Στον “αέρα” ακόμα η αγορά των F-16 από την Τουρκία: Τι αναφέρει η επιστολή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

File photo: O Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν. Photo State Department photo by Freddie Everett




Η αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει ακόμα αποφασίσει αν θα εγκρίνει το τουρκικό αίτημα για την πώληση 40 αμερικανικών F-16 και την ανανέωση άλλων 80 μαχητικών.

Την απάντηση αυτή έδωσε το Στέιτ Ντιπάρτεντ στον βουλευτή Κρις Πάππας, ο οποίος με επιστολή του στον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν ζήτησε να πληροφορηθεί το καθεστώς του τουρκικού αιτήματος.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρει ότι “το υπουργείο βρίσκεται στα πρώτα στάδια της διαδικασίας εξέτασης της προτεινόμενης πώλησης, η οποία απαιτεί την ειδοποίηση του Κογκρέσου στην περίπτωση που την εγκρίνουμε”.

Είναι σημαντικό ότι το αμερικανικό υπουργείο δεσμεύεται στην επιστολή αυτή να εφαρμόσει τις κυρώσεις του νόμου CAATSA που ενεργοποιήθηκαν ως απάντηση στην αγορά από την Τουρκία του ρωσικού συστήματος S-400.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σημειώνει βεβαίως, όπως ήταν αναμενόμενο, ότι η Τουρκία είναι ένας μακροχρόνιος σύμμαχος του ΝΑΤΟ με τον οποίο μοιραζόμαστε πολλά στρατηγικά συμφέροντα”, αλλά την ίδια στιγμή αποδέχεται ότι δημιουργεί και προβλήματα.

Όλο το κείμενο της επιστολής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ακολουθεί:

Σας ευχαριστούμε για την επιστολή σας την 1η Νοεμβρίου 2021 σχετικά με το αίτημα της Τουρκίας να αγοράσει νέα F-16 και να αναβαθμίσει τον υπάρχοντα στόλο της F-16.

Το υπουργείο Εξωτερικών δεσμεύεται να εφαρμόσει τους νόμους ελέγχου των εξαγωγών των ΗΠΑ με όλους τους αμυντικούς εμπορικούς μας εταίρους και να εφαρμόσει τις κυρώσεις του Νόμου για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής Μέσω Κυρώσεων (CAATSA) που επιβλήθηκαν τον Δεκέμβριο του 2020 ως απάντηση για την απόκτηση των ρωσικών S-400 από την Τουρκία. 

Το υπουργείο εκφράζει με συνέπεια στο ανώτερο επίπεδο την έντονη αντίρρησή μας για την απόφαση της Άγκυρας να αγοράσει τους S-400 και τονίζει στην Άγκυρα τη σημασία της χρήσης των στρατιωτικών της δυνατοτήτων για την ενίσχυση των προσπαθειών του ΝΑΤΟ και την προώθηση των αμοιβαίων στόχων μας. 

Η Τουρκία είναι ένας μακροχρόνιος σύμμαχος του ΝΑΤΟ με τον οποίο μοιραζόμαστε πολλά στρατηγικά συμφέροντα. Η Άγκυρα συνεχίζει να συνεισφέρει σημαντικά στις αποστολές της Συμμαχίας, συμπεριλαμβανομένων πρόσφατα στην Ανατολική Ευρώπη, στα Βαλκάνια και στο Αφγανιστάν.

Η υποστήριξη της Τουρκίας για την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και οι αμυντικές σχέσεις συνεργασίας αποτελούν σημαντικό αποτρεπτικό παράγοντα εναντίον της κακής επιρροής στην περιοχή, ενώ οι δραστηριότητες της Τουρκίας βοηθούν πολλές από τις προσπάθειές μας στη Μέση Ανατολή, στην Αφρική και στην Κεντρική Ασία.

Παρά τις πολύ πραγματικές προκλήσεις που υπάρχουν στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας, η Τουρκία παραμένει ένας σημαντικός σύμμαχος, ενεργώντας ταυτόχρονα ως γέφυρα και ως ανάχωμα σε μια περιοχή σε που μεταβάλλεται συνεχώς. 

Ταυτόχρονα, υπάρχουν τομείς στους οποίους το Στέιτ Ντιπάρτμεντ διαφωνεί βαθύτατα. Η εμπλοκή της Άγκυρας σε ορισμένες πρόσφατες συγκρούσεις δεν βοηθάει και υπονομεύει την περιφερειακή ασφάλεια.

Το υπουργείο συνεχίζει να εκφράζει την έντονη αποδοκιμασία μας για την απόφαση της Άγκυρας να αποκτήσει τους S-400 και να προειδοποιεί ότι περαιτέρω αγορές ρωσικού στρατιωτικού εξοπλισμού θα μπορούσαν να προκαλέσουν πρόσθετες κυρώσεις.

Η κυβέρνηση συνεχίζει να πιέζει την Τουρκία να ευθυγραμμίσει την εξωτερική της πολιτική με τους στόχους των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Το υπουργείο γνωρίζει ότι η Τουρκία υπέβαλε Επιστολή Αίτησης στο υπουργείο Άμυνας.

Το υπουργείο βρίσκεται στα πρώτα στάδια της διαδικασίας εξέτασης της προτεινόμενης πώλησης, η οποία απαιτεί την ειδοποίηση του Κογκρέσου στην περίπτωση που την εγκρίνουμε.

Το υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαιώνει τη δέσμευσή μας στις καθιερωμένες διαδικασίες αδειοδότησης του αμυντικού εμπορίου, συμπεριλαμβανομένης της επίβλεψης του Κογκρέσου και της πολιτικής για τη μεταφορά συμβατικών όπλων.

Ανυπομονούμε να παρέχουμε πρόσθετες πληροφορίες μόλις γίνουν διαθέσιμες.

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: