Η Όμικρον δίνει ηπιότερα συμπτώματα, αλλά δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός: Η ειδική αναφορά του Γκίκα στα τεστ

Συνδικαλιστές υγειονομικοί και εργαζόμενοι στον τομέα της Υγείας πραγματοποίησαν συγκέντρωαη διαμαρτυρίας στην είσοδο του Υπουργείου Υγείας με αίτημα την αναβάθμιση του τομέα της Υγείας και την προστασία των δικαωμάτων των εργαζομένων, Αθήνα, Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2022. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ




Το γεγονός ότι η Όμικρον δίνει ηπιότερα συμπτώματα, δεν δικαιολογεί κανέναν εφησυχασμό τόνισε κατά την ενημέρωση του υπουργείου υγείας η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου.

Μάλιστα εξήγησε ότι η μετάλλαξη Δέλτα, εξακολουθεί να δίνει νέα κρούσματα και αρκετές νοσηλείες και αναφερόμενη στην Αττική είπε ότι ένας στους δύο που εισάγονται στα νοσοκομεία την τελευταία βδομάδα έχει μολυνθεί με Δέλτα. «Υπάρχει η Δέλτα και εξακολουθεί να δίνει νέα κρούσματα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Παρότι η ίδια αναφέρθηκε σε διεθνή μελέτη που δείχνει πως η νόσηση είναι ηπιότερη με την Όμικρον απ’ ότι με την Δέλτα -καθώς η μελέτη αυτή έδειξε ότι όσοι είχαν νοσήσει με Όμικρον είχαν 53% μικρότερη πιθανότητα να μπουν στο νοσοκομείο, 74% μικρότερη πιθανότητα να νοσηλευθούν σε ΜΕΘ και 91% μικρότερη πιθανότητα να χάσουν τη ζωή τους- είπε ότι η μελέτη αυτή αφορά νεότερα και εμβολιασμένα άτομα και προσέθεσε:

«Καλό είναι να παραμείνουμε επιφυλακτικοί για το πώς συμπεριφέρεται η Όμικρον σε μεγαλύτερες ηλικίες και ανεμβολίαστους, αλλά και τι συμβαίνει με την long covid».

Αναφερόμενη στα παιδιά και στο άνοιγμα των σχολείων είπε ότι, σύμφωνα και με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, από την προηγούμενη Κυριακή ως την Τρίτη ελέγχθηκαν πάνω από 2 εκατομμύρια παιδιά και ο δείκτης θετικότητας σε αυτά παραμένει εξαιρετικά χαμηλός στο 1,4%.

Όπως είπε, με το συχνό testing τα παιδιά θα διαγνωστούν άμεσα και είναι πολύ πιθανό να διαγνώσουμε όλο και περισσότερους ασυμπτωματικούς και προσυμπτωματικούς ασθενείς ανάμεσα στους γονείς τους, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε αν και υπάρχει αυξημένη προσέλευση στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων, η αύξηση στις νοσηλείες των παιδιών είναι μικρή και δεν αφορά βαριά περιστατικά.

Αναφερόμενη στους δείκτες της πανδημίας, η κυρία Παπαευαγγέλου είπε ότι το φορτίο του ιού στην κοινότητα είναι εξαιρετικά υψηλό και ότι υπολογίζονται στους 230.000 τα ενεργά κρούσματα σε όλη τη χώρα.

«Ο ιός κυκλοφορεί παντού και όλοι θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί» τόνισε και μίλησε για 31.000 κρούσματα κατά μέσο όρο κάθε μέρα, τις τελευταίες επτά ημέρες. Όπως είπε το ποσοστό θετικότητας είναι στο 9% με πτωτικές τάσεις τις τελευταίες ημέρες. Αυτό που είναι ξεκάθαρο πλέον «είναι μετακίνηση των κρουσμάτων σε μεγαλύτερες ηλικίες», τόνισε καθώς στις αρχές Δεκεμβρίου η ενδιάμεση ηλικία των κρουσμάτων ήταν τα 29 έτη και τώρα η ενδιάμεση ηλικία έχει μετακινηθεί κατά μία δεκαετία, στα 39 έτη.

Όπως χαρακτηριστικά είπε, ένα στα δύο επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι πλέον στις ηλικίες 35 έως 44 ετών. Οι νοσηλευόμενοι σε όλη τη χώρα φτάνουν τις 5.000 ενώ παρατηρείται 40% αύξηση των νοσηλειών την τελευταία εβδομάδα με 582 νέες εισαγωγές κατά μέσο όρο κάθε μέρα.

Επτά στους 10 νοσηλευόμενους είναι άνω των 55 ετών και ένας στους 6 είναι ανεμβολίαστος.

Όσον αφορά την πίεση στο ΕΣΥ, είπε ότι στις απλές κλίνες υπάρχει πληρότητα 67% και στις ΜΕΘ covid πληρότητα 88%.

Η ίδια προέβλεψε ότι θα παραμείνουν σταθερά γύρω στους 600 οι διασωληνωμένοι για τις επόμενες δύο εβδομάδες και ξεκαθάρισε ότι «ενώ υπάρχει αύξηση στις νοσηλείες σε απλές κλίνες δείχνει να σταθεροποιείται η νοσηλεία στις ΜΕΘ».

Η κυρία Παπαευαγγέλου απαντώντας και σε σχετική ερώτηση για την γρίπη είπε ότι υπάρχουν ήδη θετικά κρούσματα γρίπης στη χώρα και συνέστησε να γίνει έστω και τώρα ο αντιγριπικός εμβολιασμός.

Η ίδια μίλησε για τρία παιδιά που νοσηλεύονται με γρίπη τύπου Β και εξήγησε ότι «δεν θα θέλαμε την συννοσηρότητα της γρίπης με τον κορονοϊό γι’ αυτό καλό είναι όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί για τη γρίπη να το πράξουν».

  • Το 2,5% του πληθυσμού αποτελούν ενεργά κρούσματα

Σταθερή πορεία με υψηλό αριθμό κρουσμάτων παρατηρείται, στην επικράτεια, ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας.

Από την πλευρά της, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου είπε ότι το 2,5% του πληθυσμού αποτελούν ενεργά κρούσματα, ενώ αναφέρθηκε σε δύο σημαντικά στοιχεία της επιδημίας: Σημαντική μετακίνηση νέων κρουσμάτων στις μεγαλύτερες ηλικίες κάτι που σημαίνει βαριά νόσηση και διασπορά της “Όμικρον” εκτός των μεγαλουπόλεων.

Όπως ανέφερε, η πίεση στο ΕΣΥ είναι σημαντική με περισσότερους από 5.000 νοσηλευόμενους. Ο αριθμός των διασωληνωμένων παρουσιάζει σταθεροποίηση και για περίπου δύο εβδομάδες θα παραμείνει περίπου στους 600 ασθενείς.

Επίσης, είπε ότι τα νεότερα δεδομένα της παραλλαγής “Όμικρον” επιβεβαιώνουν τις αρχικές προβλέψεις για πιο ήπια νόσο.

  • Μαγιορκίνης: Κανένα τεστ δεν μπορεί να αποκλείσει 100% ότι κάποιος έχει κολλήσει τον ιό

Ειδική αναφορά στα εργαστηριακά τεστ έκανε κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας, ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης.

«Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι κανένα τεστ δεν μπορεί να αποκλείσει 100% ότι κάποιος έχει κολλήσει τον ιό. Ακόμα και το μοριακό τεστ είναι πιθανό να μην μπορεί να διαγνώσει ένα μικρό ποσοστό ασθενών, είτε γιατί ο ιός δεν ανιχνεύεται στην μύτη που έχει γίνει λήψη, είτε γιατί ο πολλαπλασιασμός του ιού δεν έχει φτάσει σε ανιχνεύσιμα επίπεδα».

Πρέπει να καταλάβουμε, προσέθεσε, ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι εξαιρετικά απίθανο να μεταδώσουν τον ιό. Ο ρόλος των τεστ σε αυτή τη φάση της επιδημίας, εξήγησε ο κ. Μαγιορκίνης, είναι να ανιχνευθούν και να απομονωθούν οι πιο μεταδοτικοί φορείς του ιού και έτσι να επιβραδυνθεί η διασπορά.

Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε, «τα αντιγονικά τεστ, είτε rapid είτε self, παίζουν καθοριστικό ρόλο, διότι ανιχνεύουν τον ιό στην μολυσματική του μορφή και σε επίπεδο που είναι πιθανό να γίνει μετάδοση. Οπότε η συμπεριφορά μας και η χρήση της μάσκας σε αυτή την εξαιρετικά επιδημική φάση παίζει καθοριστικό ρόλο».

Ο κ. Μαγιορκίνης, είπε ότι πρέπει να συνεχίσουμε να κάνουμε τα αντιγονικά τεστ πριν πάμε σε κοινωνική συνεύρεση και να χρησιμοποιούμε την μάσκα.

  • Δεν έχουμε επαναμόλυνση με “Όμικρον”

Ο κ. Μαγιορκίνης ξεκαθάρισε επίσης ότι όταν μιλάμε για επαναμόλυνση δεν εννοούμε “Όμικρον” και πάλι “Όμικρον”, διότι ο χρόνος κυκλοφορίας της στην Ελλάδα είναι περίπου ένας μήνας και χρειάζεται πάνω από 60 μέρες για να υπάρξουν συμπεράσματα.

«Δεν έχουμε ενδείξεις επαναμόλυνσης “Όμικρον” από “Όμικρον” προς το παρόν. Έχουμε όμως ενδείξεις ότι κάποιος είχε κολλήσει “Δέλτα” και κόλλησε “Όμικρον”, όπως και “Δέλτα” μετά από “Δέλτα” έχει παρατηρηθεί διότι έχει περάσει αρκετός χρόνος από την εμφάνισή της».

  • Η πορεία της πανδημίας

Σημαντική βελτίωση έδειξε την τελευταία εβδομάδα ο συνολικός αριθμός διαγνώσεων στην επικράτεια, της τάξης του 20%, ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης. Ο αριθμός όμως των θανάτων έδειξε επιδείνωση της τάξης του 10%. Υψηλή παραμένει η πίεση στο ΕΣΥ, με μικρή υποχώρηση στις εισαγωγές και μικρή επιδείνωση στους σκληρούς δείκτες.

Ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, έδειξε αύξηση 5%, ο αριθμός των νέων εισαγωγών με Covid έδειξε σημαντική επιδείνωση της τάξης του 20%, ωστόσο φαίνεται μία επιτάχυνση των εξιτηρίων -ενδεικτικό της “Όμικρον”- της τάξης του 30%, ενώ το ισοζύγιο εισιτηρίων-εξιτηρίων μειώθηκε ελαφρώς στο 1,3.

  • Η πορεία της πανδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο

Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 317 εκατομμύρια μολύνσεις και περισσότεροι από 5,5 εκατομμύρια θάνατοι με νόσο Covid-19 σε παγκόσμια κλίμακα. Οι νέες διαγνώσεις αυξήθηκαν κατά 44% εντός της τελευταίας εβδομάδας και καταγράφηκαν περίπου 2,7 εκατ. διαγνώσεις ανά ημέρα μεσοσταθμικά. Χθες ήταν η πρώτη φορά από την αρχή της πανδημίας που καταγράφηκαν πάνω από 3 εκατ. διαγνώσεις.

Ο ρυθμός των θανάτων παρουσίασε αύξηση 11% και καταγράφηκαν περίπου 6.700 θάνατοι ανά ημέρα.

Στην Ευρώπη η επιδημία συνεχίζει να επιδεινώνεται όσον αφορά τη διασπορά του ιού. Πιο συγκεκριμένα ο ρυθμός των νέων διαγνώσεων παρουσιάζει αύξηση 21%, ενώ ο ρυθμός των θανάτων παρουσίασε μείωση κατά 3%. Καταγράφηκαν 7,7 εκατ. διαγνώσεις και 20.200 θάνατοι εντός της τελευταίας εβδομάδας. Η διασπορά της επιδημίας παραμένει μαζική, αν και ελαφρώς βελτιωμένη σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα, με 39 από τις 47 ευρωπαϊκές χώρες να δείχνουν επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης. Επιδείνωση μεγαλύτερη από 30% στη διασπορά παρατηρείται σε 27 χώρες, μέτρια βελτίωση παρατηρήθηκε σε μόλις δύο χώρες.

  • Στοιχεία για τα self test

Σχετικά με την παρέμβαση δημόσιας υγείας για προσυμπτωματικό έλεγχο με τα αντιγονικά self test, μέχρι σήμερα έχουν διατεθεί 94 εκατ. συσκευές σε περίπου 7,8 εκατ. πολίτες. Οι δηλώσεις που έχουν περάσει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα είναι 70 εκατ. και το σύνολο των θετικών που έχουν επιβεβαιωθεί από επαγγελματία υγείας είναι 325.000.

  • 20.409 νέα κρούσματα, 80 θάνατοι, 664 διασωληνωμένοι

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 20.409, εκ των οποίων 50 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 1.612.869 (ημερήσια μεταβολή +1,3%), εκ των οποίων 49,9% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 621 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.336 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 80, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 21.732 θάνατοι. Το 95% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 664 (59,9% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη. Το 79,8% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 554 (83,43%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 110 (16,57%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.863 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 587 (ημερήσια μεταβολή -10,24%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 577 ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 36 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη).

  • Η γεωγραφική κατανομή των 20.409 κρουσμάτων covid-19 έχει ως εξής:

951 κρούσματα στην ΠΕ Ανατολικής Αττικής
1.013 κρούσματα στην ΠΕ Βόρειου Τομέα Αθηνών
407 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικής Αττικής
967 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικού Τομέα Αθηνών
2.289 κρούσματα στην ΠΕ Κεντρικού Τομέα Αθηνών
934 κρούσματα στην ΠΕ Νοτίου Τομέα Αθηνών
1.053 κρούσματα στην Π.Ε. Πειραιώς
144 κρούσματα στην Π.Ε. Νήσων

1.966 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης
303 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
13 κρούσματα στην Π.Ε. Ανδρου
172 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας
107 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας
108 κρούσματα στην Π.Ε. Αρτας
735 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας
220 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας
31 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών
159 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας
201 κρούσματα στην Π.Ε. Εβρου
341 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας
18 κρούσματα στην Π.Ε. Ευρυτανίας
55 κρούσματα στην Π.Ε. Ζακύνθου
243 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας
174 κρούσματα στην Π.Ε Ημαθίας
671 κρούσματα στην ΠΕ Ηρακλείου
15 κρούσματα στην Π.Ε. Θάσου
59 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας
66 κρούσματα στην Π.Ε. Θήρας
3 κρούσματα στην Π.Ε. Ιθάκης
8 κρούσματα στην Π.Ε. Ικαρίας
310 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων
168 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας
25 κρούσματα στην Π.Ε Καλύμνου
138 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας
9 κρούσματα στην Π.Ε. Καρπάθου
116 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς
13 κρούσματα στην Π.Ε. Κέας-Κύθνου
162 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας
44 κρούσματα στην Π.Ε. Κεφαλληνίας
77 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς
240 κρούσματα στην Π.Ε Κοζάνης
322 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας
52 κρούσματα στην Π.Ε. Κω
70 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας
607 κρούσματα στην Π.Ε Λάρισας
128 κρούσματα στην Π.Ε. Λασιθίου
148 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου
44 κρούσματα στην Π.Ε. Λευκάδας
20 κρούσματα στην Π.Ε. Λήμνου
295 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας
229 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας
8 κρούσματα στην Π.Ε Μήλου
32 κρούσματα στην Π.Ε. Μυκόνου
31 κρούσματα στην Π.Ε. Νάξου
124 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης
24 κρούσματα στην Π.Ε. Πάρου
203 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας
296 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας
93 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας
260 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου
140 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης
352 κρούσματα στην ΠΕ Ρόδου
49 κρούσματα στην Π.Ε. Σάμου
197 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών
19 κρούσματα στην Π.Ε. Σποράδων
23 κρούσματα στην Π.Ε. Σύρου
19 κρούσματα στην Π.Ε. Τήνου
190 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων
219 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
166 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας
42 κρούσματα στην Π.Ε. Φωκίδας
181 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής
458 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων
69 κρούσματα στην Π.Ε Χίου
501 κρούσματα υπό διερεύνηση

Δύσκολη νύχτα για τους άστεγους: Κουβέρτες, είδη ρουχισμού και τροφή μοίρασαν εθελοντές του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: