Η εκτίμηση της χαρμολύπης: Εκρηξη με 65.000 κρούσματα στις 20 Ιανουαρίου, απόλυτη νίκη επί της Ομικρον τον Μάρτιο

FILE PHOTO: Πυροτεχνήματα εκρήγνυνται πάνω από τον Λευκό Πύργο, κατά τη διάρκεια του εορτασμού για την υποδοχή του νέου έτους, Θεσσαλονίκη, Σάββατο, 1 Ιανουαρίου 2022. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΟΣΙΔΗΣ




Σε μια αισιόδοξη -μεσοπρόθεσμα- εκτίμηση για την εξέλιξη της πανδημίας μέσα στο έτος, αφού προηγουμένως όμως θα έχουμε δοκιμάσει έναν εφιαλτικό αριθμό κρουσμάτων προχώρησε ο καθηγητής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Μιλώντας στο OPEN και αναφερόμενος στην πορεία της πανδημίας από εδώ και στο εξής σημείωσε:

«Ο πραγματικός αριθμός αναπαραγωγής αυτή τη στιγμή του ιού είναι στο 2,4 που σημαίνει ότι δύο άτομα κολλάνε άλλα πέντε, γεγονός που δείχνει πόσο πρέπει να προσέξουμε τις κοινωνικές επαφές», είπε ο κ. Σαρηγιάννης  και πρόσθεσε:

«Θεωρώ πως παρότι θα υπάρξει μία επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης, οι δικοί μας υπολογισμοί λένε ότι ο ρυθμός αναπαραγωγής θα φτάσει στο 2,7» πράγμα που, όπως εξήγησε, σημαίνει κορύφωση της επιδημιολογικής επιβάρυνσης στις 20 με 22 Ιανουαρίου.

Τοποθέτησε μάλιστα τον αριθμό των κρουσμάτων, κατά το χρονικό εκείνο σημείο, στις 60.000  με 65.000 κρούσματα ή «και λίγο περισσότερο», όπως είπε.

Ο καθηγητής εκτίμησε ότι θα ακολουθήσει έντονη αποκλιμάκωση που θα διαρκέσει για ένα μήνα, δηλαδή έως τις 20 Φεβρουαρίου, ενώ σχετικά ερωτηθείς για το τι θα ακολουθήσει είπε:

«Μετά θα πάμε σε απόλυτη νίκη επί της Όμικρον. Εμείς εκτιμούμε ότι μέχρι το τέλος Μαρτίου θα βρισκόμαστε κάτω από τα 1.000 κρούσματα και τον Απρίλιο θα μπορούμε να μιλάμε για ένα με δύο κρούσματα. Θα έχουμε τελειώσει με την Όμικρον».

Τι προβλέπουν οι επιστήμονες διεθνώς για την εξέλιξη της πανδημίας  

Σε διεθνές επίπεδο τείνει να διαμορφωθεί μια αισιόδοξη οπτική -που μένει να επιβεβαιωθεί- ότι η Όμικρον όχι μόνο δεν θα επιβαρύνει υπέρμετρα τα ήδη βεβαρημένα συστήματα υγείας, αλλά ότι ουσιαστικά βλέπουμε την αρχή του τέλους της πανδημίας. Η νέα κυρίαρχη πια παραλλαγή πιθανώς σηματοδοτεί την είσοδο του ιού σε μια πιο μεταδοτική μεν αλλά λιγότερο επικίνδυνη φάση, κάτι που σημαίνει ότι ο ιός αρχίζει σταδιακά να γίνεται ενδημικός αντί για πανδημικός.

Με άλλα λόγια, θα τον «φορτωθούμε» μεν τα επόμενα χρόνια, όπως συμβαίνει με τη γρίπη, αλλά η κατάσταση θα είναι υπό έλεγχο και τα θύματα ολοένα λιγότερα, ιδίως αν οι εμβολιασμοί γίνουν συστηματικοί κάθε χρόνο. Ακόμη κι αν τα εμβόλια αδυνατούν να αποτρέψουν σε μεγάλο βαθμό τις νέες λοιμώξεις ή τις επαναλοιμώξεις, είναι σχεδόν σίγουρο ότι δεν θα σταματήσουν να προστατεύουν σημαντικά από βαριά νόσο.

Αυτό το σενάριο, που δεν είναι τέλειο (οριστική εξαφάνιση του κορωνοϊού) αλλά είναι αρκετά καλό, θα χρειαστεί λίγους ακόμη μήνες για να γίνει πιο ορατό, σύμφωνα με πολλούς επιστήμονες. Από την άλλη όμως, σύμφωνα με το New Scientist, θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι παρακολουθούμε όλο αυτόν τον καιρό την εξέλιξη ενός ιού σε πραγματικό χρόνο, με τη μία παραλλαγή του να διαδέχεται την άλλη και να πυροδοτεί διαδοχικά επιδημικά κύματα διεθνώς. Υπάρχει, λένε αρκετοί επιστήμονες, κάθε λόγος να πιστεύουμε ότι αυτό θα συνεχιστεί και το 2022, ενώ δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι οι μελλοντικές παραλλαγές του SARS-CoV-2 θα είναι λιγότερο επικίνδυνες.

Για τον συγκεκριμένο κορωνοϊό, όπως και για άλλους παθογόνους μικροοργανισμούς, η επιβίωσή του εξαρτάται από το να μολύνει όσους περισσότερους ανθρώπους – ή ζώα- μπορεί. Όποια παραλλαγή του είναι καλύτερη στο να εξαπλώνεται, αυτή θα υπερκεράσει τις άλλες, χωρίς κατ’ ανάγκη να τις εξαφανίσει. Έτσι, όταν εμφανίστηκε το αρχικό «κινεζικό» στέλεχος του ιού, κάθε άνθρωπος με λοίμωξη από κορωνοϊό μόλυνε άλλους δύο έως τρεις κατά μέσο όρο. Ένας άνθρωπος με την παραλλαγή Δέλτα μόλυνε έξι έως επτά, ενώ κάποιος με την Όμικρον φαίνεται να μολύνει ακόμη περισσότερους (πόσους είναι ακόμη ασαφές).

Θα βγάλει «νέα κόλπα» από το μανίκι;

Βέβαια, αν ο κορωνοϊός βγάζει από το «μανίκι» του νέα κόλπα κατά καιρούς, οι άνθρωποι φροντίζουν, κυρίως χάρη στα εμβόλια, να κάνουν ολοένα πιο δύσκολη τη μόλυνση των ανθρώπων ή έστω τη νόσησή τους. Οι περισσότεροι άνθρωποι στη Γη έχουν σήμερα πια κάποιο βαθμό ανοσίας είτε λόγω εμβολιασμού τους, είτε μετά από προηγούμενη λοίμωξη Covid-19.

Η «απάντηση» του κορωνοϊού είναι να αναπτύσσει νέες μεταλλάξεις που του επιτρέπουν να διαφεύγει καλύτερα από την ανοσιακή προστασία και η Όμικρον είναι αρκετά καλή σε αυτό. Όπως συμβαίνει και με τη γρίπη, δεν αποκλείεται ο κορονοϊός να αναπτύσσει στο μέλλον συνεχώς νέες παραλλαγές που θα του επιτρέπουν να προκαλεί διαδοχικά κύματα λοιμώξεων.

Αν με το πέρασμα του χρόνου διαφορετικά στελέχη επιμείνουν και συνεχίσουν να συνυπάρχουν, με την επόμενη παραλλαγή να μην εξαλείφει την προηγούμενη, πιθανώς θα χρειαστούν νέου τύπου εμβόλια που θα συνδυάζουν σε μία δόση την ανοσία απέναντι σε διαφορετικά στελέχη του κορονοϊού (κάτι που συμβαίνει και στα αντιγριπικά εμβόλια) ή θα απαιτηθούν εμβόλια κατά συγκεκριμένων παραλλαγών και όχι «γενικού τύπου» εμβόλια, όπως μέχρι σήμερα.

Η ελπίδα ότι οι νέες παραλλαγές που θα αναδυθούν εξελικτικά, θα προκαλούν ολοένα πιο ήπια συμπτώματα, είναι εύλογη μεν, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι θα επιβεβαιωθεί. Από όσα τουλάχιστον ήταν γνωστά μέχρι πρόσφατα (προ Όμικρον), ο κορωνοϊός είναι πιο μολυσματικός λίγο πριν την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων, συνεπώς δεν φαίνεται να του ασκείται ιδιαίτερη εξελικτική πίεση για να γίνει λιγότερο φονικός. Η ευλογιά π.χ. ήταν άκρως θανατηφόρα και με το πέρασμα του χρόνου φάνηκε να γίνεται ακόμη χειρότερη. Αλλά και η γνώριμη γρίπη, μετά από τόσα χρόνια, κάθε χρόνο συνεχίζει να σκοτώνει πολλούς ανθρώπους.

Ερωτηματικό η μετάδοση στα ζώα

Μια άλλη πηγή ανησυχίας μπορεί μελλοντικά να αποτελέσει η κυκλοφορία του κορονοϊού σε αρκετά άλλα ζώα -και όχι μόνο σε ένα- πράγμα που θα διευκόλυνε την ανάδυση νέων παραλλαγών του και την μεταπήδησή τους στη συνέχεια στους ανθρώπους.

Σε κάθε περίπτωση, θεωρείται λίγο-πολύ δεδομένο από τους επιστήμονες ότι η ανοσία -είτε λόγω εμβολιασμού είτε προηγούμενης λοίμωξης Covid-19- θα φθίνει σταδιακά, άρα και η προστασία έναντι ιδίως των νέων παραλλαγών. Σ

Συνεπώς μπορεί κάλλιστα να περιμένει κανείς ότι το 2022 θα στηθεί σε κάποια ουρά εμβολιαστικού κέντρου για να κάνει μια νέα δόση εμβολίου (ή και περισσότερες), πιθανώς για να προστατευθεί από κάποια παραλλαγή ρο, σίγμα ή ακόμη και ωμέγα.

Με πληροφορίες από OPEN, ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ό,τι χειρότερο για παραμονή Πρωτοχρονιάς: 40.560 κρούσματα τελευταία μέρα του χρόνου, 76 νεκροί, 627 διασωληνωμένοι

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: