Οι κοντόφθαλμοι Δυτικοί και οι Ηνωμένες Πολιτείες εθελοτυφλούν: Ο πολεμοχαρής δικτάτορας Ταγίπ Ερντογάν

Ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν με φόντο τις απαραίτητες τουρκικές σημαίες. Φωτογραφία Τουρκική Προεδρία




Της ΛΟΡΙΑΣ ΜΑΡΚΙΔΗ*

« Η Τουρκία αποτελεί το πιο εκρηκτικό πολεμοχαρές εργαστήριο σε απόσταση τριών ωρών με αεροπλάνο από το Παρίσι, το Βερολίνο, το Λονδίνο», επισημαίνει ο Γάλλος ιστορικός και συγγραφέας Jean-Francois Colosimo στο Δοκίμιο του «Το Ξίφος και το Σαρίκι»(Εναλλακτικές Εκδόσεις-2021).

Αυτό το πολεμοχαρές εργαστήριο , λέμε εμείς, καταπατεί εδώ και μισό σχεδόν αιώνα ευρωπαϊκό έδαφος , το βόρειο τμήμα του εδάφους κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Κυπριακής Δημοκρατίας και επιβουλεύεται το Αιγαίο πέλαγος

Οι κοντόφθαλμοι Δυτικοί, όμως, και οι Ηνωμένες Πολιτείες όχι μόνο εθελοτυφλούν μπροστά στον κίνδυνο για τα δικά τους συμφέροντα που εμφιλοχωρεί από τις έκνομες ενέργειες του εκρηκτικού πολεμοχαρούς εργαστηρίου αλλά υποτάσσονται στις τουρκικές απαιτήσεις που εκβιαστικά και αμείωτα προβάλλονται από την Τουρκία και προβαίνουν σε παραχώρηση δώρων που αποβαίνουν σε βάρος των νομίμων συμφερόντων των χωρών της περιοχής και ιδιαίτερα της Κύπρου.

  • Στην περίπτωση της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει επιστρατευθεί και η Γενική Γραμματεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών η οποία μέσω των εκθέσεων της και άλλων μεθοδεύσεων προωθεί τις τουρκικές θέσεις για τη λύση του Κυπριακού.

Με το πρόσχημα ότι η Τουρκία είναι πολύτιμος στρατηγικός σύμμαχος που δεν πρέπει να αφεθεί στις αγκάλες της Μόσχας σπεύδουν τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και οι Ηνωμένες Πολιτείες να προσφέρουν δώρα στον νεο-οθωμανό δικτάτορα, έστω κι αν αυτός υπονομεύει εκ των έσω το ΝΑΤΟ, και στήριξη στην νοσούσα οικονομία της χώρας του. Βεβαίως με το βλέμμα στραμμένο στην μετα-ερντογανική περίοδο ελπίζοντας ότι η νέα κατάσταση πραγμάτων θα είναι συνεργάσιμη!

Για το σκοπό αυτό, παραμερίζουν το αγκάθι της αγοράς των S400 από τη Ρωσία και της στροφής της Άγκυρας προς την Ευρασία και εγκαθιδρύουν μαζί της διάλογο προς εξυπηρέτηση των στόχων τους ιδιαίτερα σε ό τι αφορά στο Ουκρανικό ζήτημα.

Είναι γνωστές οι στενές σχέσεις Κιέβου- Άγκυρας και η στήριξη της τελευταίας προς το καθεστώς της χώρας προς απογοήτευση και εκνευρισμό του Κρεμλίνου. Δεν είναι,λοιπόν, κεραυνός εν αιθρία η στάση των Ηνωμένων Πολιτειών και η συνακόλουθη σιγή ιχθύος των Βρυξελλών στο θέμα του αγωγού EastMed.

Ένα φιλόδοξο σχέδιο για το οποίο δαπανήθηκαν εκατομμύρια ευρώ από τις τσέπες των ευρωπαίων πολιτών και για το οποίο διεξάγονται μελέτες βιωσιμότητας. Ένα σημαντικό έργο εναντίον της υλοποίησης του οποίου αντιδρούσε σφόδρα η Τουρκία γιατί θα της στερούσε τη δυνατότητα να καταστεί η ίδια ενεργειακός κόμβος.

Ως από μηχανής θεός για την Άγκυρα προέκυψε ο γνωστός Άμος Χόκσταιν, τώρα Ανώτερος Σύμβουλος στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ για θέματα παγκόσμιας ενεργειακής ασφάλειας ο οποίος σε δήλωση του και εκφράζοντας τη θέση της Αμερικανικής Διοίκησης ανέφερε ότι είναι πιο συμφέρουσα η μεταφορά του φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα του Ισραήλ μέσω Κύπρου προς την Τουρκία η οποία και διαθέτει την κατάλληλη υποδομή για διοχέτευση της ενέργειας στην Ευρώπη.

Με την όδευση αυτή αν τελικά πραγματοποιηθεί η Ευρώπη καθίσταται όμηρος των λυσσαλέων διαθέσεων της Άγκυρας για ισχύ και επέκταση της σφαίρας επιρροής της.

  • Μια Ευρώπη η οποία ήδη βρίσκεται σε αλληλεξάρτηση με την τουρκική οικονομία και τελεί υπό συνεχή απειλή του δικτάτορα Ρ. Ταγίπ Ερντογάν για πλημμυρίδα μεταναστών από το τουρκικό έδαφος προς τις ευρωπαικές χώρες!
  • Η πρόταση είναι μια ακόμα κίνηση εξευμενισμού του θηρίου που βρυχάται, μιάς παλαιάς κοπής πολιτικής κατευνασμού για την δήθεν αποκατάσταση της ηρεμίας στην ταραγμένη λόγω Τουρκίας περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Ως να μην αντιλαμβάνονται οι εμπνευστές της ιδέας αυτής ότι η επεκτατικότητα, η κατάκτηση εδαφών, ο αναθεωρητισμός των διεθνών συνθηκών είναι στοιχεία σύμφυτα της οθωμανικής-τουρκικής νοοτροπίας, του τουρκικού εθνικισμού και του ισλαμικού ιμπεριαλισμού.

Παραβλέπουν το όραμα του βαθέως τουρκικού κράτους για αναβίωση της οθωμανικής αυτοκρατορίας και επέκτασης της επιρροής της σε όλα τα υπό την τότε κατοχή της εδάφη.

Λόρια Μαρκίδη
Πρέσβης ε.τ.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

 Την Κυριακή θα ψηφίσουν οι Τουρκοκύπριοι και οι έποικοι και -όπως πάντα- θα κερδίσει η Τουρκία!

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: