Οι πιο σφοδρές χιονοπτώσεις στην Αθήνα από το 1911: Ποια η ένταση και η διάρκεια της «Ελπίδας» [photo]

File photo Κόσμος περπατά στο Ζάππειο κατά τη διάρκεια χιονόπτωσης, Αθήνα,Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2022. ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΙΤΣΑΡΑΣ




Η κακοκαιρία «Ελπίδα» έπληξε με ιδιαίτερη σφοδρότητα την κεντρική και ανατολική Ελλάδα και άφησε το στίγμα της και στην Αττική, δημιουργώντας χαοτική κατάσταση σε οδικά δίκτυα, όπου εγκλωβίστηκαν χιλιάδες άνθρωποι από το μεσημέρι της Δευτέρας για πολλές ώρες σε συνθήκες πολικού ψύχους.

Η ένταση του φαινομένου ήταν μεγάλη ακόμη και στο κέντρο της Αθήνας και πολλές περιοχές της πρωτεύουσας έμειναν για πολλές ώρες αποκλεισμένες χωρίς ρεύμα.

Το meteo.gr έκανε μία ιστορική αναδρομή, καταγράφοντας τις πιο σηματικές χιονοπτώσεις στην Αθήνα εδώ και έναν αιώνα, συγκρίνοντας τις ελάχιστες θερμοκρασίες, το ύψος του χιονιού καθώς και τη διάρκεια του φαινομένου.

Η χιονόπτωση της 24ης Ιανουαρίου κράτησε 18 ώρες, με τη θερμοκρασία να κατεβαίνει μέχρι τους -0,2 βαθμούς Κελσίου και το ύψος του χιονιού να φτάνει τους 20 πόντους.

Αν και μία από τις πιο σύντομες σε διάρκεια χιονοπτώσεις, το φαινόμενο της Δευτέρας προκάλεσε προβλήματα που δεν είναι συνήθη στην ιστορία της πρωτεύουσας.

Η πιο πρόσφατη σφοδρή χιονόπτωση είναι αυτή που σημειώθηκε το 2008 κατά την οποία η θερμοκρασία έπεσε στους -5 και το χιόνι έφτασε στους 25 πόντους μέσα σε 30 ώρες.

Όσο για το μακρινό καταγεγραμμένο παρελθόν, τον Φεβρουάριο του 1911 το χιόνι έφτασε μέχρι και το 1,5 μέτρο, ύψος ρεκόρ στη σύγχρονη ιστορία της Αθήνας. Η χαμηλότερη θερμοκρασία σημειώθηκε το 1934 με -5,7 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι πιο μακρές σε διάρκεια χιονοπτώσεις ήταν αυτές του 1934, του 1963 αλλά και του 2002 – που συγκρίνεται με εκείνη της περασμένης Δευτέρας – που κράτησαν 2 μέρες.

Δείτε τον σχετικό πίνακα:

Ο πίνακας του Meteo με τις πιο σφοδρές χιονοπτώσεις που έχουν πλήξει την Αθήνα εδώ και 101 χρόνια.

Η Aττική Οδός “αντεπιτίθεται”: Είχαμε ζητήσει προληπτική απαγόρευση της κυκλοφορίας των φορτηγών από την Κυριακή το βράδυ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: