Όλα στο “κόκκινο”, ο χιονιάς επελαύνει: Έκλεισαν τα σχολεία, σε επιφυλακή οι πάντες για να μην θρηνήσουμε θύματα

Κόσμος απολαμβάνει το χιόνι στην Πεντέλη κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας Ελπίς, κοντά στην Αθήνα Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2022. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ




Σημαντική επιδείνωση του καιρού αναμένεται από το πρωί της Δευτέρας και από τα βόρεια-βορειοανατολικά, σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo

Αιτία για αυτή την επιδείνωση του καιρού είναι μια ατμοσφαιρική διαταραχή στην ανώτερη και μέση τροπόσφαιρα, η οποία κινούμενη από νοτιοανατολικά προς την Ελλάδα από την περιοχή της δυτικής Ρωσίας, θα εισέλθει στον ελλαδικό χώρο από τα βόρεια-βορειοανατολικά. Η κίνηση αυτής της διαταραχής θα έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός βαρομετρικού χαμηλού στην περιοχή του Βορείου Αιγαίου.

Οι ειδικοί κάνουν λόγο ακόμη και για χιονοκαταιγίδα. Όπως εξηγούν, πρόκειται για ένα σπάνιο φαινόμενο που συνδυάζει πυκνή χιονόπτωση, αστραπές και βροντές.

Ο συνδυασμός της δημιουργίας του βαρομετρικού χαμηλού και της παράλληλης ανάπτυξης μιας έντονης ατμοσφαιρικής αστάθειας, λόγω της μεταφοράς πολύ κρύων αερίων μαζών στη μέση και κατώτερη τροπόσφαιρα πάνω από την περιοχή του Αιγαίου, θα έχει ως αποτέλεσμα την εκδήλωση πυκνών χιονοπτώσεων και χιονοκαταιγίδων.

Μήνυμα μέσω του 112 στάλθηκε στους κατοίκους της Μαγνησίας, των Σποράδων, της Φθιώτιδας, της Εύβοιας, των βόρειων Κυκλάδων και της Λήμνου, προειδοποιώντας τους για έντονες χιονοπτώσεις το επόμενο 48ωρο και καλώντας τους να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.

Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει:

«Προειδοποίηση για έντονες χιονοπτώσεις στην περιοχή σας το επόμενο 48ωρο. Αποφύγετε άσκοπες μετακινήσεις. Χρησιμοποιείτε αντιολισθητικές αλυσίδες. Ακολουθείτε οδηγίες Αρχών. Οδηγίες προστασίας: https://bit.ly/3nSf8RL».

Τα εντονότερα φαινόμενα που αναμένονται λόγω της παραπάνω αλληλουχίας ατμοσφαιρικών διεργασιών, θα επηρεάσουν:

– Αρχικά τα νησιά του Βορείου και Κεντρικού Αιγαίου, τα νοτιότερα τμήματα της Χαλκιδικής και τα νοτιοανατολικά τμήματα της Θεσσαλίας.

– Γρήγορα και έως και τις πρώτες μεσημβρινές ώρες της Δευτέρας, πυκνές χιονοπτώσεις και χιονοκαταιγίδες θα επηρεάσουν την Ανατολική Στερεά, συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής, την Ανατολική Πελοπόννησο και τις Κυκλάδες.

– Χιονόνερο ή χιόνι αναμένεται έως και σε πεδινές και παραθαλάσσιες περιοχές και χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά των Δωδεκανήσων κυρίως μετά τις μεσημβρινές ώρες.

– Στην Κρήτη αναμένεται βροχή ή χιονόνερο στα πεδινά και παραθαλάσσια τμήματα και χιονοπτώσεις ακόμα και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο, ενώ από τις βραδινές ώρες της Δευτέρας χιονοπτώσεις αναμένονται και σε πεδινά και παραθαλάσσια τμήματα.

Ο συνδυασμός των ισχυρών αυτών χιονοπτώσεων με τις χαμηλές θερμοκρασίες που αναμένονται, μπορεί να προκαλέσει εκτεταμένα προβλήματα σε μικρό χρονικό διάστημα στις οδικές αρτηρίες, καθώς μπορεί να σημειωθεί χιονόστρωση σε μικρό χρονικό διάστημα.

  • Κλειστά τα σχολεία στην Αττική τη Δευτέρα και την Τρίτη

Κλειστά σε όλη την Αττική θα παραμείνουν σήμερα Δευτέρα και την Τρίτη 25 Ιανουαρίου τα σχολεία όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης.

Ο περιφερειάρχης Αττικής μετά από διαβουλεύσεις με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας, τους αντιπεριφερειάρχες, τους δημάρχους και τους εμπλεκόμενους φορείς, σχετικά με την εξέλιξη της κακοκαιρίας «ΕΛΠΙΣ» και αξιολογώντας όλα τα δεδομένα, λόγω χαμηλών θερμοκρασιών προχώρησε στην απόφαση, για προληπτικούς λόγους και την ασφάλεια μαθητών και καθηγητών, της διακοπής της δια ζώσης λειτουργίας των σχολείων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην Αττική το επόμενο διήμερο 24 και 25 Ιανουαρίου 2022.

Σε σχετική ανακοίνωση της Περιφέρειας Αττικής επισημαίνεται, ότι ζητήματα τηλεκπαίδευσης ρυθμίζονται από το υπουργείο Παιδείας. Για το λόγο αυτό οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να παρακολουθούν τις σχετικές ανακοινώσεις του.

Με αφορμή τη σχετική απόφαση ο κ. Πατούλης επισημαίνει:

«Δεδομένου ότι μέχρι τη στιγμή αυτή η εικόνα των μετεωρολόγων είναι ότι το ψυχρό κύμα της κακοκαιρίας θα ξεκινήσει από αύριο το πρωί στην Αττική και ότι το προλαμβάνειν είναι καλύτερο του θεραπεύειν, αποφασίσαμε τα σχολεία όλων των βαθμίδων να μην λειτουργήσουν δια ζώσης τη Δευτέρα 24 Ιανουαρίου καθώς και την Τρίτη 25 Ιανουαρίου.

Στην απόφαση αυτή καταλήξαμε για να διαφυλάξουμε την υγεία και την ασφάλεια, τόσο των μαθητών και του εκπαιδευτικού προσωπικού, όσο και αυτών που μετακινούνται από και προς τα σχολεία για να μεταφέρουν τα παιδιά μας. Λάβαμε επίσης υπόψη μας ότι λόγω των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών που γνωρίζουμε ότι θα επικρατούν, ακόμη κι αν είναι εφικτές οι μετακινήσεις το πρωί η το μεσημέρι της Δευτέρας, δεν θα μπορούν να διεξαχθούν με ασφάλεια τα μαθήματα, με ανοιχτά παράθυρα στις σχολικές αίθουσες, όπως επιβάλλουν τα μέτρα για την αποφυγή εξάπλωσης της Covid που εφαρμόζονται.

Για τους λόγους αυτούς, κρίναμε ότι ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγουμε δυσάρεστες και επικίνδυνες καταστάσεις για όλους και κυρίως για τα παιδιά μας, είναι η αναστολή λειτουργίας των σχολείων για το επόμενο καταρχήν διήμερο. Επειδή οι επόμενες ημέρες θα είναι δύσκολες για όλους μας, καλούμε τους πολίτες να τηρούν τις οδηγίες της πολιτικής προστασίας».

Σε ανακοίνωση της Περιφέρειας Αττικής σημειώνεται ότι σε ετοιμότητα βρίσκονται όλα τα απαραίτητα μέσα και το προσωπικό ώστε αντιμετωπίσουν τυχόν δύσκολες καταστάσεις.

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση η Περιφέρεια Αττικής παρακολουθεί την εξέλιξη των φαινομένων και αφού αξιολογήσει την κατάσταση με νεότερη ανακοίνωση θα κάνει γνωστό αν θα παραταθεί το κλείσιμο των σχολείων και την Τετάρτη.

  • Μαρουσάκης: Πιθανόν να χρειαστούν αλυσίδες ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας

Από σήμερα περνάει η χώρα στο πιο «βαρύ» κύμα της κακοκαιρίας «Ελπίς», γράφει σε ανάρτησή του στο Facebook o Κλέαρχος Μαρουσάκης.

Ο μετεωρολόγος αναφέρει στο post του ότι τα επόμενα 24ωρα θα υπάρχουν έντονες χιονοπτώσεις σε πολλές περιοχές της χώρας και πιθανόν να χρειαστούν αλυσίδες ακόμα και για την οδήγηση στο κέντρο της Αθήνας. Επίσης κάνει λόγο για υποχώρηση του σφοδρού χιονιά από το απόγευμα της Τρίτης, ενώ επισημαίνει ότι το κύμα κακοκαιρίας μπορεί να ρίξει τον υδράργυρο ακόμα και στους -20° στα βόρεια τμήματα.

Διαβάστε παρακάτω αναλυτικά τι γράφει στην ανάρτησή του ο μετεωρολόγος:

«Η ΠΟΡΕΙΑ – ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΩΝ ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΕΩΝ

Με την κακοκαιρία σε εξέλιξη κυλάει και η σημερινή (χθεσινή) ημέρα με τις πιο πολλές – πυκνές χιονοπτώσεις να εστιάζονται προς τη νότια Εύβοια, τις Κυκλάδες και την Κρήτη. Πρόσκαιρα, κύματα χιονοπτώσεων θα απασχολούν και τα ανατολικά και βόρεια τμήματα του νομού Αττικής.

Μέσα στη νύχτα αλλά κυρίως αύριο (σήμερα) περνάμε στο πιο «βαρύ» κύμα αυτής της χιονο-κακοκαιρίας με πολλές περιοχές στο Αιγαίο ή και που βλέπουν προς αυτό να βάζουν πολλά εκατοστά χιονιού.

Στις περιοχές που θα επηρεαστούν συμπεριλαμβάνεται και η Αττική όπου πολύ πιθανό να χρειαστούν αλυσίδες για την κίνηση των οχημάτων σε αρκετές περιοχές του νομού, πιθανόν και στο κέντρο της πόλης.

Από εκεί και μετά μεγάλη προσοχή πρέπει να δοθεί στα ανατολικά ηπειρωτικά από το ύψος της Θεσσαλίας και πιο κάτω, στις Σποράδες, την Εύβοια, τα κεντρικά, ανατολικά, βόρεια τμήματα της Πελοποννήσου, τις Κυκλάδες, την Κρήτη, το ανατολικό Αιγαίο ακόμη και τα Δωδεκάνησα όπου τα χιόνια θα κατέβουν κοντά στο κύμα.

Τεράστια προσοχή στο εθνικό οδικό δίκτυο που ενώνει Αττική με Λαμία όπου πολύ πιθανόν τμήματά του να κλείσουν εξαιτίας του μεγάλου όγκου χιονιού.

Στους παρακάτω χάρτες μπορείτε να δείτε μέρα με τη μέρα την εξέλιξη και πορεία των χιονοπτώσεων. Υποχώρηση αυτού του σφοδρού χιονιά αναμένουμε από Τρίτη απόγευμα αλλά κυρίως Τετάρτη με το τσουχτερό κρύο όμως να επιμένει μαζί του και ο ισχυρός παγετός. Μην εκπλαγούμε αν τις επόμενες ημέρες δούμε τον υδράργυρο ακόμη και κάτω από τους -20° στα βόρεια τμήματα.

Προετοιμαζόμαστε κατάλληλα!
Καλό υπόλοιπο Κυριακής σε όλες και σε όλους!»

  • Σε μερική επιφυλακή το προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος της Αττικής, Μαγνησίας, Ευβοίας, Βοιωτίας, Κυκλάδων και Σκύρου

Σε μερική επιφυλακή τέθηκε από χθες στις 22:00, το προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος που υπηρετεί στις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες, Αττικής, Μαγνησίας, Ευβοίας, Βοιωτίας, Κυκλάδων και νήσου Σκύρου, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες από τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα για όσο διάστημα αυτά εκδηλώνονται, σύμφωνα και με τις επικαιροποιημένες προβλέψεις της ΕΜΥ, όπως αναφέρει ανακοίνωση του το Πυροσβεστικό Σώμα.

Παράλληλα σε αυξημένη ετοιμότητα παραμένει το προσωπικό των υπόλοιπων Πυροσβεστικών υπηρεσιών της χώρας.

Ακόμη, η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας απευθύνει συστάσεις στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

* Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

* Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

* Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.

* Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).

* Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.

* Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

* Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Επίσης, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού:

Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο:

* Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου

* Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα

* Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους

* Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν

* Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων

* Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Αν μετακινούνται πεζή:

* Να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφριά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και να φορούν κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας

* Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά την διάρκεια αιχμής των φαινομένων (έντονη χιονόπτωση, συνθήκες παγετού).

Η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε όλοι οι συναρμόδιοι φορείς να βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Για πληροφορίες αναφορικά με την προστασία από έντονα καιρικά φαινόμενα μπορείτε να ανατρέχετε στην ιστοσελίδα και στους επίσημους λογαριασμούς του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Facebook και στο Twitter.

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό ή λόγω χιονοπτώσεων και παγετού, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛΑΣ www.astynomia.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Σταθερά ψηλά οι σκληροί δείκτες με 84 νεκρούς και 665 διασωληνωμένους, την Κυριακή: 12.108 κρούσματα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: