Κόλαφος για τον Τζόνσον το πόρισμα για τα “partygate”: Τα πάρτι ανοίγουν τις “πύλες της κολάσεως”…

File photo: Με ενδιαφέρον αναμένουν οι πολιτικοί παρατηρητές την δημόσια δήλωση του Μπόρις Τζόνσον καθώς οι βουλευτές του καραδοκούν για πρόταση μομφής… EPA, UK PARLIAMENT, JESSICA TAYLOR HANDOUT




Δόθηκε στη δημοσιότητα μια πρώτη έκδοση της έρευνας για τα «κορωνοπάρτι» που πραγματοποιήθηκαν στη Ντάουνινγκ Στριτ εν μέσω λοκντάουν – έρευνα που πραγματοποίησε η ανώτατη κρατική λειτουργός Σου Γκρέι.

Τα πορίσματά της έρευνας  δεν είναι τίποτε λιγότερο από κόλαφος για το πρωθυπουργικό γραφείο του Μπόρις Τζόνσον που δεν έδρασε όπως θα έπρεπε, βάσει των περιορισμών που το ίδιο είχε επιβάλει.

Η πολυαναμενόμενη έκθεση της Σου Γκρέι παραδόθηκε τελικώς σήμερα το μεσημέρι στο πρωθυπουργικό γραφείο, μετά από πολλές αναβολές και καθυστερήσεις.

Σύμφωνα με το BBC η ανώτατη δημόσια υπάλληλος διαπιστώνει ότι ορισμένες συγκεντρώσεις που εξέτασε αντιπροσωπεύουν μια “σοβαρή αποτυχία” να τηρηθεί από το πρωθυπουργικό περιβάλλον αυτό που ζητήθηκε από τους πολίτες.

Λέει επίσης ότι υπήρξαν “αστοχίες ηγεσίας και κρίσης από διάφορους παράγοντες του Νο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ καθώς και του Υπουργικού Συμβουλίου”.

Πολλές συγκεντρώσεις «δεν θα έπρεπε να είχαν επιτραπεί να πραγματοποιηθούν ή να εξελιχθούν με τον τρόπο που έγιναν», προσθέτει η έκθεση.

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον αναμένεται να κάνει δημόσια δήλωση γύρω στις 5.30μμ [τοπική ώρα], ενώ όπως μεταδίδει το Reuters, στις 8.30 μμ θα μιλήσει σε συνεδρίαση των Συντηρητικών βουλευτών του στο Κοινοβούλιο, σύμφωνα με την ειδησεογραφική ιστοσελίδα Guido Fawkes.

Η συνεδρίαση θα γίνει ύστερα από τη δήλωση που θα κάνει ο Τζόνσον ενώπιον του Κοινοβουλίου μετά τη δημοσιοποίηση εσωτερικής έκθεσης της δημόσιας λειτουργού Σου Γκρέι για τα πάρτι στην Ντάουνινγκ Στριτ που φαίνεται να έγιναν κατά παράβαση των περιορισμών του lockdown.

Η αναφορά θεωρείται προκαταρκτική επειδή η Μητροπολιτική Αστυνομία ζήτησε από την Γκρέι να κάνει “ελάχιστη αναφορά” σε γεγονότα που διερευνά και η αρμόδια αστυνομική υπηρεσία.

Τα ευρήματα της Γκρέι είναι ζωτικής σημασίας για τον Τζόνσον, καθώς θα μπορούσαν να ωθήσουν τους ήδη εν αναμονή βουλευτές των Τόρις να καταθέσουν πρόταση δυσπιστίας έναντι του πρωθυπουργού τους.

Εάν τουλάχιστον 54 Συντηρητικοί βουλευτές της κυβερνώσας πλειοψηφίας, από τους συνολικά 359, αποφασίσουν να αποσύρουν την εμπιστοσύνη τους από το πρόσωπο του Τζόνσον (και στείλουν σχετικές επιστολές στον επικεφαλής της αρμόδιας κομματικής επιτροπής 1922 Committee), τότε ανοίγει αυτομάτως ο δρόμος για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης από τους ιδίους τους Συντηρητικούς βουλευτές.

Με πληροφορίες από BBC

Η Ντάουνινγκ Στριτ παρέλαβε την ενημέρωση για το πόρισμα της εσωτερικής έρευνας για το «Partygate»

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: