Έφτασε και στη χώρα μας το κρουστικό κύμα από την έκρηξη του ηφαιστείου της Τόνγκα στον Ειρηνικό

Δορυφορική εικόνα δείχνει την έκρηξη του ηφαιστείου Hunga Tonga-Hunga Ha’apai (αριστερά), στον νότιο Ειρηνικό. EPA, CIRA/NOAA




Πολλοί μετεωρολογικοί σταθμοί του δικτύου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών-meteo κατέγραψαν τη διακύμανση της ατμοσφαιρικής πίεσης που σχετίζεται με την έκρηξη του ηφαιστείου Hunga Tonga-Hunga Ha’apai της νήσου Τόνγκα στον Ειρηνικό, η οποία σημειώθηκε στις 07:10 το πρωί του Σαββάτου 15/01 ώρα Ελλάδας.

Στις 10 το βράδυ του Σαββάτου η ατμοσφαιρική πίεση στην Ελλάδα ανέβηκε ξαφνικά κατά 2 μονάδες (hPa) και αμέσως υποχώρησε κατά 4 μονάδες, μέχρι να ισορροπήσει εκ νέου.

Σημειώνεται οτι στην Ιαπωνία οι αρχές κάλεσαν εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες να απομακρυνθούν από τις εστίες τους σήμερα καθώς κύματα ύψους άνω του 1 μέτρου έπληξαν παράκτιες περιοχές, σύμφωνα με το κρατικό δίκτυο NHK.

Την ίδια ώρα αδύνατη είναι η επικοινωνία με πολλές περιοχές της Τόνγκα, της νησιωτικής χώρας του νότιου Ειρηνικού που επλήγη από τσουνάμι, με τις τηλεφωνικές γραμμές και τις διαδικτυακές συνδέσεις να έχουν υποστεί σοβαρές βλάβες, ενώ συγγενείς των κατοίκων στη μακρινή Νέα Ζηλανδία προσεύχονται για τις οικογένειές τους στα νησιά της περιοχής καθώς ακόμα δεν έχουν γίνει γνωστές αναφορές για θύματα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Οδηγία στην Ιαπωνία για εκκένωση παράκτιων περιοχών: Τεράστια κύματα μετά την έκρηξη του ηφαιστείου στην Τόνγκα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: