Καζακστάν, η αυλή του Πούτιν: Πλούσιο, διεφθαρμένο, απολυταρχικό με φτωχούς κατοίκους -12.000 Έλληνες, εκτοπισμένοι από τον Στάλιν

Αστυνομικές δυνάμεις του Καζακστάν σε ετοιμότητα για να καταστείλουν τις λαϊκές κινητοποιήσεις epa09667759 EPA/STR




Το Καζακστάν, επίσημα Δημοκρατία του Καζακστάν είναι η ένατη μεγαλύτερη χώρα στον κόσμο και το μεγαλύτερο περίκλειστο κράτος του κόσμου με έκταση 2.724.900 τ.χλμ., αλλά μόλις 63η στον πληθυσμό με περίπου 7,0 άτομα ανά χλμ².

Ο πληθυσμός υπολογίζεται στα 19.009.600, σύμφωνα με επίσημη εκτίμηση για το 2021.

Οι Έλληνες που εκτόπισε ο Στάλιν

Οι Έλληνες του Καζακστάν είναι κυρίως απόγονοι των Ελλήνων του Πόντου, που μεταφέρθηκαν εκεί βίαια από τον Στάλιν, από τη νότια Ρωσία και την περιοχή του Καυκάσου.

Πρώτοι εκτοπίστηκαν οι Έλληνες της Κριμαίας το 1944, σύμφωνα με το ψήφισμα 5984 της 2ης Ιουνίου 1944. Στη συνέχεια διώχθηκαν οι Έλληνες του Καυκάσου (Γεωργία και Αρμενία) τον Ιούνιο του 1949, τον Φεβρουάριο του 1950 και τον Αύγουστο του 1950. Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που απελάθηκαν ήταν περίπου 60.000 άνθρωποι.

Στις μέρες μας υπάρχουν 10-12 χιλιάδες Έλληνες που ζουν στο Καζακστάν σε 17 κοινότητες, και μαζί με την ελληνική κοινότητα του Κιργιστάν συνθέτουν την ομοσπονδία Φιλίας των ελληνικών κοινοτήτων στο Καζακστάν και Κιργιστάν. Η Ομοσπονδία τυπώνει μια μικρή εφημερίδα, διοργανώνει χορευτικές εκδηλώσεις, και προσφέρει μαθήματα χορού και ελληνικής γλώσσας.

Αυτή τη στιγμή στο Καζακστάν υπάρχουν 6 Έλληνες δάσκαλοι που χρηματοδοτούνται από τη γενική γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού. Επιπλέον, τα ελληνικά διδάσκονται από δύο δάσκαλους, αποσπασμένους από την Ελλάδα.

Μεταξύ των πλέον γνωστών ελληνικής καταγωγής που ήρθαν από το Καζακστάν στην Ελλάδα είναι οι

  • Μπάμπης Χολίδης, αθλητής της ελληνορωμαϊκής πάλης και ολυμπιονίκης
  • Σάββας Κωφίδης, Έλληνας διεθνής ποδοσφαιριστής και προπονητής
  • Δημήτρης Παπαδόπουλος, Έλληνας διεθνής ποδοσφαιριστής
  • Ειρήνη Παπαδοπούλου, Ελληνίδα τραγουδίστρια
  • Εφσταφίι Πεχλεβανίδης, παλαίμαχος Σοβιετικός και Έλληνας ποδοσφαιριστής
  • Γιώργος Χατζηιωαννίδης, αθλητής της ελευθέρας πάλης και χάλκινος ολυμπιονίκης

Ποιο είναι στ’ αλήθεια το Καζακστάν

Επίσημα, το Καζακστάν είναι μία δημοκρατική, κοσμική, ενωτική, συνταγματική δημοκρατία με μια ποικίλη πολιτιστική κληρονομιά. Το Καζακστάν συνορεύει με τη Ρωσία (περιφέρεια Αστραχάν, περιφέρεια Βόλγκογκραντ, περιφέρεια Σαράτοφ, περιφέρεια Ορενμπούργκ, περιφέρεια Τσελιάμπινσκ, περιφέρεια Κουργκάν, περιφέρεια Τιουμέν, περιφέρεια Όμσκ, περιφέρεια Νοβοσιμπίρσκ, κράι Αλτάι και τη δημοκρατία Αλτάι), την Κίνα (αυτόνομη περιοχή Σιντζιάνγκ), την Κιργιζία, το Ουζμπεκιστάν και το Τουρκμενιστάν.

Επίσης, γειτονεύει με ένα μεγάλο τμήμα της Κασπίας Θάλασσας. Το ανάγλυφο του Καζακστάν περιλαμβάνει επίπεδες περιοχές, στέπες, τάιγκα, βραχώδη φαράγγια, λόφους, δέλτα, χιονισμένα βουνά και ερήμους.

Κατοικείται από 131 φυλές

Από τις 131 φυλές του Καζακστάν, το 63% (10.096.763 κατά την απογραφή του 2009) είναι Καζάκοι. Επίσης, στην χώρα κατοικούν Ουζμπέκοι, Γερμανοί, Ουκρανοί, Τάταροι και Ουιγούροι.[9]. Οι Καζάκοι αυξάνονται συνεχώς στις απογραφές, ενώ οι Ρώσοι μειώνονται σε αριθμό μετά το 1970, αλλά ξεπερνούν τα 2.000.000 άτομα. Υπάρχουν μειονότητες Ρώσων, Ουζμπέκων, Γερμανών, Ουκρανών, Ουιγούρων και Τατζίκων.

Το Καζακστάν επιτρέπει επίσημα την ανεξιθρησκία, με τους μουσουλμάνους να αποτελούν το 70% του πληθυσμού και το 26% να είναι Χριστιανοί. Το υπόλοιπο 4% είναι άλλων θρησκευμάτων ή άθεοι.

Η Καζακική γλώσσα είναι η κρατική γλώσσα, και τα Ρωσικά έχουν ισοδύναμο καθεστώς και χρησιμοποιούνται στην εκπαίδευση, στην διοίκηση και για άλλους σκοπούς. Κατά την σοβιετική εποχή, η χώρα έχασε τα εδάφη που σήμερα αποτελούν την Αυτόνομη Περιοχή του Σιντζιάνγκ στην Κίνα και το Καρακαλπακστάν στο Ουζμπεκιστάν. Τα σύνορα του με την Ρωσία είναι 6.846 χιλιόμετρα, 2.203 με το Ουζμπεκιστάν, 1.533 με την Κίνα, 1.051 με την Κιργιζία και 379 με το Τουρκμενιστάν. Ενώ βρίσκεται κυρίως στην Ασία, ένα μικρό τμήμα, αυτό δυτικά του ποταμού Ουράλη, βρίσκεται στην Ανατολική Ευρώπη.

Δεν συνορεύει με τη Μογγολία, αν και η κοντινότερη απόσταση μεταξύ των δύο χωρών είναι μόλις 37 περίπου χιλιόμετρα, σε μια ορεινή περιοχή στα σύνορα μεταξύ της Κίνας, του Καζακστάν, της Ρωσία και της Μογγολίας. Η εκπαίδευση γίνεται στα καζακικά και στα ρώσικα.

Έφυγε τελευταίο από την ΕΣΣΔ

Το Καζακστάν ήταν η τελευταία Σοβιετική δημοκρατία που ανακήρυξε την ανεξαρτησία της κατά την διάρκεια της διάλυσης της Σοβιετικής Ένωσης το 1991. Ο πρώτος πρόεδρος της χώρας ήταν ο Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ, που παρέμεινε ως το 2019 και είχε χαρακτηριστεί για απολυταρχικότητα, έχοντας ιστορικό παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων και για την καταστολή της αντιπολίτευσης. Τωρινός πρόεδρος είναι ο Κασίμ-Τζομάρτ Τοκάγιεφ.

Η οικονομία

Στο νότιο τμήμα της χώρας εκτείνεται η έρημος Κιζίλ Κουμ. Με μεγάλα αρδευτικά έργα αξιοποιήθηκαν μεγάλες εκτάσεις. Καλλιεργούνται δημητριακά, παντζάρια, βαμβάκι και ηλίανθοι.

Σε υψηλό βαθμό αναπτυγμένη είναι η βιομηχανία καθώς και η εκμετάλλευση του υπεδάφους, που είναι πλούσιο σε πετρέλαιο, γαιάνθρακες, χρυσό, χαλκό, μόλυβδο, νικέλιο, χρώμιο κ.ά.

Σημαντικό ρόλο, επίσης, στην οικονομία της χώρας, διαδραματίζουν η κτηνοτροφία και η αλιεία.

Το επίσημο νόμισμα της χώρας είναι το τένγκε. Το Καζακστάν ήταν η πρώτη πρώην Σοβιετική δημοκρατία που πλήρωσε όλο το χρέος της προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σε μια περίοδο 7 χρόνων. Είναι με μεγάλη διαφορά το πλουσιότερο κράτος της Κεντρικής Ασίας. Το ΑΕΠ της χώρας ξεπερνάει τα 120 δισ. δολάρια.

Τεράστια αποθέματα σε φυσικό αέριο και ουράνιο

Τα αποθέματα της χώρας σε φυσικό αέριο ήταν 1.900.000.000.000 κυβικά μέτρα (εκτ. 12 Ιουνίου 2013), λίγο παραπάνω από το γειτονικό Ουζμπεκιστάν. Το 2011 τα αποθέματα της χώρας σε πετρέλαιο ήταν 30.002.000.000 βαρέλια, ελάχιστα παραπάνω από το 2% των παγκόσμιων αποθεμάτων, κατατάσσοντάς το στην 11η θέση.

Η ανάπτυξη το 2013 ήταν περίπου 8%, πριν την μείωση της ανάπτυξης το 2014 και το 2015. Λόγω αύξησης των τιμών του πετρελαίου η αύξηση του ΑΕΠ την περίοδο 2000-2007 ήταν 8,9% μέχρι 13,5% το χρόνο, μία από τις γρηγορότερα αναπτυσσόμενες χώρες εκείνη την περίοδο, και μείωση 1-3% το 2008-09, συνέπεια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης 2008-09. Είναι μεγάλη εξαγωγός ουράνιου. Το 2014 αναπτύχθηκε κατά 4,6%, λόγω πτώσης των τιμών του πετρελαίου και επιρροή από την Ουκρανική κρίση στην Κριμαία, καθώς η χώρα βρίσκεται κοντά στην Ουκρανία, και ότι έχει προσεγγίσει την Ρωσία πολιτικά.

Σε περίπτωση ίδρυσης συνομοσπονδίας με κέντρο την Ρωσία θα ενταχθούν η Λευκορωσία και το Καζακστάν. Έχει γίνει υποτίμηση κατά 19% τον Φεβρουάριο του 2014, και 22% τον Αύγουστο του 2015, φτάνοντας στην ισοτιμία περίπου 400 τένγκε προς 1 ευρώ που είναι σήμερα.

Η οικονομία, όπως και ο πληθυσμός αυξήθηκε μετά το 1998, σε σχέση με την Ρωσία και την Ουκρανία και την πλειοψηφία των πρώην σοβιετικών χωρών σήμερα, εκτός από την Κεντρική Ασία που σήμερα εκεί ο πληθυσμός σε όλες τις χώρες της περιοχής αυξάνεται, όπως και στη Ρωσία τα τελευταία 5 χρόνια.

Τον Φεβρουάριο 2014 έγινε υποτίμηση λόγω της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία, που επιδείνωσε τις σχέσεις Ρωσίας-Ουκρανίας.

Όλα υπό κρατικό έλεγχο

Η έδρα της KazMunayGaz, της εθνικής εταιρείας πετρελαίου και φυσικού αερίου του Καζακστάν

Το Καζακστάν έχει άφθονη προμήθεια σε προσβάσιμες μεταλλικές και καύσιμες πηγές. Η ανάπτυξη του πετρελαίου, του φυσικού αερίου, και της εξόρυξης μετάλλων είναι υπεύθυνη για το μεγαλύτερο μέρος των επενδύσεων στην χώρα από το 1993, οι οποίες ξεπερνούν τα 40 δισεκατομμύρια. Επίσης, είναι υπεύθυνη για το 57% της βιομηχανικής παραγωγής της χώρας, και για το 13% του ΑΕΠ της χώρας. Σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, το Καζακστάν έχει τα δεύτερα μεγαλύτερα αποθέματα ουρανίου, χρώμιου, μόλυβδου, και ψευδάργυρου.

Επίσης, έχει τα τρίτα μεγαλύτερα αποθέματα μαγγανίου, τα πέμπτα μεγαλύτερα αποθέματα χαλκού, και κατατάσσεται στην πρώτη δεκάδα για τον άνθρακα, τον σίδηρο και τον χρυσό. Επίσης, είναι εξαγωγέας διαμαντιών. Επίσης, το Καζακστάν έχει τα ενδέκατα μεγαλύτερα αποδεδειγμένα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Συνολικά, υπάρχουν 160 κοιτάσματα με πάνω από 2,7 δισεκατομμύρια τόνους πετρελαίου. Οι έρευνες για πετρέλαιο έχουν δείξει ότι τα κοιτάσματα στην Κασπιακή ακτή αποτελούν μέρος ενός πολύ μεγαλύτερου κοιτάσματος. Λέγεται ότι 3,5 δισεκατομμύρια τόνοι πετρελαίου και και 2,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου μπορούν να βρεθούν σ’αυτήν την περιοχή. Τα συνολικά αποθέματα πετρελαίου του Καζακστάν ανέρχονται στους 6,1 δισεκατομμύριους τόνους.

Ωστόσο, υπάρχουν μόνο τρία διυλιστήρια εντός της χώρας, που βρίσκονται στο Ατιράου, στο Παβλοντάρ και το Σιμκέντ. Δεν μπορούν να επεξεργαστούν την συνολική παραγωγή αργού, ενώ το μεγαλύτερο μέρος του πετρελαίου εξάγεται στην Ρωσία. Σύμφωνα με την αμερικανική EIA, το Καζακστάν παρήγαγε περίπου 1.540.000 βαρέλια πετρελαίου την ημέρα, το 2009.

Επίσης, το Καζακστάν διαθέτει μεγάλα κοιτάσματα φωσφορίτη. Ένα από τα πιο γνωστά κοιτάσματα είναι η λεκάνη Καρατάου, με 650 εκατομμύρια τόνους P2O5, καθώς και το κοίτασμα Τσιλισάου της Λεκάνης φωσφόρου του Ακτόμπε που βρίσκεται στο βορειοδυτικό Καζακστάν, με απόθεμα 500 με 800 εκατομμύρια τόνους, με 9% μετάλλευμα.

Διαφθορά

Το 2005, η Παγκόσμια Τράπεζα ανέφερε το Καζακστάν ως διεφθαρμένη χώρα, όπως η Ανγκόλα, η Βολιβία, η Κένυα, η Λιβύη και το Πακιστάν. Το 2012, το Καζακστάν κατατάχθηκε χαμηλά σε ένα κατάλογο με τις λιγότερο διεφθαρμένες χώρες και το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ αναφέρει την διαφθορά ως το μεγαλύτερο πρόβλημα για την δημιουργία επιχειρηματικής δραστηριότητας στην χώρα.

Το 2011, η Ελβετία κατάσχεσε 48 εκατομμύρια δολάρια Καζακικών ομολόγων από Ελβετικούς τραπεζικούς λογαριασμούς, ως αποτέλεσμα μιας έρευνας δωροδοκίας στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων λέει ότι «το Καζακστάν περιορίζει την ελευθερία του λόγου, του τύπου και της θρησκείας σε μεγάλο βαθμό», ενώ άλλοι οργανισμοί ανθρωπίνων δικαιωμάτων περιγράφουν την κατάσταση ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Καζακστάν ως φτωχή. Ενδεικτικά, τον Μάρτιο του 2002 απαγορεύτηκε η έκδοση νέων φύλλων από την εφημερίδα Ρεσπούμπλικα για τρεις μήνες.

Με όλα αυτά δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι οι πολίτες αυτής της χώρας ξεσηκώθηκαν με αφορμή και μόνον την αύξηση της τιμής των καυσίμων και ότι γρήγορα η κατάσταση ξέφυγε και μετατράπηκε σε μια λαϊκή εξέγερση με κύρια αντικείμενα διαμαρτυρίας τη διαφθορά, το βιοτικό επίπεδο, τη φτώχεια και την ανεργία.

Hellas Journal με πληροφορίες και από el.wikipedia.org

Αιματηρή καταστολή της εξέγερσης στο Καζακστάν: Περισσότεροι από 1.000 τραυματίες – Ρώσοι αλεξιπτωτιστές στη χώρα [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: