H επισκόπηση του κυπριακού Τύπου: Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων της Τρίτης

File Photo: Πρωτοσέλιδα κυπριακών εφημερίδων. Φωτογραφία ΚΥΠΕ




Οι αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων και του ηλεκτρικού ρεύματος, οι ζημώσεις στα κόμματα της αντιπολίτευσης και η επικείμενη συνάντηση των ηγεσιών ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ με θέμα τη συνεργασία στις προεδρικές εκλογές του 2023…

…το θέμα του ΦΠΑ στις κατοικίες και η καθυστέρηση στην δημιουργία του τερματικού LNG είναι τα θέματα που δεσπόζουν στον κυπριακό Τύπο την Τρίτη. Προβάλλονται επίσης οι νέες αποδράσεις κρατουμένων από αστυνομικά κρατητήρια, ο θάνατος δύο ατόμων κάτω από τα 50 λόγω COVID-19 και οι αντιδράσεις των εκπαιδευτικών για το Test to Stay.

Με κύριο τίτλο «Διαμέρισμα εκατομμυρίων με 5% ΦΠΑ, κατοικία για μέση οικογένεια με 19% ΦΠΑ» η «Αλήθεια» γράφει ότι η πλειοψηφία των βουλευτών ζητά αλλαγή των κριτηρίων του σχετικού νομοσχεδίου και μεταβατική περίοδο ενώ όπως φαίνεται υπήρξε προειδοποίηση από την Κομισιόν για συμμόρφωση της Κύπρου με συντελεστή ΦΠΑ στο 19%. Αλλού γράφει ότι ξεκινά επίσημα ο διάλογος μεταξύ των κομμάτων ενόψει προεδρικών εκλογών με τους Στέφανο Στεφάνου και Νικόλα Παπαδόπουλο να καθορίζουν τις επόμενες μέρες την πρώτη τους συνάντηση. Γράφει επίσης ότι το νέο στάδιο Λεμεσού θα παραδοθεί στην ώρα του.

Ο «Πολίτης» τιτλοφορεί το κύριο θέμα του «Προς συνεργασία ΑΚΕΛ-ΔΗΚΟ για την αλλαγή διακυβέρνησης» και γράφει ότι είναι έτοιμες για διαβουλεύσεις οι ηγεσίες των κομμάτων με διάθεση συμβιβασμών σε Κυπριακό και οικονομία. Αλλού γράφει ότι το ΑΚΕΛ οδηγεί στην Επιτροπή Προσφύγων για αυτεπάγγελτη εξέταση το θέμα της εκμίσθωσης των τουρκοκυπριακών κατοικιών σε άτομα που δεν είναι πρόσφυγες, τις οποίες χρησιμοποιούν ως εξοχικές κατοικίες. Προβάλλει επίσης ότι δύο άτομα κάτω των πενήντα απεβίωσαν χθες από COVID-19.

Με κύριο τίτλο «Καλπάζουν οι τιμές καυσίμων» «Ο Φιλελεύθερος» γράφει ότι 30 σεντ το λίτρο βενζίνης η αύξηση από πέρσι ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις, θα ανέβει άλλα 10 σεντ μέσα σε ένα μήνα. Αλλού γράφει ότι παράταση δόθηκε στη διέλευση ιδιωτικών οχημάτων στη Λεωφόρο Μακαρίου στη Λευκωσία και από Φεβρουάριο θα δοθεί είτε Αύγουστο είτε Σεπτέμβριο. Σε άλλη είδησή του, ο «Φ» προβάλλει τη στάση εργασίας των δασκάλων χθες η οποία εκτιμά ήταν χωρίς αποτέλεσμα ενώ οι καθηγητές φωνάζουν ότι το Test to stay θα κλείσει τα σχολεία.

Η «Χαραυγή» με κύριο τίτλο «Έρχεται νέο βαρύ τίμημα για καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας» γράφει ότι η Κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει στην κατάργηση του τέλους για την προώθηση των ΑΠΕ που υπάρχει στους λογαριασμούς του ρεύματος. Γράφει επίσης ότι το τελευταίο εξάμηνο καταγράφονται πέντε αποδράσεις κρατουμένων μέσα από τα χέρια της Αστυνομίας.  Επίσης αναφέρει ότι δεν φτάνουν τα επιδόματα για θεραπείες παιδιών με αυτισμό.

Η αγγλόγλωσση «Cyprus Mail» στο πρωτοσέλιδό της με τίτλο «Η Υπουργός ευελπιστεί για καλύτερη σύμβαση στο τερματικό LNG” γράφει ότι η Υπουργός Ενέργειας Νατάσα Πηλείδου είπε ότι η Κυβέρνηση θα πιέσει για τους καλύτερους όρους στο θέμα της καθυστέρησης της δημιουργίας του τερματικού. Προβάλλει πρωτοσέλιδα επίσης τη χθεσινή στάση εργασίας των δασκάλων για το Test to Stay. Γράφει επίσης ότι το πανεπιστήμιο από το οποίο ο πρώην επίτροπος Εθελοντισμού Γιάννης Γιαννάκης είπε ότι αποφοίτησε δεν έχει καμία γνώση για την ύπαρξή του.

Mε πληροφορίες από ΚΥΠΕ, Αιμιλία Χριστοφή
Λευκωσία, Κύπρος

H επισκόπηση του κυπριακού Τύπου: Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων της Δευτέρας

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: