Πανκινητοποίηση του ΝΑΤΟ για Ουκρανία: Σπεύδουν πλοία και αεροσκάφη στα ανατολικά της σύνορα

File Photo: Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στο τέλος ενός Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων για το θέμα της Ουκρανίας. EPA, OLIVIER HOSLET




Η Ουκρανία έκρινε σήμερα “πρόωρη” και “υπερβολική” την απόφαση της Ουάσιγκτον να ανακαλέσει τις οικογένειες των διπλωματών της που έχουν τοποθετηθεί στο Κίεβο εν μέσω φόβων για μια ρωσική εισβολή.

Την ίδια ώρα το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε ότι οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ έθεσαν τις δυνάμεις τους σε επιφυλακή και έστειλαν πλοία και μαχητικά αεροσκάφη για να ενισχύσουν την άμυνά τους στην ανατολική Ευρώπη απέναντι στις στρατιωτικές δραστηριότητες της Ρωσίας στα σύνορά της με την Ουκρανία.

“Σεβόμενοι το δικαίωμα των ξένων κρατών να εγγυώνται την ασφάλεια των διπλωματικών τους αποστολών, θεωρούμε αυτό το μέτρο από την αμερικανική πλευρά πρόωρο” και “υπερβολικό”, αναφέρει ο εκπρόσωπος της ουκρανικής διπλωματίας Όλεγκ Νικολένκο σε ανακοίνωσή του, αναφερόμενος στις αποχωρήσεις από το Κίεβο.

Παρά την τρέχουσα ένταση, “η κατάσταση της ασφάλειας δεν έχει παρουσιάσει καμία ριζική αλλαγή τον τελευταίο καιρό: η απειλή νέων κυμάτων ρωσικής επιθετικότητας παραμένει σταθερή από το 2014 και η συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα (της Ουκρανίας) άρχισε ήδη τον περασμένο Απρίλιο”, γνωστοποίησε ο Νικολένκο.

Ο εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών ζήτησε “διατήρηση της ψυχραιμίας”, καταδικάζοντας ταυτοχρόνως τις “προσπάθειες” της Μόσχας για την “αποσταθεροποίηση της εσωτερικής κατάστασης στην Ουκρανία”.

Το Κρεμλίνο διαψεύδει ότι έχει οποιαδήποτε πολεμική πρόθεση έναντι του Κιέβου, αλλά συνδέει μια αποκλιμάκωση των εντάσεων με συνθήκες που θα εγγυώνται κυρίως τη μη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, ιδιαίτερα προς την Ουκρανία.

Το ΝΑΤΟ στέλνει πλοία και αεροσκάφη

“Το ΝΑΤΟ θα εξακολουθήσει να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύει και να υπερασπίζεται όλους τους Συμμάχους, περιλαμβανομένης μέσω της ενίσχυσης της ανατολικής πλευράς της Συμμαχίας. Θα απαντάμε πάντα σε οποιαδήποτε επιδείνωση του περιβάλλοντος ασφαλείας μας, κυρίως ενισχύοντας την κοινή μας άμυνα”, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, αναφερόμενος στην αποστολή συμμαχικών πλοίων και μαχητικών αεροσκαφών .

“Χαιρετίζω τη συνεισφορά περισσότερων δυνάμεων στο ΝΑΤΟ από τους συμμάχους”, τόνισε.

“Η Δανία στέλνει μια φρεγάτα στη Βαλτική και ετοιμάζεται να αναπτύξει τέσσερα καταδιωκτικά αεροσκάφη F-16 στη Λιθουανία για να υποστηρίξει τη μακροχρόνια αποστολή της φύλαξης του εναέριου χώρου της περιοχής από το ΝΑΤΟ”, επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

“Η Ισπανία στέλνει πλοία για να ενταχθούν στις θαλάσσιες δυνάμεις του ΝΑΤΟ και σκοπεύει να στείλει μαχητικά αεροσκάφη στη Βουλγαρία”, σημειώνεται.

“Η Γαλλία δήλωσε έτοιμη να στείλει στρατεύματα στη Ρουμανία υπό τη διοίκηση του ΝΑΤΟ από τον Απρίλιο. Η Ολλανδία στέλνει δύο καταδιωκτικά αεροσκάφη F-35 στη Βουλγαρία από τον Απρίλιο για να στηρίξουν τις δραστηριότητες φύλαξης του εναέριου χώρου του ΝΑΤΟ στην περιοχή και θέτει σε ετοιμότητα ένα πλοίο και χερσαίες δυνάμεις για τη Δύναμη Αντίδρασης του ΝΑΤΟ”, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

“Οι ΗΠΑ επίσης δήλωσαν ξεκάθαρα ότι σκοπεύουν να αυξήσουν τη στρατιωτική τους παρουσία στο ανατολικό τμήμα της Συμμαχίας”.

“Μετά την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014, το ΝΑΤΟ έχει ενισχύσει την παρουσία του στην ανατολική πλευρά της Συμμαχίας, κυρίως με την παρουσία τεσσάρων, πολυεθνικών, τακτικών στρατιωτικών συγκροτημάτων στην Εσθονία, τη Λετονία, τη Λιθουανία και την Πολωνία”, υπενθύμισε το ΝΑΤΟ.

  • “Αυτές οι μονάδες, υπό τη διοίκηση της Βρετανίας, του Καναδά, της Γερμανίας και των ΗΠΑ αντίστοιχα είναι πολυεθνικές και έτοιμες για μάχη”, διαβεβαίωσε.

“Η παρουσία τους καταδεικνύει ξεκάθαρα ότι μια επίθεση εναντίον μίας συμμαχικής χώρας θα θεωρηθεί επίθεση εναντίον όλης της Συμμαχίας”, προειδοποίησε το ΝΑΤΟ.

Πριν το 2014 δεν υπήρχαν δυνάμεις του ΝΑΤΟ στα ανατολικά σύνορα της Συμμαχίας, υπενθύμισε.

 

Με πληροφορίες από AFP – Reuters μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ
Βρυξέλλες, Βέλγιο

Tο Ηνωμένο Βασίλειο αποσύρει βρετανούς διπλωμάτες από το Κίεβο: Μεγάλος ο κίνδυνος να εισβάλει η Ρωσία στην Ουκρανία

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: