Ο κ. Κασουλίδης πρέπει να αποφασίσει: Θα προωθεί τις θέσεις του εκλεγμένου Προέδρου ή τις δικές του, που είναι προβληματικές;

Ο Υπουργός Εξωτερικών, κ. Ιωάννης Κασουλίδης, συμμετείχε στις εργασίες του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες. Φωτογραφία ΓΤΠ, ΚΥΠΕ




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ*, Hellas Journal

Οι πρώτες εβδομάδες της υπουργίας του κ. Ιωάννη Κασουλίδη, δεν ήταν οι καλύτερες της καριέρας του. Φαντάζομαι ούτε ο ίδιος είναι ικανοποιημένος με την απόδοσή του και ειδικά με τις δηλώσεις του, οι οποίοι ήταν πολύ προβληματικές και έστειλαν λάθος μηνύματα.

Το γεγονός ότι τις εκμεταλλεύθηκε ο ισλαμιστής υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, και ότι βρέθηκε σε αρκετές περιπτώσεις απέναντι από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, που τον διόρισε, θα ήταν μία καλή δικαιολογία να αποχωρούσε τώρα που είναι νωρίς, και πριν τα πράγματα γίνουν χειρότερα.

Διότι η κυπριακή εξωτερική πολιτική δεν χρειάζεται άλλα δράματα. Ιδιαίτερα σε τούτη την κρίσιμη περίοδο, που η Τουρκία αποφάσισε να γλύψει εκεί που έφτυνε και να «γονατίσει» μπροστά στους εχθρούς της παρακαλώντας για συγχώρεση και έλεος. Και επιλέγω τις λέξεις με μεγάλη προσοχή. Αλλά, η πραγματικότητα είναι αυτή.

Μετά το σκύψιμό του κεφαλιού ενώπιον του ηγέτη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, ο Ερντογάν ζήτησε να ξεκινήσει η διαδικασία της προσέγγισης με τους δολοφόνους της Σαουδικής Αραβίας, όπως αποκαλούσε μέχρι πολύ πρόσφατα τους βασιλιάδες.

  • Και τις τελευταίες μέρες, εκλιπαρεί τον -επίσης «δολοφόνο»- πρωθυπουργό του Ισραήλ να ξεχάσουν από κοινού τις διαφορές τους και να ανοίξουν ένα νέο κεφάλαιο. Θυμίζω ότι ο Τούρκος πρόεδρος είχε κατηγορήσει το Εβραϊκό Κράτος για γενοκτονία των Παλαιστινίων.

Είχε προηγηθεί, βεβαίως, η προσπάθεια καταστροφής από τους Αμερικανούς της κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου EastMed, την οποία ο κ. Κασουλίδης αντιμετώπισε με ένα τρόπο που προκάλεσε τον θυμό του κ. Αναστασιάδη. Δεν γνωρίζω αν πέταξε …τασάκια μόλις πληροφορήθηκε τις δηλώσεις του υπουργού των Εξωτερικών, αλλά σίγουρα είναι ορθές οι πληροφορίες που τον φέρουν να έχει μετανιώσει για την επιλογή του στο υπουργείο των Εξωτερικών.

Ευθύνεται βέβαια ο κ. Αναστασιάδης. Έσπευσε υπό τον εκβιασμό του Αβέρωφ Νεοφύτου να αποδεχθεί την παραίτηση του Νίκου Χριστοδουλίδη, και ενώ διεξαγόταν μία μαζική προσπάθεια συνεννόησης της Λευκωσίας με τα Εμιράτα, το Ισραήλ και άλλες χώρες-συμμάχους της Ελλάδας και της Κύπρου.

Και πολλοί άνθρωποι -ανάμεσά τους και εγώ- αναρωτηθήκαμε γιατί φοβήθηκε ο κ. Αναστασιάδης τον πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ). Ποιο στοιχείο περιείχε ο εκβιασμός του κ. Νεοφύτου που φόβισε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Τη διαφθορά; Κάτι άλλο; Ότι και αν είναι, αποδεικνύει ότι ο κ. Αναστασιάδης βρίσκεται υπό μεγάλη πίεση από τον καθένα -στη συγκεκριμένη περίπτωση τον κ. Νεοφύτου- που ενδιαφέρεται για το προσωπικό του συμφέρον και όχι το εθνικό.

Ευθύνεται και ο Νίκος Χριστοδουλίδης που προτίμησε να παραιτηθεί αντί να αντιμετωπίσει τον οπορτουνιστή πρόεδρο του ΔΗΣΥ. Από τη στιγμή που δεν κατέθεσε (ακόμα) προεδρική υποψηφιότητα ο πρώην υπουργός, έπρεπε να παραμείνει στη θέση του.

Την 1η Φεβρουαρίου ο κ. Κασουλίδης θα βρεθεί στην Ουάσιγκτον για να συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογό του, Άντονι Μπλίνκεν. Είναι μία συνάντηση που είχε κλείσει για τον κ. Χριστοδουλίδη και θα πραγματοποιηθεί καθώς οι Αμερικανοί αναγνωρίζουν ότι υπάρχει συνέχεια στο υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου.

Κάτι τέτοιο, κάτι παρόμοιο, είχε αναφέρει και ο κ. Κασουλίδης κατά την ανάληψη των καθηκόντων του. Ότι την εξωτερική πολιτική αποφασίζει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και οι υπουργοί την υλοποιούν. Όμως, ο ίδιος ακύρωσε αυτή τη θέση, όταν εξέφρασε απόψεις εκ διαμέτρου αντίθετες από αυτές του Κύπριου ηγέτη για τον EastMed. Είναι και σε άλλα θέματα που διαφώνησε ο κ. Κασουλίδης, τα οποία δεν δημοσιοποιήθηκαν ακόμα.

  • Δεν είναι μυστικό ότι η επιλογή του προκάλεσε ανησυχία εντός και εκτός του υπουργείου Εξωτερικών. Οι απόψεις που εξέφρασε μετά την συνταξιοδότησή του ήταν έντονα εναντίον των θέσεων του κ. Αναστασιάδη. Και μάλιστα τάχθηκε με τις δυνάμεις που πολέμησαν τον πρόεδρο της Κύπρου για την αποτυχία του Κραν Μοντανά. Όπως αποδείχθηκε δεν είχε ευθύνη για το αδιέξοδο.

Μόνο στην Κύπρο συμβαίνουν αυτά… Να διαφωνεί ο Πρόεδρος μίας χώρας με τον υπουργό του των Εξωτερικών και να κάνουν και οι δύο τους Κινέζους. Με βάση τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε το θέμα του EastMed ο κ. Κασουλίδης, δικαιούται ο καθένας να περιμένει ότι αν βρεθούμε σε ένα νέο Κραν Μοντανά, ο σημερινός υπουργός Εξωτερικών δεν θα υποστηρίξει τον κ. Αναστασιάδη.

Είναι για όλους τους παραπάνω λόγους που δεν έχει σωτηρία το νησί. Και όσοι το κυβέρνησαν -οι πλείστοι- και μερικοί που θέλουν να το κυβερνήσουν, όπως ο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, δεν έχουν το παραμικρό ενδιαφέρον για τον τόπο και το μέλλον του…

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Η επίδειξη ενδιαφέροντος για την προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, του πρώην υπουργού Υγείας, Γιώργου Παμπορίδη είναι -χωρίς αμφιβολία- καλοδεχούμενη, καθώς ακόμα ένας καθαρός πολιτικός κατεβαίνει στον στίβο για να αμφισβητήσει τους επαγγελματίες του κυπριακού πολιτικού συστήματος. Είναι πολύ σημαντικό στις ερχόμενες προεδρικές εκλογές να υπερισχύσει ένας μη διεφθαρμένος πολιτικός. Είναι θετικό ότι δεν έχει ακουστεί τίποτα για τον κ. Παμπορίδη -και αναφέρομαι σε θέματα διαφθοράς. Και υπηρέτησε σε ένα υπουργείο, όπου πάνε και έρχονται εκατομμύρια. Ευχόμαστε στον κ. Παμπορίδη καλή επιτυχία, αν πάρει τη μεγάλη απόφαση.

  • Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal
  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Οι υποψήφιοι για την προέδρία της Κύπρου πρέπει να περάσουν το τέστ της διαφθοράς: Πως ο Αβέρωφ εκβίασε τον Αναστασιάδη;

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: