Πρωτοφανής κινητοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων: Απεγκλώβισαν τον κόσμο, που εγκατέλειψαν οι (αν)αρμόδιοι

Φωτογραφία ΓΕΕΘΑ




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL

Σε μια πρωτοφανή κινητοποίηση προχώρησαν οι Ένοπλες Δυναμεις για να βοηθήσουν τους εγκλωβισμένους πολίτες στην Αττική Οδό και όπου αλλου τους υποδείχτηκε από την Πολιτικη προστασια.

Είχε προηγηθεί το απόλυτο φιάσκο των αρμοδίων υπουργών, που για να διασώσουν τους εαυτούς τους επέρριψαν αποκλειστικά την ευθύνη στην εταιρεία που διαχειρίζεται την Αττική Οδό. Όπως θα αποδειχθεί η ευθύνη των υπουργείων που ασχολούνται με τις φυσικές καταστροφές είναι μεγαλύτερη.

Αυτό που απέδειξαν στην άρον-άρον συνέντευξη Τύπου ήταν η πρεμούρα τους να επιρρίψουν τις ευθύνες αλλού για το απόλυτο φιάσκο των κυβερνητικών υπηρεσιών.

Το γεγονός της άμεσης ανταπόκρισης μαρτυρά πως Στρατός Ξηράς, Πολεμική Αεροπορια και Πολεμικό Ναυτικό που και στο παρελθόν έχουν κληθεί πολλές φορές να συνδράμουν εκτακτως, είχαν καταλάβει από νωρίς ότι θ´απαιτουνταν η δίκη τους παρέμβαση ώστε να διευκολύνουν όσο γίνεται τους πολίτες που για ώρες ταλαιπωρούνται λόγω των χιονοπτώσεων στην Αττική αλλά και ενός σχεδίου που παρέμεινε στα χαρτιά.

Από την στιγμή που δόθηκε το πράσινο φως στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, με όλα τα διαθεσιμα μέσα κινήθηκαν εκεί ακριβώς που υπάρχουν τα πολύ σοβαρά προβλήματα.

Αλλά ακόμη και ατην πρόσβαση στην Αττική οδό λόγω του κομφούζιου που επικράτησε και στους άλλους δρόμους, οι φάλαγγες των στρατιωτικών οχημάτων και ιδίως τα βαριά οχήματα που χρησιμοποιήθηκαν, δυσκολεύτηκαν να φτάσουν.

Ωστόσο τα κατάφεραν και έφτασαν στον προορισμό που είχαν διαταχθεί. Μάλιστα σπουδαστές της Σχολής Ευελπίδων κι άλλα στελέχη του Στρατού Ξηράς μοίραζαν στους ταλαιπωρημένους οδηγούς τρόφιμα, νερά και κουβέρτες διότι η νύχτα προβλέπεται μακρά , παρα τη συνδρομή των δυνάμεων του στρατού.

Ο απεγκλωβισμός των οδηγών από την Αττική οδό εκτιμάται ότι θα κρατήσει έως τις πρώτες πρωινές ώρες ενώ ήδη έχει δοθεί εντολή και σε επιπλέον στελέχη των ΕΔ να βρίσκονται σε ετοιμότητα προκειμένου να υπάρξει αλλαγή στους συναδέλφους τους με το πρώτο φως της ημέρας.

  • Λίγο πριν τα μεσάνυχτα η κατάσταση διαμορφωνόταν ως εξής:

– Έξοδος Πεντέλης (12), 2 οχήματα με 9 άτομα.

– Έξοδος Κηφισίας (11), 2 M/S 290 με 16 άτομα.

– Έξοδος, Δουκίσσης Πλακεντίας (13), 1 όχημα STAYER με 12 άτομα και 1 minibus κενό και 1 M/S 290 με 4 άτομα και τρόφιμα.

– Έξοδος Μαραθώνα (15), 1 όχημα STAYER με 21 άτομα και 1 M/S 290 με 2 άτομα και τρόφιμα, διανέμει μεταξύ Κάντζας και Μαραθώνα.

– Έξοδος Κάντζα (17), 1 όχημα STAYER με 20 άτομα και 1 όχημα STAYER με 20 άτομα που εξετράπη από την έξοδο Παιανίας (18) μετά από νέες οδηγίες.

Επιπλέον των ανωτέρω:

– Προς την έξοδο Πεντέλης (12), κινούνται 2 minibus με 22 άτομα, παρούσα θέση του 1ου πλατεία Καραϊσκάκη (πλησίον Ομόνοιας) και το 2ο στο ύψος Δαφνίου, 1 κενό minibus και 1 M/S 290 με 4 άτομα και τρόφιμα που βρίσκεται Χολαργό.

– Προς έξοδο Κηφισίας (11) κινούνται 4 οχήματα HAMMER με 11 άτομα, παρούσα θέση έξοδος Ηρακλείου( 8).

Ξεκίνησαν πριν από λίγο 3 οχήματα με 12 άτομα από ΤΑΤΟΙ για έξοδο Πεντέλης (12).

Επιπρόσθετα, ξεκινούν 1 STAYER με 20 άτομα (ΕΤΑ και Ζ ΜΑΚ) και 1 MAGIRUS με 15 άτομα από 2α ΜΑΛ, τα οποία κατόπιν επικοινωνίας με ΕΣΚΕΔΙΚ θα μεταβούν στην έξοδο Δουκίσσης Πλακεντίας (13) και έξοδο Μαραθώνα (15) αντίστοιχα.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Οι χιονοπτώσεις στα ανατολικά και νότια τμήματα της χώρας θα συνεχιστούν κατά διαστήματα και κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ τοπικά θα είναι έντονες, σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr.

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε χαμηλά υψόμετρα και στο νησί της Κρήτης, ενώ τοπικές καταιγίδες θα σημειωθούν στο Νότιο Αιγαίο και χιονοκαταιγίδες στην Εύβοια.

Πως αναμένεται να κινηθούν σήμερα τα μέσα μαζικής μεταφοράς

Με προβλήματα αναμένεται να λειτουργήσουν κατά τις πρώτες πρωινές ώρες τα μέσα μαζικής μεταφοράς λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που έχει προκαλέσει η “Ελπίς» στην Αττική.

Ειδικότερα, τα μέχρι στιγμής δεδομένα στο οδικό δίκτυο της Αθήνας λόγω της συνεχιζόμενης έντονης χιονόπτωσης, καθιστούν αδύνατη την εκτέλεση των πρωινών δρομολογίων με λεωφορεία και τρόλεϊ.

Εποπτικά συνεργεία της ΟΣΥ σε συνεργασία με την Τροχαία Αττικής θα διενεργούν αυτοψίες από τις πρώτες πρωινές ώρες, προκειμένου να επανεκτιμηθεί η κατάσταση για τη σταδιακή αποκατάσταση της εξυπηρέτησης του επιβατικού κοινού από τα οδικά μέσα, στο βαθμό που οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν, πάντα με γνώμονα την ασφάλεια των εργαζομένων και των επιβατών.

Προτεραιότητα, εφόσον αυτό καταστεί εφικτό, θα δοθεί στο κέντρο της Αθήνας και του Πειραιά με στόχο να καλυφθούν οι κεντρικοί οδικοί άξονες.

  • Μέσα Σταθερής Τροχιάς

Σε ό,τι αφορά την λειτουργία των μέσων σταθερής τροχιάς:

Στη γραμμή 1 του Μετρό (πρώην ΗΣΑΠ) από την έναρξη της κυκλοφορίας, τα δρομολόγια θα γίνονται στο τμήμα Πειραιάς – Αττική και αντίστροφα.

Στις γραμμές 2&3 του Μετρό οι συρμοί θα κυκλοφορούν κανονικά από την έναρξη της λειτουργίας ενώ δεν θα πραγματοποιούνται τα δρομολόγια του Μετρό από και προς το Αεροδρόμιο.

Τέλος, οι συρμοί του Τραμ θα ξεκινήσουν τα δρομολόγια τους και στις 2 γραμμές στις 8 το πρωί.

Με πληροφορίες και από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πανικός στο Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος: Περισσότερες από 700 κλήσεις λόγω της κακοκαιρίας

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: