Οι υποψήφιοι για την προέδρία της Κύπρου πρέπει να περάσουν το τέστ της διαφθοράς: Πως ο Αβέρωφ εκβίασε τον Αναστασιάδη;

ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΚΟΥΜΑ




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ*, Hellas Journal

Ως γνωστό, ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού νομίζει ότι είναι ο πιο έξυπνος άνθρωπος στον κόσμο. Βεβαίως, δεν είναι… Πονηρός παίζει να είναι, ένας πολιτικός που χρησιμοποιεί την «πονηριά» του με τρόπο που ξεπερνά μερικούς εκ των κανόνων της ηθικής.

Παρακολουθώντας τον τρόπο με τον οποίο ανάγκασε τον Νίκο Χριστοδουλίδη να παραιτηθεί από τη θέση του υπουργού των Εξωτερικών, καταλήγει κανείς στο συμπέρασμα ότι ούτε φραγμούς έχει ούτε αναστολές, φτάνει να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα του.

Στο πρόσωπο του κ. Χριστοδουλίδη είδε τον απόλυτο εχθρό και μπροστά στον κίνδυνο να χάσει και τα αυγά και τα καλάθια -θα τα χάσει έτσι κι αλλιώς- απαίτησε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να τον διώξει από το υπουργείο. Και δυστυχώς ο κ. Νίκος Αναστασιάδης υπέκυψε στον εκβιασμό του Αβέρωφ Νεοφύτου.

Δεν γνωρίζω ποιά ήταν η απειλή και ποιος ο εκβιασμός. Όμως, ο κ. Αναστασιάδης φοβήθηκε και ενέδωσε. Μα είναι δυνατόν; Ολόκληρος Αναστασιάδης που δεν ανέχεται μύγα στο σπαθί του; Να φοβάται τον συγκεκριμένο πολιτικό, για τον οποίο δεν τρέφει την παραμικρή εκτίμηση;

  • Βέβαια, ο πρώην υπουργός που θεωρείται ένας εκ των ελαχίστων ηθικών του κυπριακού πολιτικού συστήματος, δεν απολύθηκε. Έφυγε μόνος του, με αξιοπρέπεια, και επιδεικνύοντας μία στάση που δεν την συναντούμε συχνά στο «Νησί των …Αγίων».

Είμαι από αυτούς που πιστεύουν ότι με την απαράδεκτη στάση του, απέναντι στον κ. Χριστοδουλίδη, ο Αβέρωφ Νεοφύτου έθεσε «ταφόπετρα» στη δική του υποψηφιότητα του για την προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Έτσι κι αλλιώς, δεν κάνει για πρόεδρος και τυχόν εκλογή του θα αποτελέσει μία εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη για την Κύπρο. Οι θέσεις του για το Κυπριακό, πρώτα και πάνω απ’ όλα, είναι εξαιρετικά επικίνδυνες. Εξίσου επικίνδυνες είναι και οι θέσεις του για την οικονομία. Για τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ οι εργαζόμενοι είναι απλά βολικά εργαλεία για να εξυπηρετούν το διεφθαρμένο οικονομικό σύστημα της Κύπρου.

Εάν δεν αναγκαστεί στο τέλος να αποσύρει την υποψηφιότητά του, ο κ. Νεοφύτου -όπως και όλοι οι υποψήφιοι- θα πρέπει να αποδείξει πολλά πράγματα ενώπιον του εκλογικού ακροατηρίου. Λόγω του γεγονότος ότι η διαφθορά σάρωσε την Κύπρο, θα πρέπει και ο ίδιος, και όλοι οι υποψήφιοι, να αποδείξουν ότι είναι καθαροί. Και δεν είναι απόδειξη τα «πόθεν έσχες» των πολιτικών. Των περισσότερων είναι μαγειρεμένα και δεν αντέχουν σε σοβαρή έρευνα.

Δηλαδή, δεν γίνεται τον ένα χρόνο να δείχνεις χαμηλά εισοδήματα και ζημιές και τον επόμενο να περνάς τις διακοπές σου, για ένα ολόκληρο μήνα σε ακριβά θέρετρα.

Πρέπει να γίνει ότι και στις σοβαρές χώρες του εξωτερικού. Μία ομάδα “untouchable”, αποδεδειγμένης ηθικής, να εξετάσει αυτά τα «πόθεν έσχες» που μπάζουν από παντού. Και βεβαίως -για να μην παρεξηγηθώ από τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ- αυτό το αίτημα, που πρέπει να υποστηριχθεί απ’ όλους, αφορά όλους τους υποψήφιους.

Διότι είναι αυτή μεγάλη ευκαιρία για τον κυπριακό λαό να εκλέξει ένα καθαρό πρόεδρο, ο οποίος δεν θα εκβιάζεται. Διότι οι διεφθαρμένοι πολιτικοί είναι οι πιο επικίνδυνοι. Και επειδή έχουμε ορθάνοικτο το Κυπριακό, οι Βρετανοί μπορούν να το κλείσουν προς όφελος των Τούρκων εάν ο νέος Πρόεδρος εκβιάζεται με θέματα διαφθοράς.

Έντιμα πράγματα. Δεν μπορούν οι πολίτες να εμπιστευθούν κανένα, ο οποίος στο Κυπριακό έχει θέσεις όπως του κ. Αβέρωφ Νεοφύτου. Όποιος κάνει τον κόπο να τις μελετήσει, θα αντιληφθεί αμέσως ότι αν εκλεγεί πρόεδρος και αν εφαρμόσει όλα όσα υποστηρίζει σαν αρχηγός του ΔΗΣΥ, τότε ξεχάστε την Κύπρο που ξέρατε μέχρι τώρα. Σε τι παραπέμπουν οι προτάσεις του κ. Νεοφύτου; Σε μία λύση που δεν εξυπηρετεί καθόλου τα συμφέροντα των Ελληνοκυπρίων.

  • Στο σημείο που έχει οδηγήσει τα πράγματα η Τουρκία, αυτό που δεν πρέπει να κάνουν οι πολιτικές ηγεσίες στο νησί, είναι να ρίχνουν νερό στο μύλο της κατοχικής δύναμης.

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ αυτό ακριβώς κάνει. Θα επαναλαμβάνω σε κάθε ευκαιρία την απαράδεκτη κίνηση του να πάει τρέχοντας στον Ύπατο Αρμοστή της Βρετανίας, ο οποίος του επέβαλε να κάνει τη δήλωση για την πολιτική ισότητα. Και σημειώνω ότι οι Βρετανοί ζήτησαν από τον κ. Αναστασιάδη να ανακοινώσει την αποδοχή της ισότητας και αυτός αρνήθηκε.

Το Κυπριακό, μαζί με τα προγράμματα των υποψηφίων για τη διαφθορά, πρέπει να κρίνουν τις προεδρικές εκλογές στο νησί. Οι πολίτες πρέπει να στείλουν ακόμα πιο ηχηρά μηνύματα στους πολιτικούς. Έκαναν ένα καλό βήμα στις βουλευτικές εκλογές. Μπορούν να το ολοκληρώσουν στις προεδρικές. Η ήττα του διεφθαρμένου πολιτικού και οικονομικού συστήματος μπορεί να γίνει πραγματικότητα στις προεδρικές εκλογές…

Στις βουλευτικές οι πολίτες μείωσαν την ισχύ του ΔΗΣΥ, του ΑΚΕΛ αλλά και του ΔΗΚΟ. Δεν γνωρίζω αν οι ηγεσίες τους έλαβαν το μήνυμα. Πάντως, ο κ. Νεοφύτου, για να μαζέψει τα αρνιά στο μαντρί, πρόβαλε τον μπαμπούλα των «κομμουνιστών». Θεωρώ δύσκολο να τους πείσει ότι στον 21ο αιώνα κινδυνεύει η Κύπρος από τον «κομμουνισμό». Και επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο ΔΗΣΥ διασώθηκε την τελευταία στιγμή στις βουλευτικές, επειδή πήρε το κόμμα στα χέρια του ο κ. Αναστασιάδης, ο οποίος ήθελε να δείξει ότι στις κάλπες οι πολίτες θα έστελναν το μήνυμα πως δεν είναι διεφθαρμένος…

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Χάρηκαν πολύ οι γνωστοί ανόητοι πέριξ του Προεδρικού Μεγάρου της Λευκωσίας με την αποχώρηση του κ. Χριστοδουλίδη από το υπουργείο των Εξωτερικών. Τους χάλασε αρκετές φορές τη σούπα και συμβούλευσε σωστά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε σημαντικά θέματα, που αφορούσαν και τις σχέσεις με την αμερικανική υπερδύναμη. Ο κ. Χριστοδουλίδης είχε αναπτύξει και εξαιρετικές σχέσεις με την Ομογένεια της Αμερικής, κάτι που βοήθησε να προωθηθούν οι σχέσεις της Κύπρου με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

  • Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal
  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Εδώ …φτάσαμε: Όσοι ασκούν κριτική στην Τουρκία και στους ανθρώπους του ΟΗΕ είναι …”εθνικιστές” και “ρατσιστές”

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: