Ποιες θέσεις θα εκφράσει ο κ. Κασουλίδης στον Άντονι Μπλίνκεν; Τις δικές του ή του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας;

FILE PHOTO: Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης στην τελετή διαβεβαίωσης του Υπουργού Εξωτερικών κ. Ιωάννη Κασουλίδη, στο Προεδρικό Μέγαρο, Λευκωσία, Κύπρος. ΓΤΠ, Σ. Ιωαννίδης




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ*, Hellas Journal

Ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, θα αφιχθεί σήμερα Δευτέρα στην Ουάσιγκτον για να έχει την επομένη μέρα συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του, Άντονι Μπλίνκεν.

Ο τελευταίος είχε προσκαλέσει τον πρώην υπουργό Νίκο Χριστοδουλίδη για να συζητήσουν πολλά σοβαρά ζητήματα, όπως και το αίτημα της Λευκωσίας για να σταλεί πρόσκληση στον πρόεδρο της Δημοκρατίας από τον Λευκό Οίκο.

Άλλωστε, σε μία κρίσιμη στιγμή για την οικογένεια του Τζον Μπάιντεν, ο Νίκος Αναστασιάδης έδειξε και απέδειξε πόσο γνήσια ήταν η φιλία του με τον Αμερικανό πρόεδρο..

  • Μετά την παραίτηση του κ. Χριστοδουλίδη, ως θύμα μίας βρώμικης πλεκτάνης της «γερουσίας» του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ), η κυπριακή διπλωματία έδρασε πολύ ορθά για να παραμείνει η πρόσκληση και για τον διάδοχό του. Οπότε τέλος καλό, όλα καλά για το θέμα της πρόσκλησης, που αποτελεί μία σημαντική εξέλιξη.

Το να μπορεί ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου να συναντά και να συζητεί με τον επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, είναι οπωσδήποτε μία εντυπωσιακή εξέλιξη, την οποία δεν γίνεται να ισοπεδώνει κανείς, και μάλιστα με ψέματα και υπερβολές.

Είναι γνωστές οι θέσεις του κ. Κασουλίδη για το Κυπριακό. Δυστυχώς και αυτός και άλλα μέλη της λευκωσιάτικης ελίτ πιστεύουν ότι η Κύπρος πρέπει να κάνει και άλλες οδυνηρές υποχωρήσεις για να συναντήσει τις δήθεν …«προχωρημένες» θέσεις της κατοχικής Τουρκίας.

Ο Υπουργός Εξωτερικών είναι πολύ …μπροστά από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος διόρισε τον κ. Κασουλίδη στο σημαντικό αυτό πόστο, αν και διαφωνούν για τη λύση του Κυπριακού. Μόνο στο «Νησί των …Αγίων», συμβαίνουν αυτά. Πουθενά αλλού. Και καλά, ο κ. Αναστασιάδης είχε ανάγκη να διορίσει ένα πρόσωπο που δεν θα χρειαζόταν ένα χρόνο να μάθει τους διαδρόμους του υπουργείου. Ο κ. Κασουλίδης ποια ανάγκη είχε για να ξαναγίνει υπουργός; Είναι ένα βασικό ερώτημα αυτό.

Απ’ εκεί και πέρα, τίθεται ακόμα ένα ερώτημα. Ποιες θέσεις προωθεί ο κ. Κασουλίδης στις συναντήσεις με τους ξένους ομολόγους του; Τις δικές του ή του εκλεγμένου προέδρου; Διότι ο σημερινός υπουργός Εξωτερικών είχε ταχθεί εναντίον του κ. Αναστασιάδη ακόμα και για το αλήστου μνήμης Κραν Μοντανά, όπου κάποιοι από τους Κύπριους κομματάρχες δέχθηκαν να γίνουν «οχήματα» για να διαδοθεί η τουρκική προπαγάνδα. Η οποία υπερίσχυσε μέχρι να αποκαλυφθεί η ψέμα, που διακινούσαν χωρίς ντροπή..

Η δημοσίευση των απόρρητων πρακτικών του ΟΗΕ έδειξε την αλήθεια και δικαιώθηκε ο κ. Αναστασιάδης, ο οποίος, όμως, στο ελβετικό θέρετρο είχε κάνει τις πιο οδυνηρές υποχωρήσεις στην ιστορία του Κυπριακού. Δέχθηκε σχεδόν το 75% των απαιτήσεων της Τουρκίας και αν η κατοχική δύναμη αποδεχόταν τις υποχωρήσεις του, τώρα θα μιλούσαμε για μία μεγάλη τραγωδία.

Κατηγορήθηκε από τους υποστηρικτές του σχεδίου Ανάν ο Νίκος Χριστοδουλίδης, ότι πολλές φορές άλλαξε τις αποφάσεις του κ. Αναστασιάδη και τον επηρέασε στο Κραν Μοντανά για να μην δεχθεί το πλαίσιο του φιλότουρκου Αντόνιο Γκουτέρες. Ισχυρίστηκαν ότι εάν ξεκινήσει ο διάλογος, τώρα που είναι υπουργός ο κ. Κασουλίδης, θα φτάσουμε στο τέλος. Στο τέλος της Κύπρου θα εννοούν.

Η κατοχική Τουρκία λέει δημόσια και επίσημα τη θέση της. Απορρίπτει όλες τις λύσεις πλην αυτής των «δύο κρατών». Που θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ανάθεμα για την ελληνοκυπριακή κοινότητα. Διότι είναι λύση διχοτομική που σταδιακά θα εξαφανίσει τον ελληνικό πληθυσμό του νησιού.

  • Θα έλεγα ότι ο κ. Κασουλίδης πρέπει να ξεκαθαρίσει το μείζον αυτό ζήτημα και να πει στους πολίτες τη θέση που υποστηρίζει στο Κυπριακό. Συμφωνεί με αυτές του κ. Αναστασιάδη που τον διόρισε υπουργό ή με αυτές που εξέφραζε πριν υπουργοποιηθεί. Βέβαια, και οι δικές του και αυτές του κ. Αναστασιάδη, δεν εξυπηρετούν τα καλώς εννοούμενα συμφέροντα των Ελληνοκυπρίων. Ξεκαθαρισμένα πράγματα…

Ο κ. Κασουλίδης πρέπει να εκμεταλλευθεί τη συνάντηση με τον κ. Μπλίνκεν για να εξηγήσει τις διχοτομικές μεθόδους της Τουρκίας, να του μιλήσει για το θέμα των Βαρωσίων και να τον πείσει ότι η Τουρκία δεν εννοεί τίποτα απ’ όσα λέει.

Και είναι επίσης σημαντικό -αν και δεν πιστεύει πολύ σε αυτές- να του εξηγήσει πόση σημαντικές είναι οι τριμερείς συναντήσεις και ειδικά αυτή με το Ισραήλ. Με λίγα λόγια ο κ. Κασουλίδης δεν πρέπει να αναφερθεί στις δικές του θέσεις. Διότι θα προκαλέσει ζημία στην Κύπρο.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ Ι: Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, το μνημόσυνο του Γρίβα, έδωσε την ευκαιρία στο ΑΚΕΛ να το χρησιμοποιήσει για να αποκομίσει κομματικά κέρδη. Θυμώνει το ΑΚΕΛ το γεγονός ότι ο Δημοκρατικός Συναγερμός φροντίζει πάντα να στέλνει αντιπροσωπεία, στη Λεμεσό και να καταθέτει στεφάνι. Να θυμίσουμε ότι ο ΔΗΣΥ ιδρύθηκε το 1976 από τον Γλαύκο Κληρίδη με την υποστήριξη των «εθνικοφρόνων».

Πολλοί εξ αυτών συμμετείχαν στην ΕΟΚΑ Β’ και μετά το προδοτικό πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή έμειναν χωρίς αρχηγό, οπότε η ίδρυση του ΔΗΣΥ ήταν …μάννα εξ ουρανού γι’ αυτούς. Το ΑΚΕΛ χρησιμοποιεί πάντα το πραξικόπημα και τον Γρίβα για να συσπειρώνει βασικά τους οπαδούς του, αρκετοί εκ των οποίων εγκατέλειψαν το κόμμα, όπως αποδείχθηκε στις βουλευτικές εκλογές.

Πρέπει κάποτε να σταματήσει αυτός ο «αδελφοκτόνος» διχασμός, που ξεκινά από την προδοσία της χούντας και των ανθρώπων της στο νησί. Οι περισσότεροι εκ των ηγετών του πραξικοπήματος έχουν πεθάνει και τα παιδιά που γεννήθηκαν το 1974, δεν νομίζω ότι έχουν το παραμικρό ενδιαφέρον για τον Γρίβα, τον Μακάριο και τους λοιπούς ηγέτες της Κύπρου. Η Ιστορία έχει αποφασίσει.

Για την ιστορία και μόνο: Ο Γρίβας ήταν ένας ακροδεξιός αξιωματικός που ηγήθηκε των Χιτών, στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Υπάρχουν μαρτυρίες ότι η οργάνωση αυτή αναμείχθηκε σε επεισόδια βίας, και συνεργάστηκε με τους δοσίλογους. Ο Γρίβας συναντήθηκε με τον Μακάριο στο πλαίσιο αυτής της οργάνωσης, που ήταν φιλοβασιλική.

Ως γνωστό και ο Γρίβας και ο Μακάριος υποστήριζαν τον βασιλιά. Όταν τέθηκε το θέμα να ξεκινήσει στην Κύπρο ο αντιαποικιακός αγώνας, η τότε ελληνική κυβέρνηση και ο Μακάριος πρότειναν την στρατιωτική ηγεσία της ΕΟΚΑ στον Γρίβα, ο οποίος και δέχθηκε, και ανέλαβε. Άλλο ΕΟΚΑ και άλλο ΕΟΚΑ Β’. Την πρώτη την αποτελούσαν πραγματικοί ήρωες. Η δεύτερη έχει τεράστια ευθύνη για την διχοτομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η Κύπρος.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ ΙΙ: Έκαναν πολύ καλή δουλειά οι Κύπριοι διπλωμάτες της Μόνιμης Αντιπροσωπείας στον ΟΗΕ, με επικεφαλής τον Μόνιμο Αντιπρόσωπο στα Ηνωμένα Έθνη, Ανδρέα Χατζηχρυσάνθου. Έτρεξαν πολύ και ανέτρεψαν δυσάρεστες καταστάσεις για το ψήφισμα της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Γι’ αυτές (τις δυσάρεστες καταστάσεις) είχαν φροντίσει οι «φίλοι» μας οι Εγγλέζοι…

  • Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal
  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Ο κ. Κασουλίδης πρέπει να αποφασίσει: Θα προωθεί τις θέσεις του εκλεγμένου Προέδρου ή τις δικές του, που είναι προβληματικές;

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: