Ένα βήμα πιο κοντά στο κλείσιμό το Γκουαντανάμο: Aδειάζει σταδιακά…

File Photo: Φρουρός στις διαβόητες φυλακές του Γκουαντάναμο EPA/Johannes Schmitt-Tegge




Η κυβέρνηση Μπάιντεν θέτει αθόρυβα τις βάσεις για να απελευθερώσει κρατούμενους από το κέντρο κράτησης του Γκουαντάναμο και τουλάχιστον να πλησιάσει περισσότερο στην πρόθεση της να το κλείσει.

Όταν ο Μπάιντεν ανέλαβε τα καθήκοντά του πριν ένα χρόνο, πολλοί ήταν αυτοί που υποδέχθηκαν με ανακούφιση την απελευθέρωση ενός κρατούμενου το περασμένο καλοκαίρι αφού οι ΗΠΑ αποφυλάκισαν κάποιον για πρώτη φορά εδώ και χρόνια.

Στους μήνες μετά από από εκείνη την απελευθέρωση, υπήρξαν ελάχιστες ενδείξεις προόδου στο κλείσιμο της περιβόητης υπεράκτιας φυλακής στην αμερικανική βάση στην Κούβα. Αυτό οδήγησε σε αυξημένο σκεπτικισμό σχετικά με την προσέγγιση του Μπάιντεν, καθώς η κυβέρνηση ολοκλήρωσε τον πρώτο χρόνο της και το κέντρο κράτησης έφτασε στο ορόσημο των 20 χρόνων από την άφιξη των πρώτων κρατουμένων.

Μια επιτροπή αναθεώρησης που περιλαμβάνει αξιωματούχους του στρατού και των υπηρεσιών πληροφοριών έχει πλέον καθορίσει ότι περισσότεροι από τους μισούς από τους 39 άνδρες που κρατούνται επ’ αόριστον χωρίς κατηγορία στην αμερικανική βάση στην Κούβα, μπορούν τώρα να απελευθερωθούν με ασφάλεια στις πατρίδες τους ή να σταλούν σε άλλη χώρα.

Οι αποφάσεις για αρκετούς από αυτούς τους κρατούμενους, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που απορρίφθηκαν από προηγούμενες αναθεωρήσεις, λήφθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες καθώς η διοίκηση αντιμετώπισε την κριτική ομάδων ανθρωπίνων δικαιωμάτων επειδή δεν έκανε περισσότερα για να κλείσει το Γκουαντανάμο. Με τις πιο πρόσφατες αποφάσεις, υπάρχουν τώρα 20 κρατούμενοι που κρίνονται επιλέξιμοι για αποφυλάκιση ή μεταγωγή και ένας πρόκειται να ολοκληρώσει σύντομα την ποινή του αφού καταδικάστηκε από στρατιωτική επιτροπή με συμφωνία ένστασης.

Πολλά πρέπει να συμβούν ακόμη, συμπεριλαμβανομένης της εύρεσης χωρών πρόθυμων να δεχτούν κρατούμενους και να τους επιβάλλουν ελέγχους ασφαλείας. Αλλά κάποιοι θα μπορούσαν να αρχίσουν να φεύγουν τις επόμενες εβδομάδες και μήνες. Αλλά ακόμα κι αν οι ΗΠΑ απελευθερώσουν και τους 20 επιλεχθέντες κρατούμενους , το ερώτημα παραμένει τι θα γίνει με τους υπόλοιπους που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν δίκη από στρατιωτική επιτροπή. Ανάμεσα τους και πέντε που κατηγορούνται για τον σχεδιασμό και τη βοήθεια της επίθεσης της 11ης Σεπτεμβρίου.

Η υπόθεση της θανατικής ποινής έχει βαλτώσει σε προδικαστικές διαφορές εδώ και χρόνια και ακόμη δεν έχει ημερομηνία έναρξης. Μια πιθανή λύση θα ήταν μια συμφωνία για την ολοκλήρωση όλων των εκκρεμών υποθέσεων, αλλά αυτό εξακολουθεί να αφήνει ανοιχτό το ερώτημα για το πού θα εκτίουν τις ποινές.

Πηγή : Associated Press, ΕΡΤ

Ο Μπλίνκεν “βλέπει” ότι ο κόσμος βρίσκεται στο κατώφλι μιας ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία: Πιθανή συνάντηση με Λαβρόφ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: