Η επισκόπηση του κυπριακού Τύπου: Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων της Παρασκευής

FILE PHOTO: Πρωτοσέλιδα κυπριακών εφημερίδων. ΚΥΠΕ




Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και οι επιπτώσεις στην οικονομία και στις χρηματαγορές μονοπωλούν τα πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου.

Η «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Παγκόσμιο sell off» γράφει ότι οι δραματικές εξελίξεις μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και ο φόβος για επέκταση των συνεπειών της στο διεθνές σκηνικό, κοκκίνησαν χθες τα ταμπλό σε όλα σχεδόν τα χρηματιστήρια του κόσμου.

Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν «θέλει να επαναδιαπραγματευτεί το τέλος του Ψυχρού Πολέμου» και έχει ξεκαθαρίσει ότι θέλει να επανασχεδιάσει τον χάρτη ασφαλείας της Ευρώπης μετά τον Ψυχρό Πόλεμο.

Αλλού αναφέρεται στην καταδίκη των κομμάτων στην ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και στην κριτική στον Πρόεδρο Αναστασιάδη για να πάει στις Βρυξέλλες και στο έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Ο «Πολίτης» κάτω από τον τίτλο «Το φάντασμα του πολέμου επέστρεψε στην Ευρώπη», γράφει στο κύριο του θέμα ότι με εναέρια κτυπήματα σε επιλεγμένους στρατιωτικούς στόχους και αεροδρόμια η Ρωσία αχρήστευσε την αεράμυνα της χώρας και εισέβαλε ανενόχλητη από περιοχές της Μαριούπολης, του Χαρκόβου, της Οδησσού και των συνόρων της Λευκορωσίας, κυκλώνοντας το Κίεβο.

Η εφημερίδα αφιερώνει σχεδόν όλο το πρωτοσέλιδό της στην ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ενώ αναδεικνύει τον σοβαρό κίνδυνο στον οποίο βρίσκεται η ελληνική ομογένεια την περιοχής της Μαριούπολης. Αναφέρεται επίσης στις εκδηλώσεις κατά του πολέμου.

«Ο Φιλελεύθερος» στεγάζει το κύριο του θέμα κάτω από τον τίτλο «Καταβροχθίζει όλη την Ουκρανία» και αναφέρεται στην ρωσική πίεση κατά της Ουκρανίας και σημειώνει ότι «ο Βλαντιμίρ Πούτιν άνοιξε της πύλες της κολάσεως με ολοκληρωτική εισβολή».

Σε άλλο θέμα γράφει ότι εκφράζονται φόβοι για έλλειψη σιτηρών και αύξηση στις τιμές, ενώ Κύπριοι επιχειρηματίες αγωνιούν για κυρώσεις και επιπτώσεις. Αλλού γράφει ότι έντονη και άμεση ήταν από πλευράς κυβέρνησης η καταδίκη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

H «Cyprus Mail» υπό τον τίτλο «Οι σκοτεινότερες ώρες της Ευρώπης από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο» γράφει στο κύριο της θέμα ότι οι ουκρανικές δυνάμεις αντιμάχονταν τους Ρώσους εισβολές την Πέμπτη, καθώς η Μόσχα εξαπέλυσε επίθεση από ξηράς, θαλάσσης και αέρος, στην μεγαλύτερη επίθεση σε ευρωπαϊκό κράτος μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Σ’ άλλη είδηση γράφει ότι Κύπριος σχεδιαστής παιγνιδιών αρνείται ότι εμπλέκεται σε ρωσική επιχείρηση διαδικτυακής επίθεσης που έπληξε εκατοντάδες υπολογιστές στην Ουκρανία, Λιθουανία και Λετονία, ώρες πριν την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης βρέθηκε χθες στο Ντουμπάι για προώθηση της στρατηγικής συνεργασίας Κύπρου – Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Η «Χαραυγή», υπό τον τίτλο «Ολέθριες οι συνέπειες της γενίκευσης της εμπόλεμης σύρραξης στην Ουκρανία», αναφέρεται στους τεράστιους κινδύνους για την ασφάλεια και την ειρήνη στην Ευρώπη και διεθνώς και σημειώνει ότι σε εξέλιξη βρίσκεται η στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία.

Αλλού αναφέρεται επίσης στις προειδοποιήσεις της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες ότι η κατάσταση στην Ουκρανία επιδεινώνεται γρήγορα μετά την εισβολή της Ρωσίας.

Σε άλλο θέμα γράφει ότι το ΑΚΕΛ επιμένει στη μείωση των φόρων στο ηλεκτρικό ρεύμα, τα καύσιμα και είδη πρώτης ανάγκης.

Η εβδομαδιαία «Το κυπριακό Ποντίκι» γράφει στο κύριο του θέμα «Την τύχη του Nord Stream 2 θα έχει και ο (πιθανός) αγωγός προς την Τουρκία» . Σε άλλο θέμα γράφει ότι από μια κλωστή, έτοιμη να σπάσει, κρέμεται η ειρήνη στην Ευρώπη.

Αλλού αναφέρεται στη ελευθερία της δημοσιογραφίας και γράφει ότι στα κατεχόμενα ο Αλί Κισμίρ κινδυνεύει με δεκαετή φυλάκιση γιατί «προσέβαλε και συκοφάντησε την πνευματική προσωπικότητα της διοίκησης των σωμάτων ασφαλείας», ενώ στο Μεξικό δεν σταματούν να μετρούν νεκρούς.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ
Λευκωσία, Κύπρος

Αναστασιάδης για την Ουκρανία: “Ένας ευρείας κλίμακας πόλεμος θα είναι καταστροφικός για την Ευρώπη”

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: