόμισης που προσφέρει η Ουκρανία. Ο αγωγός Jamal, ο οποίος διασχίζει την Πολωνία, δεν χρησιμοποιείται πλέον καθόλου.

Η Gazprom ανακοίνωσε ότι εξήγαγε σε χώρες που δεν είναι διάδοχα κράτη της Σοβιετικής Ένωσης 5,4 δις κυβικά μέτρα έως τις 15 Ιανουαρίου, 41,1% λιγότερο απ’ ό,τι πριν από ένα χρόνο.

Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από το 2015. Πιο πρόσφατα επίσημα στοιχεία δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί. Εν τω μεταξύ, η παραγωγή φυσικού αερίου από την Gazprom αυξήθηκε κατά 2,1%.

Το Ισραήλ να επιδείξει ιδιαίτερη προσοχή στην επαναπροσέγγιση με την Τουρκία: Ο χαμαιλέων Ερντογάν να κλείσει τα γραφεία της Χαμάς!

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: