Κάτι δεν πάει καλά στις σχέσεις του Μπάιντεν με τον Ουκρανό: Ο ένας “βλέπει” ρωσική εισβολή ο άλλος όχι… Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου

U.S. President Joe Biden waves while walking on the South Lawn of the White House before boarding Marine One in Washington, D.C., U.S., 28 January 2022. EPA, Al Drago, POOL




Μετά τη συνομιλία του προέδρου Τζο Μπάιντεν με τον ομόλογό του της Ουκρανίας, ένας Ουκρανός αξιωματούχος έβαλε “φωτιά” με μία διαρροή στον ανταποκριτή του CNN στο Κίεβο.

Υποστήριξε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος είπε στον Ζελένσκι ότι είναι σχεδόν βέβαιη μια ρωσική εισβολή και πρόβλεψε μάλιστα ότι η Ρωσία θα επιχειρήσει να καταλάβει και το Κίεβο.

Ο ίδιος αξιωματούχος είπε ότι ο κ. Μπάιντεν προειδοποίησε τον ομόλογό του ότι πρέπει να είναι έτοιμος για τις όποιες συνέπειες.

Από την πλευρά του, ο κ. Ζελένσκι, έδωσε συνέντευξη στους ξένους δημοσιογράφους και δεν έκρυψε τις διαφωνίες του με τον Αμερικανό Πρόεδρο, ενώ ανακοίνωσε και την πρόθεση του να πάει στη Μόσχα για να συζητήσει με τον Βλαντιμίρ Πούτιν:

«Εγώ κατανοώ σε βάθος τι συμβαίνει στο κράτος μας, όπως ακριβώς και (ο Μπάιντεν) καταλαβαίνει τι συμβαίνει στις ΗΠΑ”, είπε και διερωτήθηκε:

“Μήπως έχουμε άρματα στους δρόμους μας; Όχι. Αλλά, αν δεν είσαι εδώ, σου δίνεται η αίσθηση από τα μέσα ενημέρωσης ότι γίνεται πόλεμος. Είναι σημαντικό ο κ. Μπάιντεν να λαμβάνει τις πληροφορίες του για την κατάσταση από εμένα και όχι από ενδιάμεσους”, είπε ο Ουκρανός πρόεδρος..

Η πρόθεση του για να συναντήσει τον Ρώσο πρόεδρο αποτελεί μήνυμα και προειδοποίηση στους δυτικούς.

Ο δημοσιογράφος σημείωσε τα εξής, με αφορμή τις πληροφορίες για τις κινήσεις του ρωσικού στρατού, ο οποίος ποτέ στο παρελθόν, από την εποχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, δεν έχει συγκεντρώσει τόσο μεγάλο αριθμό δυνάμεων στα σύνορα:

Ο Λευκός Οίκος, στο μεταξύ, και ενώ οι Ουκρανοί έδιναν μία διάσταση κρίσης, είχε δημοσιοποιήσει ένα άλλο αφήγημα. Ότι ο Αμερικανός πρόεδρος βεβαίωσε ξανά τον Ζελένσκι ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα απαντήσουν “με αποφασιστικότητα” στην περίπτωση ρωσικής εισβολής.

Για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις ο Λευκός Οίκος έδωσε στη δημοσιότητα δήλωση της εκπροσώπου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, η οποία στην ουσία επιβεβαίωνε τον Ουκρανό αξιωματούχο.

Έγραψε στο Twitter, ότι ο Αμερικανός πρόεδρος μίλησε στον Ζελένσκι για την “σαφή πιθανότητα οι Ρώσοι να εισβάλουν στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο”.

Όπως σημείωσε η εκπρόσωπος οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες έχουν αναφέρει δημόσια την πληροφορία αυτή, ότι η Ρωσία θα εισβάλει στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο.

Οι Ρώσοι έχουν από την πλευρά τους διαβεβαιώσει τους Αμερικανούς ότι δεν σχεδιάζουν επίθεση, αλλά οι αξιωματούχοι στην Ουάσιγκτον δεν τους πιστεύουν.

Αντίθετα υποστηρίζουν ότι η πληροφόρηση της CIA και των άλλων υπηρεσιών είναι ορθή.

Οι μυστικές υπηρεσίες έχουν ανεβάσει τον αριθμό των ρωσικών στρατευμάτων στις 127 χιλιάδες και υποστηρίζουν ότι η συγκέντρωση δυνάμεων στα σύνορα με την Ουκρανία είναι τέτοια που μόνο με επικείμενη εισβολή δικαιολογείται.

Στο Λευκό Οίκο έχουν μία ελπίδα ότι η απειλή των κυρώσεων θα αποτρέψει την εισβολή. Γι’ αυτό και συμπεριέλαβαν στην απάντηση τους μία περίληψη αυτών των μέτρων που προτίθενται να λάβουν οι Αμερικανοί με τους συμμάχους τους.

Ο πρέσβης των ΗΠΑ στη Μόσχα, Σάλιβαν, που παρέδωσε την αμερικανική απάντηση στη Μόσχα, δήλωσε ότι οι οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, αν εισβάλει στην Ουκρανία, θα είναι μόνο ένα μέρος της απάντησης της Δύσης.

Σε  συνέντευξη Τύπου δήλωσε ότι δεν θα λειτουργήσει ο αγωγός Nord Stream II, θα κτυπηθεί ο τομέας των εξαγωγών της Ρωσίας και οι τράπεζες και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αναπτύξουν στρατιωτικές δυνάμεις στις χώρες που συνορεύουν με τη Ρωσία.

Πάντως, προκάλεσε αίσθηση ο Ζελένσκι στη συνέντευξη Τύπου. Και η έκκληση του στον Πούτιν για να συναντηθούν, αλλά και το γεγονός ότι ζήτησε από τους Δυτικούς να μην προκαλούν πανικό με αφορμή την ένταση με τη Ρωσία, την οποία οι δυτικές χώρες κατηγορούν ότι σχεδιάζει μια εισβολή στο ουκρανικό έδαφος.

Και φαίνεται, ότι η μεγάλη διαφωνία του με τον Αμερικανό Πρόεδρο ήταν αυτή: Ότι ο κ. Μπάιντεν είναι βέβαιος για τη ρωσική εισβολή, μία θέση που αμφισβητεί ο πρόεδρος της Ουκρανίας…

Το βίντεο της ανταπόκρισης του αναλυτή του Open και αρθρογράφου της Hellas Journal ακολουθεί:

Η Τουρκία και η Ουγγαρία μπορούν να σταματήσουν, μέσω του ΝΑΤΟ, τη δυτική απάντηση στον Πούτιν… Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: