Όταν οι ελέφαντες παλεύουν, το χορτάρι είναι που υποφέρει… Ρωσία εναντίον Αμερικής για την Ουκρανία στον ΟΗΕ: Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου

A wide view of the Security Council meeting. Credit UN Photo, Loey Felipe




Η αντιπαράθεση των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας, για την Ουκρανία, μεταφέρθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, μετά από αίτημα της Ουάσιγκτον.

Μετά το τέλος της συνεδρίασης, ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υπογράμμισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι Σύμμαχοι τους συνεχίζουν να προετοιμάζονται για κάθε σενάριο. Θα ανταποκριθούμε, τόνισε, στους κινδύνους που παρουσιάζουν οι ρωσικές ενέργειες για όλους μας.

«Εάν η Ρωσία επιλέξει να εγκαταλείψει τη διπλωματία και να επιτεθεί εναντίον της Ουκρανίας, η Ρωσία θα φέρει την ευθύνη και θα βρεθεί αντιμέτωπη με ταχείες και σοβαρές συνέπειες», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ο δημοσιογράφος σημείωσε τα εξής, με αφορμή τις πληροφορίες για τις διεργασίες αναφορικά με τις κυρώσεις, αλλά και για τις τελεταίες κινήσεις του ρωσικού στρατού, ο οποίος ποτέ στο παρελθόν, από την εποχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, δεν έχει συγκεντρώσει τόσο μεγάλο αριθμό δυνάμεων στα σύνορα:

Η Ρωσία και η Κίνα προσπάθησαν να ακυρώσουν τη συνεδρίαση, αλλά δεν έτυχαν υποστήριξης από τα άλλα μέλη του Σ.Α.

Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας διέψευσε ότι ο αριθμός των στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία φτάνει τις 100 χιλιάδες και κάλεσε τους Αμερικανούς και τους συμμάχους τους να μην ισχυρίζονται το αντίθετο. Δήλωσε επίσης ότι η Ρωσία δεν έχει πρόθεση να εισβάλει στην Ουκρανία, μία θέση που αμφισβητεί η Ουάσιγκτον.

«Οι συζητήσεις για επικείμενο πόλεμο είναι από μόνες τους προκλητικές. Δείχνετε σαν να απευθύνετε έκκληση για κάτι τέτοιο, το θέλετε και περιμένετε, πότε αυτό θα συμβεί, σαν να θέλετε να κάνετε τις εικασίες σας πραγματικότητα», δήλωσε ο πρέσβης Βασίλι Νεμπένζια.

Πρόσθεσε ότι η Ρωσία δεν διανοείται το ενδεχόμενο της εισβολής: «Αυτό μπορώ να το αποκλείσω», είπε.

Χαρακτήρισε τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας προσπάθεια παραπλάνησης της διεθνούς κοινότητας» και παράδειγμα «διπλωματίας μεγαφώνου». Εννοεί ότι οι Αμερικανοί προτιμούν την πρακτική των απειλών αντί της διπλωματίας.

Η Αμερικανίδα μόνιμη αντιπρόσωπος του απάντησε λέγοντας: «Φανταστείτε πόσο άβολα θα νιώθατε αν είχατε 100.000 στρατιώτες να κάθονται στα σύνορά σας».

Δηλώνετε, πρόσθεσε, ότι τα στρατεύματα σας βρίσκονται στη δική σας επικράτεια, αλλά είναι επίσης πολύ κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας.

Η Ρωσία, τόνισε η κ. Γκρινφιλντ, είναι ένας γείτονας που έχει ήδη εισβάλει στο παρελθόν. Είναι ένας γείτονας που τα στρατεύματα του κατέχουν το έδαφός της Ουκρανίας.

Για εμάς, είπε η Αμερικανίδα πρέσβειρα, αυτό είναι θέμα ειρήνης και ασφάλειας. Πρόκειται για την τιμή του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών που μας καλεί, ως μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, να προστατεύσουμε την ειρήνη και την ασφάλεια.

Δεν πρόκειται λοιπόν για γελοιότητες. Δεν πρόκειται για ρητορική. Δεν πρόκειται για τις Η.Π.Α. εναντίον της Ρωσίας. Πρόκειται για την ειρήνη και την ασφάλεια ενός από τα κράτη μέλη μας.

Η Αμερική θα συνεχίσει να υποστηρίζει οικονομικά και στρατιωτικά την Ουκρανία και στο πλαίσιο αυτό, συνεχίζει να στέλνει βοήθεια στη χώρα.

Την ίδια στιγμή, οι Αμερικανοί συζητούν στο Κογκρέσο και με τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ, τις τελευταίες λεπτομέρειες του πακέτου κυρώσεων που θα επιβληθούν στη Ρωσία εάν επιτεθεί στην Ουκρανία.

Μετά από διαβουλεύσεις πολλών ημερών, η Βρετανία αποδέχθηκε να συμπεριληφθούν στις κυρώσεις και μερικοί Ρώσοι ολιγάρχες που έχουν επενδύσει πολλά δισεκατομμύρια στο Λονδίνο και άλλες πόλεις.

Οι Αμερικανοί πιστεύουν ότι οι ολιγάρχες αυτοί είναι το μακρύ χέρι του Βλαντιμίρ Πούτιν στη Δύση.

Είναι σημαντικό ότι η Κίνα τάχθηκε εναντίον της δημόσιας συνεδρίασης του Σ.Α. διότι, στο τέλος, όπως είπε ο Κινέζος πρέσβης, δεν θα συζητηθούν οι λόγοι της έντασης μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας. Χρειαζόμαστε ήρεμη διπλωματία, όχι δημόσια συζήτηση για το θέμα, είπε ο Κινέζος πρέσβης.

Ο πρέσβης της Κένυας, ο οποίος απείχε από την ψηφοφορία, περιέγραψε την κατάσταση καλύτερα απ’ όλους:

Όταν οι ελέφαντες παλεύουν, το χορτάρι είναι που υποφέρει…

Η συνεδρίαση του Σ.Α. βοήθησε, πάντως, να ξεκαθαρίσει το βασικό ερώτημα: ότι η Ρωσία ΔΕΝ προτίθεται να εισβάλει στην Ουκρανία. Εκτός αν θεωρεί ότι κάποια εδάφη της χώρας, της ανήκουν, οπότε μπορεί να βαπτίσει την εισβολή, είσοδο σε φιλικό έδαφος…

Το βίντεο της ανταπόκρισης του αναλυτή του Open και αρθρογράφου της Hellas Journal ακολουθεί:

Ετοίμασαν σκληρές κυρώσεις, αλλά εμφανίστηκε ξαφνικά “λόμπι” Ρεπουμπλικάνων υπέρ του Πούτιν… Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: