New York Times: Ο Μπάιντεν για πρώτη φορά επικαλείται κατάσταση έκτακτης ανάγκης και παρακάμπτει το Κογκρέσο για να στείλει όπλα στο Ισραήλ

File Photo epa11017765 United States President Joe Biden passes by a decorated Christmas tree as he leaves the White House in Washington, DC, USA, EPA/Chris Kleponis / POOL




Για πρώτη φορά η κυβέρνηση Biden κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, για να επισπεύσει τις αποστολές όπλων στο Ισραήλ, οι οποίες είναι αμφιλεγόμενες λόγω του αριθμού των νεκρών αμάχων από τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές.

Αυτό τονίζει η εφημερίδα New York Times σε δημοσίευμα με τίτλο State Department Bypasses Congress to Approve Israel’s Order for Tank Ammunition.

Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα που υπογράφει ο Edward Wong

Το State Department προωθεί μια πώληση της αμερικανικής κυβέρνησης στο Ισραήλ 13.000 πυρομαχικών αρμάτων μάχης, παρακάμπτοντας μια διαδικασία ελέγχου του Κογκρέσου που απαιτείται γενικά για πωλήσεις όπλων σε ξένα κράτη, σύμφωνα με αξιωματούχο του State Department και μια διαδικτυακή ανάρτηση του Υπουργείου Άμυνας το Σάββατο.

Το State Department ενημέρωσε τις επιτροπές του Κογκρέσου στις 11 μ.μ. την Παρασκευή ότι προχωρούσε με την πώληση, αξίας άνω των 106 εκατομμυρίων δολαρίων, παρόλο που το Κογκρέσο δεν είχε ολοκληρώσει μια άτυπη επιθεώρηση μιας μεγαλύτερης παραγγελίας από το Ισραήλ για βολές αρμάτων μάχης.

Το υπουργείο επικαλέστηκε μια διάταξη έκτακτης ανάγκης στον Νόμο περί Ελέγχου Εξαγωγών Όπλων, δήλωσε στους New York Times αξιωματούχος του State Department και ένας αξιωματούχος του Κογκρέσου. Και οι δύο μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Το Υπουργείο Άμυνας δημοσίευσε μια ειδοποίηση για την πώληση πριν από το μεσημέρι του Σαββάτου. Ανέφερε ότι ο υπουργός Εξωτερικών Antony J. Blinken είχε ενημερώσει το Κογκρέσο την Παρασκευή ότι «υπάρχει κατάσταση έκτακτης ανάγκης που απαιτεί την άμεση πώληση».

Το State Department έχει χρησιμοποιήσει τη διάταξη έκτακτης ανάγκης τουλάχιστον δύο φορές από το 2022, για να στείλει όπλα στην Ουκρανία για την άμυνά της κατά της εισβολής της Ρωσίας. Αλλά στην περίπτωση του πολέμου Ισραήλ-Γάζας, υπάρχει αυξανόμενη καταδίκη στις Ηνωμένες Πολιτείες και στο εξωτερικό για τον τρόπο με τον οποίο το Ισραήλ πραγματοποιεί την επίθεσή του. Η απόφαση του State Department να παρακάμψει το Κογκρέσο φάνηκε να αντικατοπτρίζει την επίγνωση της κριτικής ορισμένων Δημοκρατικών βουλευτών στην κυβέρνηση Biden για προμήθεια όπλων στο Ισραήλ χωρίς όρους ή έλεγχο.

Δεκατρείς Δημοκρατικοί γερουσιαστές ανακοίνωσαν την Πέμπτη ότι επεξεργάζονται νομοθεσία, για να απαιτήσουν περισσότερα στοιχεία από τα κράτη που λαμβάνουν όπλα από τις ΗΠΑ ότι οι στρατοί τους δεν διαπράττουν εγκλήματα πολέμου.

Η πώληση είναι βέβαιο ότι θα εξοργίσει τους Άραβες ηγέτες, οι οποίοι επέκριναν δριμύτατα τις προσπάθειες της κυβέρνησης Biden να εμποδίσει τις διεθνείς προσπάθειες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Εθνών, να πιέσει το Ισραήλ για άμεση μακροπρόθεσμη κατάπαυση του πυρός.

Αυξάνεται η πίεση στις ΗΠΑ μετά το βέτο στον ΟΗΕ

Σε άλλο δημοσίευμα της New York Times με τίτλο Pressure Rising on U.S. After Vetoing U.N. Call for a Cease-Fire in Gaza τονίζεται ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, διπλωματικά απομονωμένες αφού ψήφισαν κατά του ψηφίσματος των Ηνωμένων Εθνών που ζητούσε κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, δέχθηκαν αυξανόμενη κριτική το Σάββατο από διάφορες κυβερνήσεις, ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων και οργανώσεις βοήθειας που προειδοποίησαν για καταστροφικές συνέπειες για τους αμάχους στην κατεστραμμένη από τον πόλεμο Γάζα.

Ο Mahmoud Abbas, ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, την οποία η Ουάσιγκτον και άλλοι έχουν επικαλεστεί ως πιθανό κυβερνητικό όργανο για τη μεταπολεμική Γάζα, είπε ότι το βέτο της Παρασκευής ήταν «ένα σημάδι ντροπής που θα ακολουθεί τις Ηνωμένες Πολιτείες για πολλά χρόνια». Χαρακτήρισε τις Ηνωμένες Πολιτείες «επιθετικές και ανήθικες».

Ο Nicolas de Rivière, ο Γάλλος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη, κάλεσε για μια «νέα άμεση και διαρκή ανθρωπιστική εκεχειρία» και χωρίς να κατονομάσει τον σύμμαχό του, τις ΗΠΑ, είπε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας «απέτυχε για άλλη μια φορά». «Δεν βλέπουμε καμία αντίφαση μεταξύ της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και της προστασίας των αμάχων», είπε.

Μεταξύ των ισχυρότερων προειδοποιήσεων ήρθε από τον Υπουργό Άμυνας Lloyd J. Austin III, ο οποίος είπε ότι το Ισραήλ θα αντιμετώπιζε «στρατηγική ήττα», εάν οι Παλαιστίνιοι άμαχοι δεν προστατεύονταν καλύτερα.

Σε επίθεση με drones της τρομοκρατικής οργάνωσης Χεζμπολάχ, τραυματίσθηκαν Ισραηλινοί στρατιώτες

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: