Εγκύκλιος του Πατριάρχη Αλεξανδρείας στο αφρικανικό ποίμνιο για “εχθρική εισπήδηση” της Ρωσικής Εκκλησίας

File photo: Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας, Θεόδωρος. photo via EKAlexandria




Εγκύκλιο προς όλο το αφρικανικό ορθόδοξο ποίμνιο για το θέμα της «εισπήδησης» του Πατριαρχείου Ρωσίας στην αφρικανική ήπειρο, απέστειλε ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος.

Το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας κάνει λόγο για «βρώμικα ανταλλάγματα» και «αποικιοκρατία», σε εγκύκλιο προς όλους τους Αφρικανούς ιερείς και το ορθόδοξο ποίμνιο της Αφρικής.

«Κλείσετε τα αυτιά σας και τα μάτια σας στις υποσχέσεις και στα βρώμικα ανταλλάγματα (σαν «τα τριάκοντα αργύρια του Ιούδα»)», τονίζει σχετικά ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος Θεόδωρος.

Αναφερόμενος στην απόφαση της Εκκλησίας της Μόσχας να ιδρύσει Εξαρχία στην Αφρική, ο Προκαθήμενος του Δευτερόθρονου Πατριαρχείου επισημαίνει ότι «η Εκκλησία της Ρωσίας σαν αντίποινα παραβίασε την Παράδοση των Οικουμενικών Συνόδων την οποία σεβάσθηκαν όλοι οι Πατριάρχες της Ρωσίας μέχρι σήμερα και έσπευσε να ιδρύσει εδώ, στην ευλογημένη Αφρική, δική της Εκκλησία (Εξαρχία), σαν μία πράξη και πρακτική καθαρά εμπνευσμένη από την «Αποικιοκρατία» και προσπαθεί να «κλέψει» ιερείς και χριστιανούς από το Πατριαρχείο μας, χρησιμοποιώντας ανεπίτρεπτους τρόπους. (…) Η ενέργεια αυτή είναι απόλυτα εχθρική προς το Πατριαρχείο μας καθώς είναι αντίθετη με πολλούς ιερούς Κανόνες που απαγορεύουν σε μια Εκκλησία να παραβιάζει τα όρια της άλλης».

Ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος αναφέρει ότι «η Ρωσική Εκκλησία θέλοντας να αυξήσει τη δύναμη και το γόητρό της μέσα στον Ορθόδοξο Κόσμο, χρησιμοποιώντας την κοσμική ισχύ και – μερικές φορές – τη βία άρχισε να καταπατά και να «υποδουλώνει» γειτονικές Ορθόδοξες Εκκλησίες, όπως έκανε και με τη Μητρόπολη του Κιέβου στη χώρα της Ουκρανίας, μια Μητρόπολη που ανήκε πάντα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο».

Η εγκύκλιος του Πατριάρχου Αλεξανδρείας Θεοδώρου καταλήγει απευθυνόμενος προς τους Αφρικανούς ιερείς και το Ορθόδοξο ποίμνιο των αφρικανικών κρατών.

«Ως Πατριάρχης και Πατέρας σας, παιδιά μου αγαπημένα, ενώπιον του Θεού και της Εκκλησίας σας καλώ να μείνετε πιστοί στο Πατριαρχείο μας, το οποίο σας μίλησε για το Ευαγγέλιο του Χριστού και σας έδωσε τα άγιο Βάπτισμα, να κλείσετε τα αυτιά σας και τα μάτια σας στις υποσχέσεις και στα βρώμικα ανταλλάγματα- (σαν «τα τριάκοντα αργύρια του Ιούδα»)- ανθρώπων που μέχρι εχθές δεν γνωρίζατε καν την ύπαρξή τους γιατί ο πνευματικός κίνδυνος είναι τεράστιος, όπως ο ίδιος ο Χριστός μας λέγει: «τί γαρ ωφελείται άνθρωπος, εάν τον κόσμον όλον κερδήσῃ, την δε ψυχήν αυτού ζημιωθή; ή τί δώσει άνθρωπος αντάλλαγμα της ψυχής αυτού;», (Μτ. 16, 26). Έχετε πάντοτε προ των οφθαλμών σας τις ατέλειωτες θυσίες και το κόστος σε ανθρώπινο δυναμικό και πόρους που περάσαμε όλοι μαζί για να συγκροτήσουμε την παρουσία της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Αφρική και να δίνουμε καθημερινά και με έργα αγάπης την μαρτυρία του Ευαγγελίου σε όλη την αγαπημένη μας Ήπειρο», καταλήγει.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ/Νίκος Κάτσικας/ΓΒΑ
Κάιρο, Αίγυπτος

Δεχόμεθα ανάδελφον κτύπημα: Σκληρή καταδίκη από το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας για την εισπήδηση της Ρωσικής Εκκλησίας

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: