Οξφόρδη: Πολύμηνα προβλήματα μνήμης και απώλεια συγκέντρωσης προκαλεί ακόμη και η ήπια COVID

Photo by cottonbro from Pexels




Επιστήμονες από το Τμήμα Πειραματικής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και το Τμήμα Κλινικών Νευροεπιστημών Nuffield υποστηρίζουν ότι οι νοσούντες από COVID μπορεί να παραπονούνται για ελλειμματική προσοχή και μνήμη για έως και εννέα μήνες.

Από τους συμμετέχοντες στη μελέτη, ζητήθηκε να ολοκληρώσουν μια σειρά από ασκήσεις για να ελέγξουν τη μνήμη και τις γνωστικές τους ικανότητες, όπως η διατήρηση της προσοχής, της μνήμης και του προγραμματισμού.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι οι συμμετέχοντες είχαν καλές επιδόσεις στις περισσότερες ικανότητες που δοκιμάστηκαν, αλλά εμφάνισαν σημαντικά χειρότερη βραχεία μνήμη –αυτή των καθημερινών γεγονότων– και μεγαλύτερη μείωση στην ικανότητα διατήρησης της προσοχής με την πάροδο του χρόνου, από τους μη μολυσμένους ανθρώπους.

Ο Δρ Sija Zhao, του Τμήματος Πειραματικής Ψυχολογίας, δήλωσε : «Αυτό που προκαλεί έκπληξη είναι ότι, παρόλο που οι επιζώντες μας από τον Covid-19 δεν ένιωθαν πλέον συμπτώματα κατά τη στιγμή της εξέτασης, έδειξαν υποβαθμισμένη προσοχή και μνήμη.

«Τα ευρήματά μας αποκαλύπτουν ότι οι άνθρωποι μπορεί να βιώσουν κάποιες χρόνιες γνωστικές συνέπειες για μήνες».

Ο καθηγητής Masud Husain, του Nuffield, πρόσθεσε: «Ακόμα δεν καταλαβαίνουμε τους μηχανισμούς που προκαλούν αυτά τα γνωστικά ελλείμματα, αλλά είναι πολύ ενθαρρυντικό να βλέπουμε ότι αυτή η προσοχή και η μνήμη επιστρέφουν σε μεγάλο βαθμό στο φυσιολογικό στους περισσότερους ανθρώπους που εξετάσαμε έξι έως εννέα μήνες μετά τη μόλυνση, οι οποίοι εμφάνισαν καλή ανάρρωση με την πάροδο του χρόνου».

Με πληροφορίες από Oxford Mail

Παιδί ή έφηβος ένα στα τέσσερα κρούσματα: 36.000 κρούσματα ηλικίας 4-18 ετών

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: