Μεγάλο πρόβλημα στην ελληνική οικονομία: 930.000 δεσμευμένοι λογαριασμοί και χρέη 200 δισ. Ευρώ στο δημόσιο

File photo: Ολοκληρώνεται η διαδικασία επικαιροποίησης των στοιχείων στο Taxisnet της ΑΑΔΕ amna_news [ANA – MPA]




Περισσότεροι από 930.000 είναι οι δεσμευμένοι τραπεζικοί λογαριασμοί ιδιωτών, επαγγελματιών και επιχειρήσεων για χρέη στο Δημόσιο.

Την ίδια στιγμή που βάσει τελευταίων διαθέσιμων στοιχείων τα ληξιπρόθεσμα χρέη σε εφορίες και τελωνεία έσπασαν τον Νοέμβριο του 2021 το φράγμα των 110 δισ. ευρώ.

Μάλιστα, εάν σε αυτά τα χρέη προστεθούν περίπου 37 δισ. ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία και συνυπολογιστούν και οι τόκοι, οι προσαυξήσεις και τα πρόστιμα σε ΔΟΥ και ΕΦΚΑ, τότε τα συνολικά χρέη στο Δημόσιο ξεπερνούν τα 200 δισ. ευρώ.

Ρεκόρ κατασχέσεων

Από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΑΑΔΕ για τα ληξιπρόθεσμα χρέη Νοεμβρίου προκύπτει ότι μόνο μέσα σε έναν μήνα προστέθηκαν στους απλήρωτους φόρους 750 εκατ. ευρώ. Τα ποσά αυτά αφορούν τόσο φόρο εισοδήματος όσο και ΕΝΦΙΑ αλλά και ΦΠΑ και άλλους καταβαλλόμενους φόρους.

Από το σύνολο των 110 δισ. ληξιπρόθεσμων χρεών τα 25 δισ. χαρακτηρίζονται ως ανεπίδεκτα είσπραξης, ενώ αμφίβολο είναι εάν τελικά και τα υπόλοιπα θα μπορέσουν να εισπραχθούν κάποια στιγμή αφού λιμνάζουν στα αρχεία της Εφορίας για πάρα πολλά χρόνια.

Το εντεκάμηνο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2021 τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη ανήλθαν σε 5,13 δισ. ευρώ, με τον συνολικό αριθμό των φορολογουμένων και των επιχειρήσεων με χρέη στην Εφορία να ανέρχονται σε περίπου 4,3 εκατομμύρια. Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία οι εισπρακτικοί μηχανισμοί της ΑΑΔΕ έχουν τη δυνατότητα να επιβάλουν μέτρα αναγκαστικής είσπραξης σε 1,9 εκατομμύρια φορολογουμένους ενώ υπό αναγκαστικά μέτρα βρίσκονται 1,3 εκατομμύρια φορολογούμενοι, με περισσότερους από 930.000 να τους έχει δεσμευτεί ο τραπεζικός λογαριασμός.

Με πληροφορίες από ot.gr / Ντίνος Σιωμόπουλος

Μεγάλες αποκλίσεις κατώτατου μισθού στις χώρες της Ε.Ε: Πού βρίσκεται η Ελλάδα [διάγραμμα]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: