Σίντνεϊ Πουατιέ: Πέθανε στα 94 χρόνια του ο εμβληματικός σταρ του Χόλιγουντ * Πρώτος Αφροαμερικανός με Όσκαρ [videos]

File photo: Ο Αμερικανός ηθοποιός Σίντνεϊ Πουατιέ με τη σύζυγό του Τζοάνα Σίμκους στις Κάννες, το 2006. EPA/DANIEL DEME *** Local Caption *** 00715409




Ο Σίντνεϊ Πουατιέ, ο πρώτος Αφροαμερικανός ηθοποιός που κέρδισε Όσκαρ το 1963 για την ερμηνεία του στην ταινία «Lilies of the Field», απεβίωσε σήμερα Παρασκευή σε ηλικία 94 ετών.

Ο Πουατιέ, γεννημένος στο Μαϊάμι και μεγαλωμένος στις Μπαχάμες, υπήρξε παράλληλα ο πρώτος μαύρος σταρ του Χόλιγουντ.

Η είδηση του θανάτου του εμβληματικού ηθοποιού γνωστοποίησε ο Υπουργός Εξωτερικών στις Μπαχάμες Φρεντ Μίτσελ, ενώ δεν έγινε γνωστή η αιτία θανάτου.

Ο Κλιντ Γουάτσον, γραμματέας Τύπου του πρωθυπουργού των νήσων Μπαχάμες, επιβεβαίωσε στο CNN ότι ο Πουατιέ πέθανε το βράδυ της Πέμπτης.

Ήταν ο πρώτος Αφροαμερικανός ηθοποιός που έλαβε Όσκαρ, 24 χρόνια μετά την Αφροαμερικανίδα ηθοποιό Χάτι ΜακΝτάνιελ που είχε βραβευτεί με Όσκαρ Β’ Γυναικείου Ρόλου το 1939.

Ο Πουατιέ υπήρξε επίσης σκηνοθέτης, συγγραφέας και διπλωμάτης.

Η επιτυχία του ηθοποιού συνεχίστηκε κατά τη δεκαετία του ’60 και το 1967 είχε τρεις επιτυχημένες ταινίες στο Αμερικανικό Box-Office:

 Ιστορία ενός Εγκλήματος (In the Heat of the Night), Μάντεψε ποιος θα ‘ρθει το βράδυ (Guess Who’s Coming to Dinner) και Στον Κύριο μας με Αγάπη (To Sir, with Love), οι οποίες πραγματεύονταν το θέμα του ρατσισμού.

Ήταν επίσης γνωστός για τη συμμετοχή του στις ταινίες:

  • Η Ζούγκλα του Μαυροπίνακα (Blackboard Jungle, 1955),
  •  Έσπασα τα Δεσμά μου (Edge of the City, 1957),
  • Όταν σπάσαμε τις αλυσίδες (The Defiant Ones, 1958),
  • Ένα Σταφύλι στον Ήλιο (A Raisin in the Sun, 1960) και
  • Τυφλός Άγγελος (A Patch of Blue).

 

  • Το 1972 έκανε το σκηνοθετικό του ντεμπούτο με την ταινία Οι Δυο Συνένοχοι (Buck and the Preacher). Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου τον έχει κατατάξει στην 22η θέση στη λίστα με τους 25 μεγαλύτερους σταρ όλων των εποχών.

Το 2002 ο Πουατιέ βραβεύτηκε με Τιμητικό Όσκαρ από την Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών, για τα επιτεύγματά του ως καλλιτέχνης, αλλά κι ως άνθρωπος και το 2009 τιμήθηκε με το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας από τον πρόεδρο των Η.Π.Α. Μπαράκ Ομπάμα.

Ως ο μοναχικός μαύρος πρωταγωνιστής του Χόλιγουντ της δεκαετίας του 1960, βρέθηκε κάτω από τρομερή πίεση.

Πολύ συχνά χαιρετίστηκε ως ευγενές σύμβολο της φυλής του και υπέμεινε την κριτική από ορισμένους μαύρους που είπαν ότι τους πρόδωσε παίρνοντας εξυγιαντικούς ρόλους και παρενοχλώντας τους Λευκούς.

«Ήταν μια τεράστια ευθύνη», είπε ο Πουατιέ στην Όπρα Γουίνφρεϊ το 2000 . “Και το αποδέχτηκα και έζησα με τρόπο που έδειχνα πόσο σεβόμουν αυτή την ευθύνη. Έπρεπε. Για να με πλησιάσουν άλλοι, έπρεπε να κάνω ορισμένα πράγματα”.

Βίος και πολιτεία σαν παραμύθι…

Ο Πουατιέ γεννήθηκε στο Μαϊάμι στις 20 Φεβρουαρίου 1927 αλλά μεγάλωσε σε ένα αγρόκτημα με τομάτες στις Μπαχάμες.

Φοίτησε σε σχολείο μόλις για έναν χρόνο.

Αγωνίστηκε με τη φτώχεια, την αγραμματοσύνη και τις προκαταλήψεις για να γίνει ένας από τους κορυφαίους μαύρους ηθοποιούς και να γίνει αποδεκτός σε πρωταγωνιστικούς ρόλους σε εμπορικές ταινίες.

Επέλεγε με μεγάλη προσοχή τους ρόλους του, απορρίπτοντας την παλιά αντίληψη του Χόλιγουντ ότι οι μαύροι ηθοποιοί μπορούν να εμφανιστούν μόνο σε υποδεέστερους ρόλους, σαν λούστροι, υπηρέτες και μηχανοδηγοί.

«Σ’ αγαπώ, σε σέβομαι, σε μιμούμαι» του είπε, χρόνια αργότερα, ο επίσης βραβευμένος με Όσκαρ Αφροαμερικανός ηθοποιός Ντένζελ Ουάσινγκτον, σε μια δημόσια τελετή.

Ο Πουατιέ μεγάλωσε στο χωριουδάκι Κατ Άιλαντ και στο Νασάου των Μπαχαμών.

  • Στα 16 του έφυγε για τη Νέα Υόρκη, αφού είπε ψέματα για την ηλικία του για να καταταγεί στον στρατό.

Στη συνέχεια έκανε διάφορες δουλειές του ποδαριού –μεταξύ άλλων, ήταν και λαντζέρης– ενώ ταυτόχρονα παρακολουθούσε μαθήματα υποκριτικής.

Ο νεαρός ηθοποιός γνώρισε την πρώτη επιτυχία του όταν χρειάστηκε να αντικαταστήσει τον πρωταγωνιστή Μπελαφόντε, επειδή αρρώστησε, σε μια παραγωγή του Αμερικανικού Θεάτρου Νέγρων.

Συνέχισε τις εμφανίσεις του στο Μπρόντγουεϊ και το 1950 κέρδισε τον πρώτο του ρόλο στον κινηματογράφο.

Συνολικά, έπαιξε σε περισσότερες από 50 ταινίες και σκηνοθέτησε 9. Το 1992 όταν τιμήθηκε για το σύνολο του έργου του (Life Achievement Award) από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου, είπε:

«Θα πρέπει επίσης να ευχαριστήσω έναν γηραιό Εβραίο σερβιτόρο ο οποίος αφιέρωσε χρόνο για να βοηθήσει έναν νεαρό μαύρο λαντζέρη να μάθει να διαβάζει. Δεν μπορώ να σας πω το όνομά του. Δεν το έμαθα ποτέ. Αλλά τώρα διαβάζω αρκετά καλά».

Ο Πουατιέ παντρεύτηκε δύο φορές και απέκτησε έξι κόρες, ενώ έγραψε και τρία αυτοβιογραφικά βιβλία.

«Αν προσπαθήσεις να δεις με τη λογική την καριέρα μου, δεν θα πας και πολύ μακριά. Το ταξίδι ήταν απίστευτο, από την αρχή. Μου φαίνεται ότι μεγάλο μέρος της ζωής καθορίζεται από το τυχαίο», είχε δηλώσει σε μια συνέντευξη στην εφημερίδα Washington Post.

Το 1974 η βασίλισσα Ελισάβετ τον έχρισε ιππότη ενώ αργότερα υπηρέτησε ως πρεσβευτής των Μπαχαμών στην Ιαπωνία και την Unesco. Μεταξύ 1994-2003 ήταν επίσης μέλος στο διοικητικό συμβούλιο της Walt Disney Co.

 

 

Με πληροφορίες από CNN-Reuters-AFP

34ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου: Διαδικτυακά και δωρεάν με 35 ταινίες

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: