Οριστικά εκτός Australian Open ο ανεμβολίαστος Τζόκοβιτς: Απέλαση και επιστροφή στη Σερβία

Υποστηρικτές του Σέρβου άσου του τένις Νόβακ Τζόκοβιτς ματαίως περιμένουν να τον υποδεχθούν έξω από το αεροδρόμιο της Μελβούρνης epa09668643 EPA/JAMES ROSS




Τελικά, παρά τις διαβουλεύσεις ο ανεμβολίαστος πρωταθλητής του τένις Νόβακ Τζόκοβιτς δεν θα γίνει δεκτός στην Αυστραλία προκειμένου να διεκδικήσει το Australian Open.

Οι αρχές της χώρας απέρριψαν τελικά το αίτημά του για βίζα καθώς με τον υπουργό Υγείας της Αυστραλίας, Γκρεγκ Χαντ, δεν επέδειξε τα απαραίτητα ιατρικά διαπιστευτήρια (περί «ιατρικής εξαίρεσης» από τον εμβολιασμό).

Τελικά, αν απορριφθεί, το πιθανότερο, και η ένσταση που καταθέτουν οι δικηγόροι του, ο νούμερο 1 του παγκοσμίου τένις θα υποχρεωθεί να επιστρέψει στη Σερβία εντός των προσεχών ωρών.

Νωρίτερα, ο Σέρβος τενίστας που αρχικά είχε λάβει «πράσινο φως» για να παίξει στο τουρνουά, λαμβάνοντας ειδική απαλλαγή από γιατρό, ώστε να μην κάνει το εμβόλιο, βρίσκεται σε απομόνωση στο αεροδρόμιο της Μελβούρνης.

Σύμφωνα με τον πατέρα του βρισκόταν υπό την φύλαξη δύο αστυνομικών και είχε απειληθεί με σύλληψη.

Ο Σέρτζαν Τζόκοβιτς μίλησε στον σταθμό B92 τονίζοντας πως τις τελευταίες ώρες ο γιος του βρίσκεται υπό κράτηση και περιμένει με αγωνία να μάθει τι θα συμβεί. «Κανείς δεν τον αφήνει να βγει. Υπάρχουν δυο αστυνομικοί μπροστά από το δωμάτιο όπου κρατείται» σχολίασε.

Οι Σέρβοι από την πλευρά βλέπουν πολιτικά παιχνίδια πίσω από την υπόθεση, καθώς ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Σκοτ Μόρισον, βλέπει τα ποσοστά του να πέφτουν και αναζητούσε ένα επικοινωνιακό τρικ.

Η υπόθεση προκάλεσε και την παρέμβαση του Σέρβου υπουργού Εξωτερικών, ο οποίος κάλεσε τον πρέσβη της Αυστραλίας στο Βελιγράδι για εξηγήσεις, «έξαλλος» μάλιστα, καθώς δεν έβρισκε τον Αυστραλό ομόλογό του.

Η ουσία είναι ότι οι αυστραλιανές Αρχές, έπειτα και από την έντονη πίεση της κοινής γνώμης, αποφάσισαν να μην του παρέχουν βίζα για παραμονή στη χώρα. Ο Νόβακ Τζόκοβιτς έφτασε στην Αυστραλία θεωρώντας ότι με την «ιατρική εξαίρεση» για το εμβόλιο που είχε δεν θα υπάρχει πρόβλημα.

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς προσγειώθηκε στο Tullamarine -το διεθνές αεροδρόμιο της Μελβούρνης- στις 23:30 τοπική ώρα (14:30 ώρα Ελλάδας). Τότε, η Τζάαλα Πάλφορντ, με μια ανάρτηση στο twitter, έβαλε τέλος στα σενάρια για «εξαίρεση» στον Τζόκοβιτς, μιας και οι νόμοι στην Αυστραλία σχετικά με την είσοδο στη χώρα και τους ανεμβολίαστους είναι αυστηροί (απαιτείται καραντίνα 14 ημερών).

«Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ρώτησε εάν θα υποστηρίξουμε την αίτηση βίζας του Νόβακ Τζόκοβιτς για την είσοδο στην Αυστραλία. Δεν θα παρέχουμε στον Νόβακ Τζόκοβιτς υποστήριξη ατομικής αίτησης βίζας για να συμμετάσχει στο Australian Open 2022. Ήμασταν πάντα ξεκάθαροι σε δύο σημεία: η έγκριση της βίζας είναι θέμα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και οι ιατρικές εξαιρέσεις είναι θέμα των γιατρών».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η τοποθέτηση της υπουργού Εσωτερικών, Karen Andrews: «Οποιοδήποτε πρόσωπο που επιθυμεί να εισέλθει στην Αυστραλία θα πρέπει να συμβιβάζεται με τους αυστηρούς συνοριακούς κανόνες μας».

Ως εκ τούτου, οι ίδιες οι Αρχές της Βικτώριας -όπως δήλωσε η υπουργός- αρνήθηκαν να υποστηρίξουν τη βίζα του τενίστα. Σύμφωνα με την αυστραλιανή εφημερίδα «The Age», ο Νούμερο 1 τενίστας στον κόσμο ανακρίθηκε από αξιωματούχους της Αυστραλιανής Συνοριακής Δύναμης σε δωμάτιο αεροδρομίου μέχρι τουλάχιστον τη 01:15 π.μ. τοπική ώρα.

Οι ερωτήσεις αφορούσαν την τεκμηρίωση για την αίτηση εξαίρεσης, η οποία δεν ήταν επαρκής.

Δεν είναι σαφές εάν μια λοίμωξη από την COVID-19 τους τελευταίους έξι μήνες -στην οποία μπορεί να στηρίζεται η εξαίρεση του παίκτη- είναι επαρκής για να διασφαλιστεί η είσοδος στην Αυστραλία, σύμφωνα με τις ομοσπονδιακές κατευθυντήριες γραμμές.

Πατέρας ανεμβολίαστου Τζόκοβιτς: «Ο Νόβακ βρίσκεται σε απομόνωση στο αεροδρόμιο και απειλείται με σύλληψη»

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: