Οι Τούρκοι γλύφουν εκεί που έφτυναν: Ο Τσαβούσογλου τηλεφώνησε στον Λαπίντ για να ευχηθεί περαστικά!!!

Israeli Prime Minister Naftali Bennett (C) speaks at a press conference with Foreign Minister Yair Lapid (L) and Finance Minister Avigdor Liberman (R) at the Government Press Office, Jerusalem, Israel. EPA, Ohad Zwigenberg / POOL




O σημερινός ισραηλινός τύπος προβάλλει με έμφαση τη χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία των υπουργών εξωτερικών του Ισραήλ και της Τουρκίας, Yair Lapid και Mevlut Cavusoglu.

Επισημαίνουν ότι σύμφωνα με ενημέρωση από το Γραφείο του κ. Lapid, η πρωτοβουλία για την τηλεφωνική επικοινωνία ανήκε στον τούρκο ΥπΕξ, που θέλησε να ενημερωθεί για την κατάσταση της υγείας του ισραηλινού ομολόγου του. Ο τελευταίος είχε διαγνωστεί θετικός στον κορωνοϊό προ δεκαημέρου.

Τα ΜΜΕ τονίζουν ότι καμιά πλευρά δεν δημοσιοποίησε περαιτέρω λεπτομέρειες για το περιεχόμενο της συνομιλίας και σημειώνουν πως πρόκειται για την πρώτη (δημοσιοποιημένη) τηλεφωνική επικοινωνία ισραηλινού και τούρκου ΥπΕξ εδώ και 13 χρόνια.

Σχετικά δημοσιεύματα κάνουν μάλιστα λόγο για «ένα ακόμη σημάδι αναθέρμανσης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών».

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές της εβδομάδας ο τούρκος Πρόεδρος Erdogan αναφέρθηκε ενώπιον δημοσιογράφων στο ενδεχόμενο επίσημης επίσκεψης του ισραηλινού Προέδρου Herzog στην Τουρκία το επόμενο διάστημα.

Διπλωματικές πηγές υπογραμμίζουν ότι είναι νωρίς ακόμα για να γίνεται συζήτηση για βελτίωση των σχέσεων, καθώς τα προβλήματα είναι πολλά. Η Ιερουσαλήμ απαιτεί από την Άγκυρα, ανάμεσα στα άλλα, να κλείσει και τα γραφεία της Χαμάς, κάτι που με τα σημερινά δεδομένα είναι δύσκολο να δεχθεί ο Ερντογάν.

Επίσης οι πηγές τονίζουν ότι η οποιαδήποτε βελτίωση των σχέσεων δεν θα γίνει σε βάρος της στρατηγικής σχέσης του Ισραήλ με την Ελλάδα και την Κύπρο.

Ακολούθως επισημαίνονται χαρακτηριστικοί τίτλοι σχετικών σημερινών δημοσιευμάτων):

Haaretz: Ο Lapid λαμβάνει το πρώτο τηλεφώνημα εδώ και χρόνια από τούρκο ΥπΕξ- Το τηλεφώνημα πραγματοποιήθηκε λίγες ημέρες αφότου ο τούρκος Πρόεδρος είχε αναφερθεί σε ενδεχόμενη επίσκεψη του ισραηλινού Προέδρου στην Τουρκία (εδώ)

I24news: Ο ισραηλινός ΥπΕξ συνομίλησε με τον τούρκο ομόλογό του- Ο Mevlut Cavusoglu επικοινώνησε για να ενημερωθεί για την υγεία του Lapid (εδώ)

Times of Israel: Ο Lapid συνομίλησε με τον τούρκο ΥπΕξ στην πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία, που γίνεται γνωστή, εδώ και 13 χρόνια (εδώ)

The Jerusalem Post: Ισραηλινός και τούρκος ΥπΕξ συνομιλούν για πρώτη φορά από το 2008- Του τηλεφωνήματος είχαν προηγηθεί φιλικά μηνύματα του Erdogan προς την κατεύθυνση του Ισραήλ (εδώ

Οι Αμερικανοί ενημέρωσαν και το Ισραήλ, μετά την Ελλάδα: Δεν υποστηρίζουν πλέον τον αγωγό EastMed

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: