Οι Αμερικανοί ερωτούν: Γιατί ο Πούτιν έστειλε 127 χιλιάδες στρατιώτες στα σύνορα; Για διακοπές; Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου

U.S. President Joe Biden steps off Air Force One after arriving at Joint Base Andrews, Maryland, USA, 28 January 2022. EPA, Al Drago, POOL




Αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης διαφωνούν με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος -εκτός των πολλών άλλων που τους λέει- εσχάτως πιστεύει ότι μπορεί να έρθει σε συνεννόηση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Οι Αμερικανοί επιμένουν ότι είναι μεγάλος ο κίνδυνος της ρωσικής εισβολής και ισχυρίζονται ότι η Μόσχα θα επιτεθεί τις επόμενες εβδομάδες και ότι στόχος είναι η κατοχή και των μεγάλων πόλεων της χώρας, ώστε η Ρωσία να εγκαταστήσει δικό της άνθρωπο στην προεδρία της Ουκρανίας.

Ισχυρίζονται ακόμα ότι οι Ρώσοι θα επιτεθούν και στο Κίεβο. Με όλα τα παραπάνω διαφωνεί ο πρόεδρος της Ουκρανίας.

Ο δημοσιογράφος σημείωσε τα εξής, με αφορμή τις πληροφορίες για τις κινήσεις του ρωσικού στρατού, ο οποίος ποτέ στο παρελθόν, από την εποχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, δεν έχει συγκεντρώσει τόσο μεγάλο αριθμό δυνάμεων στα σύνορα:

Οι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι όλες οι ενέργειες τους και αυτές των νατοϊκών συμμάχων τους γίνονται για να αποτρέψουν την εισβολή και αυτός είναι ο λόγος που ενημέρωσαν τη Μόσχα για το πακέτο των κυρώσεων στην περίπτωση που πραγματοποιηθεί η εισβολή.

Οι αξιωματούχοι ερωτούν και κάτι άλλο για να στηρίξουν το βασικό τους επιχείρημα για την επικείμενη εισβολή: Για ποιο λόγο η Ρωσία έχει στείλει στα σύνορα με την Ουκρανία 127 χιλιάδες στρατιώτες και όλων των ειδών τα επιθετικά όπλα που διαθέτει στο οπλοστάσιο της; Προφανώς δεν τους έστειλε για διακοπές. Είναι ένα λογικό επιχείρημα, λένε οι αναλυτές.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν έχει λάβει την απόφαση για την αποστολή μικρού αριθμού στρατιωτών στην Ευρώπη. Αλλά περισσότερο, θα έλεγα, το κάνει για το θεαθήναι παρά για την ουσία. Διότι δεν θα στείλει τις 8 και πλέον χιλιάδες των στρατιωτών που έχουν τεθεί σε επιφυλακή από την περασμένη Τρίτη.

Να θυμίσουμε ότι στην Ευρώπη βρίσκονται 75 χιλιάδες Αμερικανοί στρατιώτες στο πλαίσιο της συνεργασίας με τις χώρες του ΝΑΤΟ. Ένας μικρός αριθμός βρίσκεται και στην Ελλάδα.

Ο κ. Μπάιντεν παραμένει σταθερός στη θέση του ότι δεν θα στείλει ούτε ένα Αμερικανό στρατιώτη στην Ουκρανία και φαίνεται ότι αυτή η απόφαση οδήγησε σε κρίση τις σχέσεις του με τον πρόεδρο της χώρας.

Στην τελευταία τηλεφωνική επικοινωνία τους, οι διαφωνίες ήταν μεγάλες. Ο Αμερικανός πρόεδρος προσπάθησε να τον πείσει ότι η ρωσική εισβολή επίκειται, ένα ισχυρισμό που δεν τον δέχθηκε ο κ. Ζελένσκι.

Για να καθυστερήσει επιθετική ενέργεια της Ρωσίας ο Ουκρανός πρόεδρος προσφέρθηκε να πάει στη Μόσχα για να συνομιλήσει με τον κ. Πούτιν.

Προκάλεσε, πάντως, εντύπωση την Παρασκευή ότι ο υπουργός Άμυνας και ο αρχηγός των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων παρουσιάστηκαν ενώπιον των δημοσιογράφων με αποκλειστικό θέμα της ενημέρωσης την Ουκρανία.

Ο στρατηγός Μίλι είπε ότι η συγκέντρωση χιλιάδων Ρώσων στρατιωτών κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας είναι η μεγαλύτερη από τον Ψυχρό Πόλεμο.

Και οι δύο ζήτησαν από τη Μόσχα να προτιμήσει μία διπλωματική λύση, αντί του πολέμου. Και οι δύο προειδοποίησαν ότι μία ρωσική επίθεση θα προκαλέσει πολλούς θανάτους και καταστροφές.

Πάντως, ο Ουκρανός πρόεδρος τα έχει με τη Δυτικούς. Τους καλεί να μην προκαλούν πανικό, αλλά δεν πτοούνται. Οι δυτικές χώρες κατηγορούν τη Ρωσία ότι σχεδιάζει μια εισβολή στο ουκρανικό έδαφος.

«Δεν χρειαζόμαστε αυτόν τον πανικό. Πρέπει να σταθεροποιήσουμε την οικονομία» της Ουκρανίας”, δήλωσε. «Η πιθανότητα μιας επίθεσης υπάρχει, δεν εξαφανίστηκε και δεν ήταν λιγότερο σοβαρή το 2021» αλλά «δεν βλέπουμε μεγαλύτερη κλιμάκωση από όση υπήρχε» πέρσι, τόνισε ο Ζελένσκι.

Αντιθέτως, είπε, αν κάποιος άκουγε τα διεθνή μέσα ενημέρωσης και «ακόμη και αξιοσέβαστους ηγέτες κρατών» θα πίστευε ότι «είμαστε ήδη σε πόλεμο» σε όλη τη χώρα, «ότι υπάρχουν στρατιώτες που προελαύνουν στους δρόμους».

«Πόσο κοστίζει αυτός ο πανικός για τη χώρα μας;» αναρωτήθηκε…

Το βίντεο της ανταπόκρισης του αναλυτή του Open και αρθρογράφου της Hellas Journal ακολουθεί:

Κάτι δεν πάει καλά στις σχέσεις του Μπάιντεν με τον Ουκρανό: Ο ένας “βλέπει” ρωσική εισβολή ο άλλος όχι… Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: