Η Ελλάδα αποκτά στρατηγική άμυνας στο διάστημα: Στο τελικό στάδιο η διαμόρφωσή της

File Photo Tο πεδίο του Διαστήματος έτσι όπως υφίσταται σήμερα, αποτελεί ένα πολύπλευρο και πολυδιάστατο χώρο, ο οποίος αλλάζει τις αντιλήψεις χρήσης του προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης και της ισχύος μιας χώρας via pixabay.com/Michael Kauer




Στο τελευταίο στάδιο της σύνταξής της βρίσκεται από τη γενική διεύθυνση Πολιτικής Εθνικής ‘Αμυνας και Διεθνών Σχέσεων (ΓΔΠΕΑΔΣ) του υπουργείου Εθνικής ‘Αμυνας, η εθνική διαστημική αμυντική πολιτική.

Αυτό έκανε γνωστό ο γενικός διευθυντής της ΓΔΠΕΑΔΣ, Δρ. Κωσταντίνος Μπαλωμένος, στον σύντομο χαιρετισμό του, κατά την πρόσφατη ημερίδα που διοργάνωσε το ΓΕΕΘΑ με θέμα «Οι Ένοπλες Δυνάμεις σε τροχιά Διαστήματος».

Ο Δρ. Μπαλωμένος επισήμανε ότι «το πεδίο του Διαστήματος έτσι όπως υφίσταται σήμερα, αποτελεί ένα πολύπλευρο και πολυδιάστατο χώρο, ο οποίος αλλάζει τις αντιλήψεις χρήσης του προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης και της ισχύος μιας χώρας. Οι νέες διαστημικές τεχνολογίες, τα δεδομένα και οι υπηρεσίες που αναπτύσσονται και εφαρμόζονται, αλλάζουν δραματικά προς όφελος του κράτους, την οικονομία, την ασφάλεια και την καθημερινότητά του», παρατήρησε.

Επίσης ανέφερε ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει σηματοδοτήσει ήδη το ξεκίνημα μίας νέας εποχής για το διαστημικό της πρόγραμμα, το οποίο ονομάζει “Νέο Διάστημα (New Space)”, με σκοπό τη δημιουργία περισσότερων ευκαιριών για την ευρωπαϊκή οικονομία και τους πολίτες της. Με τον τρόπο αυτό, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εξασφαλίσει ασφαλή και ενημερωμένα δεδομένα και υπηρεσίες, οικονομική ανάπτυξη, ενισχυμένη ασφάλεια και αυτονομία, καθώς και ισχυρότερο ρόλο στον διαστημικό τομέα. Συναφώς, καταδεικνύεται η απαίτηση για τη διττή χρήση των υποδομών του ευρωπαϊκού δορυφορικού προγράμματος, δηλαδή για αμυντικούς σκοπούς και για θέματα ασφάλειας», πρόσθεσε.

Τέλος, αναφέρθηκε στον τομέα της εθνικής άμυνας τονίζοντας ότι «το διάστημα αποτελεί πλέον τη νέα διάσταση της στρατιωτικής ισχύος (πέραν των πεδίων γη, θάλασσα και αέρας), γεγονός που το καθιστά πεδίο εκμετάλλευσης και πολλαπλασιαστή ισχύος σε όλα τα επίπεδα, στρατηγικό, επιχειρησιακό και τακτικό».

Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Πλακιωτάκης από Σαμοθράκη: Η Τουρκία δεν μπορεί να δρα σαν κράτος – πειρατής

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: