Εξοστρακισμένοι από την φιλοκρεμλινική Ρωσική Εκκλησία, διωκόμενοι ή αυτοεξόριστοι: Οι Ρώσοι αντιπολεμικοί ιερείς μάχονται για μια “εναλλακτική ορθοδοξία»

FILE PHOTO: Ο Επικεφαλής της Ρωσικής Εκκλησίας, Kύριλλος, απ’ τους μεγαλύτερους υποστηρικτές του Πούτιν. EPA, ALEXEI NIKOLSKY, SPUTNIK, KREMLIN POOL




Όταν ο Πατήρ Αλεξέι Βολτσκόφ  υπέγραψε μια ανοιχτή επιστολή προς τη ρωσική κυβέρνηση τον Μάρτιο του 2022 καλώντας για ειρήνη και τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, ήξερε ότι θα υπήρχαν αντιδράσεις.

«Αυτό που συνέβη ήταν αναπόφευκτο, πραγματικά», είπε στον ανεξάρτητο ρωσικό ιστότοπο The Moscow Times.

«Με επέπληξαν σκληρά άτομα που ήταν κοντά μου. Κάποιοι θεώρησαν ότι τους πρόδωσα. Αλλά υποστηρίζω ότι αυτή η υπογραφή είναι ένα από τα πιο σωστά πνευματικά πράγματα που έχω κάνει τα τελευταία χρόνια».

Ο Βόλτσκοφ, ο οποίος υπέγραψε την επιστολή μαζί με άλλους 300 ιερείς, λόγιους και ιεροκήρυκες, διαμένει πλέον εκτός Ρωσίας ως αποτέλεσμα της αντιπολεμικής του στάσης.

Ο ιερέας πιστεύει ότι τα κατάφερε κάπως σε σύγκριση με πολλούς από τους συνυπογράφοντες συναδέλφους του, πολλοί από τους οποίους έχουν εκκαθαριστεί σε μια ευρεία καταστολή της όποιας διαφωνίας, η οποία αυξάνεται καθώς ο πόλεμος συνεχίζεται.

Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία έχει υιοθετήσει πλήρως και διαδίδει ένθερμα την ιδεολογία του Κρεμλίνου για την επίθεση στην Ουκρανία, χαρακτηρίζοντάς την ως «ιερό πόλεμο».

Ο Πατριάρχης Κύριλλος, μακροχρόνιος σύμμαχος του Βλαντιμίρ Πούτιν,  είπε στις πρώτες μέρες του πολέμου ότι «η θυσία κατά την εκτέλεση του στρατιωτικού σας καθήκοντος ξεπλένει όλες τις αμαρτίες».

  • Ο Βόλτσκοφ πάντως λέει ότι η πλειοψηφία των Ρώσων ιερέων δεν συμμερίζεται αυτή την άποψη.

«Ένας σχετικά μικρός αριθμός εκπροσώπων μιλούν εξ ονόματος της Ρωσικής Εκκλησίας για την υποστήριξη του πολέμου», είπε. «Οι περισσότεροι ιερείς, εκ των δεκάδων χιλιάδων που υπάρχουν, δεν εκφράζουν τις απόψεις τους δημόσια. Είναι δύσκολο να ξέρεις πώς να ερμηνεύσεις αυτή τη σιωπή».

Θρησκευτικές αντιπολεμικές οργανώσεις

Θρησκευτικές αντιπολεμικές οργανώσεις έχουν κερδίσει έδαφος τους τελευταίους μήνες, με στόχο να ενώσουν και να υποστηρίξουν τους αντιπολεμικούς Ρώσους ιερείς, καθώς και να προσφέρουν μια εναλλακτική αφήγηση σε αυτήν που προτείνει η ηγεσία της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Μια τέτοια οργάνωση, η οποία στοχεύει να συγκεντρώσει αντιπολεμικούς Ρώσους, Ουκρανούς και Λευκορώσους ιερείς, είναι το  κίνημα «Χριστιανοί ενάντια στον πόλεμο» . Η ομάδα ακτιβιστών ιδρύθηκε μετά την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία και η ιστοσελίδα της μπλοκαρίστηκε από τις κυβερνητικές υπηρεσίες τον Σεπτέμβριο.

«Προσπαθούμε να δώσουμε χώρο για μια εναλλακτική Ορθοδοξία», δήλωσε η Ναταλία Βασίλεβιτς, Λευκορωσίδα θεολόγος και ιδρύτρια του «Χριστιανοί Ενάντια στον Πόλεμο». «Μερικοί άνθρωποι στην ομάδα μας είναι γνωστοί στον ορθόδοξο κόσμο και προσπαθούμε να τους φέρουμε κοντά».

«Αν και δεν πιστεύουμε ότι μπορούμε να αλλάξουμε εντελώς τη Ρωσία ή τη Ρωσική Ορθοδοξία», είπε η Βασίλεβιτς, το κίνημα ελπίζει να «υποστηρίξει και να συγκεντρώσει εκείνους [τους ιερείς] που έχουν διωχθεί».

Ο Κορντότσκιν, μαζί με άλλους Ρώσους μετανάστες ιερείς, ξεκίνησε πρόσφατα ένα έργο που ονομάζεται  Mir Vsem («Ειρήνη σε όλους») , το οποίο είπε ότι «διηγείται τις ιστορίες Ρώσων ιερέων που έχουν υποφέρει για τη θέση τους κατά του πολέμου».

«Σκοπεύουμε να βοηθήσουμε με πραγματικό τρόπο, παρέχοντας οικονομική στήριξη σε ιερείς που έχουν χάσει το εισόδημά τους ως αποτέλεσμα της πολιτικής τους θέσης. Θέλουμε επίσης να τραβήξουμε την προσοχή. Είναι σημαντικό το κοινό να γνωρίζει αυτούς τους ανθρώπους και ότι υπάρχουν. Όταν οι άνθρωποι λένε ότι η εκκλησία υποστηρίζει τον πόλεμο, πρέπει να θυμόμαστε ότι πολλοί, στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι, δεν το κάνουν».

«Εμείς [οι Ρώσοι ιερείς κατά του πολέμου] είμαστε γεωγραφικά μακριά, αλλά είμαστε όλοι σε επαφή και υποστηρίζουμε ο ένας τον άλλον».

Ο Κορντότσκιν είπε στους Moscow Times ότι οι αντικληρικές διαθέσεις παραμένουν υψηλές στην ευρύτερη ρωσική μεταναστευτική κοινότητα, καθώς οι άνθρωποι «συνδέουν την εκκλησία με την κυβέρνηση».

Ο Αντρέι Κορντότσκιν, ιερέας στον ορθόδοξο καθεδρικό ναό της Αγίας Μαρίας της Μαγδαληνής της Μαδρίτης, ζει και εργάζεται στην Ισπανία για 19 χρόνια και είναι αυτός που συνέγραψε την ανοιχτή επιστολή τον περασμένο Μάρτιο.

«Η επιστολή είναι τώρα ενάμιση έτους, αλλά οι συνέπειες για αυτούς που την υπέγραψαν εξακολουθούν να υφίστανται », είπε σε μια τηλεφωνική συνέντευξη στους The Moscow Times.

«Αρχικά, δεν υπήρξε επίσημη αντίδραση από την εκκλησία, καθώς ήθελαν η επιστολή να περάσει απαρατήρητη», είπε.

 «Αλλά η εκκλησία αργότερα την  καταδίκασε λέγοντας ότι ήταν πολιτική και ότι η εκκλησία υποτίθεται ότι παραμένει εκτός πολιτικής. Η εκκλησία έχει να κάνει με την ενότητα και αυτό προκάλεσε διχασμό». 

  • Η επιστολή επικρίθηκε από φιλελεύθερους ακτιβιστές επειδή ήταν «πολύ ήπια» στην καταδίκη του πολέμου, αποφεύγοντας τη χρήση λέξεων όπως «επιθετικότητα» και «εισβολή».

Ωστόσο, ο Κορντότσκιν επιμένει ότι «η επιστολή δεν είχε σκοπό να κρίνει ή να καταδικάσει, ήταν ένα ποιμαντικό μήνυμα που καλούσε τους ανθρώπους σε μετάνοια».

  • Τον Φεβρουάριο, τέθηκε σε αναστολή από τον Πατριάρχη Κύριλλο για τρεις μήνες λόγω της αντιπολεμικής του στάσης, αν και είπε ότι είχε αντιδράσεις στην εκκλησία του εδώ και αρκετό καιρό.

«Κάποιοι Ουκρανοί έφυγαν γιατί γι’ αυτούς δεν ήταν αποδεκτό να παραμείνουν σε μια εκκλησία που ήταν υπό το Πατριαρχείο Μόσχας», είπε. «Έφυγαν και άλλα μέλη της εκκλησίας επειδή διαφώνησαν πλήρως με τη θέση μου. Αυτό δεν ήταν μόνο αποτέλεσμα της επιστολής. Μιλώ ανοιχτά, ειδικά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εδώ και αρκετό καιρό».

Ρώσοι αντιπολεμικοί ιερείς στην αυτοεξορία

Η εκκλησιαστική δικαιοδοσία παίζει σημαντικό ρόλο στο να εμποδίζει τους ιερείς να μιλούν ανοιχτά, είπε η Ξένια Λουτσένκο,  επισκέπτρια συνεργάτης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων.

  • «Αν διώκεσαι από την ίδια σου την εκκλησία [για την πολιτική σου θέση], παύεσαι ή απολύεσαι και δεν μπορείς πλέον να υπηρετήσεις στο Πατριαρχείο Μόσχας», είπε.

Ως αποτέλεσμα, πολλοί ιερείς πηγαίνουν στο εξωτερικό για να διατηρήσουν την κανονική τους ιδιότητα, κάπου όπου υπάρχει το Οικουμενικό Πατριαρχείο ή άλλες εκκλησιαστικές δικαιοδοσίες. 

  • «Αλλά η FSB [Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας] εξακολουθεί να ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για αυτούς τους αντιπολεμικούς ιερείς και πολλοί καταλήγουν πολύ μόνοι και ανασφαλείς», είπε η Λουτσένκο. «Χάνουν τις δουλειές τους, το εισόδημά τους και τα μέσα για να στηρίξουν τις οικογένειές τους».

Μερικοί Ρώσοι μετανάστες ιερείς έχουν μεγάλες δυσκολίες όταν προσπαθούν να εγκατασταθούν σε νέες ευρωπαϊκές ενορίες καθώς «άνθρωποι με πιο φιλελεύθερες και δημοκρατικές απόψεις δεν εμπιστεύονται τη Ρωσική Εκκλησία και θέλουν να μείνουν όσο το δυνατόν πιο μακριά από τους ιερείς της», είπε ο Βασίλεβιτς της κίνησης « Χριστιανοί Ενάντια στον Πόλεμο».

Πιστεύει ότι αυτό είναι μέρος του γιατί κανένα ενωμένο αντιπολεμικό ρωσικό ορθόδοξο κίνημα δεν έχει ακόμη εμφανιστεί.

«Οι φιλο-Ουκρανοί ακτιβιστές διαμαρτύρονται μερικές φορές ενάντια σε Ρώσους αντιπολεμικούς ιερείς, γεγονός που καθιστά δύσκολο για αυτούς τους ιερείς να εκφράσουν τη θέση τους ακόμη και όταν βρίσκονται στο εξωτερικό — φοβούνται ότι οι ακτιβιστές μπορεί να προσπαθήσουν να τους στοχοποιήσουν για να αποδείξουν ότι «δεν υπάρχουν καλοί Ρώσοι». ,” είπε.

Απαισιοδοξία για το μέλλον της Ρωσικής Εκκλησίας

Παρά την πρόοδο που σημειώθηκε από νέες θρησκευτικές αντιπολεμικές ομάδες, ιερείς και ειδικοί παραμένουν σε μεγάλο βαθμό απαισιόδοξοι για το μέλλον της ρωσικής εκκλησίας.

«Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία δεν θα επιβιώσει από τον Πούτιν», λέει η  Λουτσένκο, πιστεύοντας ότι το ηθικό κύρος της εκκλησίας έχει υπονομευθεί σοβαρά και ότι «όλη η δομή θα καταρρεύσει» ως αποτέλεσμα.

«Η εκκλησία αντικατοπτρίζει την κοινωνία της οποίας είναι μέρος», είπε ο Αντρέι Ντεσνίτσκι, φιλόλογος και επί μακρόν ειδικός στη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία. «Αν είναι δικτατορία, η εκκλησία θα είναι πολύ πατριαρχική. Αν η κοινωνία είναι δημοκρατική, θα συνοδεύεται από μια δημοκρατική εκκλησία. Εάν η κοινωνία μετά τον Πούτιν δεν είναι διαφορετική ή χειρότερη από τον Πούτιν, η εκκλησία είναι απίθανο να βελτιωθεί». 

Ο Ντεσνίτσκι φοβάται επίσης ότι η εκκλησία θα μπορούσε να «διαλυθεί εντελώς» στο μέλλον ως αποτέλεσμα της θέσης της για τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας.

«Όταν το κράτος σταματήσει να παρεμβαίνει και να καταπιέζει εναλλακτικές αφηγήσεις, θα υπάρχουν περισσότερες επιλογές για τους χριστιανούς, διαφορετικά πατριαρχεία στα οποία μπορούν να παρευρεθούν», λέει.

Σε αυτήν την περίπτωση, οι κοινότητες και οι σχέσεις που δημιουργούνται τώρα από ιερείς μπορεί να διαδραματίσουν «σημαντικό ρόλο» στο μέλλον, είπε ο Ντεσνίτσκι.

«Μετά από αυτό που συνέβη και αφού δούμε πώς συμπεριφέρθηκαν οι άνθρωποι, πολλοί δεν θα μπορέσουν ποτέ να συνεργαστούν ξανά, να υπηρετήσουν, να γίνουν μέλη της ίδιας ενορίας», είπε ο Βόλτσκοφ. «Δεν ξέρω πότε και εαν μπορούν να επουλωθούν αυτές οι πληγές».

Με πληροφορίες από The Moscow Times

Παραιτήθηκε ο διπλωματικός σύμβουλος της Μελόνι: Μετά την τηλεφωνική φάρσα από Ρώσους ηθοποιούς

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: