Πάνω απο 300000 Ουκρανοί έχουν διαφύγει σε χώρες της ΕΕ: Εκτιμήσεις ειδικών κάνουν λόγω για 7 εκατομμύρια

Κοριτσάκι, Ουκρανή πρόσφυγας, βγαίνει από τη θερμαινόμενη σκηνή όπου βρίσκεται με την μητέρα μετά το πέρασμα από το συνοριακό σημείο διέλευσης Ρουμανίας-Ουκρανίας. 27 Φεβρουαρίου 2022. . EPA, ROBERT GHEMENT




Η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον δήλωσε ότι πάνω από 300.000 Ουκρανοί έχουν διαφύγει σε γειτονικές χώρες της ΕΕ για να γλιτώσουν από τη ρωσική εισβολή.

Προσερχόμενη στο Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ που συνεδριάζει εκτάκτως σήμερα στις Βρυξέλλες για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ουκρανία, την υποδοχή προσφύγων και τη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, η Ίλβα Γιόχανσον είπε ότι θα δοθεί στήριξη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τους αρμόδιους ευρωπαϊκούς οργανισμούς προς τα κράτη-μέλη της ΕΕ που δέχονται πρόσφυγες. «Ήδη οι χώρες αυτές κάνουν πάρα πολλά», είπε, «αλλά θα πρέπει να προετοιμαστούμε για πολύ μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων που θα φτάσει εκεί τις επόμενες ημέρες».

Η Γιόχανσον είπε ότι είναι η κατάλληλη στιγμή να ενεργοποιηθεί το καθεστώς «προσωρινής προστασίας», για τους Ουκρανούς πρόσφυγες, για να έχουν την κατάλληλη προστασία, αλλά και τη δυνατότητα μετακίνησης στην Ε.Ε. «Αυτό είναι κάτι που θα συζητηθεί σήμερα και θα ακούσω προσεκτικά τα διάφορα κράτη-μέλη, ειδικά τα άμεσα ενδιαφερόμενα», είπε η Επίτροπος.

Από την πλευρά του, ο Επίτροπος Διαχείρισης κρίσεων Γιάνες Λέναρσιτς, στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε το έκτακτο συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ, μίλησε για την μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση στην ευρωπαϊκή ήπειρο εδώ και πολλά χρόνια, σημειώνοντας ότι ο αριθμός των εκτοπισμένων Ουκρανών μπορεί να ξεπεράσει τα 7 εκατομμύρια.

«Για την ανθρωπιστική κατάσταση συνολικά, ο επί του παρόντος αναμενόμενος αριθμός των εκτοπισμένων Ουκρανών είναι πάνω από 7 εκατομμύρια», τόνισε ο κ. Λέναρσιτς.

Πρεσβεία Πολωνίας στην Ελλάδα: «213.000 άνθρωποι έχουν περάσει τα σύνορα από την Ουκρανία προς την Πολωνία»

«213.000 άνθρωποι έχουν περάσει τα σύνορα από την Ουκρανία προς την Πολωνία, από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία» αναφέρει με σημερινή ανάρτησή της στο Twitter η πρεσβεία της Πολωνίας στην Ελλάδα.

Με πληροφορίες Reuters-AFP μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ουάσινγκτον, ΗΠΑ

Γενς Στόλτενμπεργκ: «Επικίνδυνη και ανεύθυνη η ρητορική Πούτιν για συναγερμό των πυρηνικών δυνάμεων»

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: