Διχογνωμία μεταξύ ΗΠΑ και Ουκρανίας για τη ρωσική απειλή: Η αναφορά στην Ελλάδα και στους διπλωμάτες της

Supporters of the ‘Demokratychna Sokyra’ (Democratic Axe) attend a rally at a central square in Kiev, Ukraine, 30 January 2022. People gather to express their thanks to several countries for supplying the Ukraine with weapons and for supporting Ukraine when Russian troops concentrated near the Ukrainian border. EPA, ZURAB KURTSIKIDZE




Ανάλυση των Michael Schwirtz και Andrew E. Kramer στην ιστοσελίδα της εφημερίδας New York Times, με τίτλο “White House Warnings Over Russia Strain Ukraine-U.S. Partnership”, αναδεικνύει τη διαφορά απόψεων και εκτιμήσεων που έχουν η Ουκρανία και οι ΗΠΑ για τη ρωσική απειλή.

Η διαφορά έχει εξελιχθεί σε διχογνωμία και κριτική του Κιέβου για την οξεία ρητορική της Ουάσιγκτον.

Αν και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του αμερικανικού Πενταγώνου, η Ρωσία έχει συγκεντρώσει στα σύνορα ικανό αριθμό στρατευμάτων για να καταλάβει ολόκληρη την Ουκρανία, στο Κίεβο κυβερνητικοί αξιωματούχοι ασκούν δριμεία κριτική στις ΗΠΑ για τους υψηλούς τόνους ρητορικής και τον – κατά την ουκρανική άποψη – μη αναγκαίο συναγερμό που οι ΗΠΑ έχουν σημάνει περί επικείμενης ρωσικής εισβολής.

Οι εντάσεις μεταξύ Ουκρανίας και ΗΠΑ για τις διαφορετικές εκτιμήσεις για αυτό το θέμα υπέβοσκαν για πολλές εβδομάδες και τώρα βγήκαν στην επιφάνεια, σε μια ευαίσθητη στιγμή, όπου η Ρωσία μελετά την αμερικανική απάντηση στα αιτήματά της, έχοντας συγκεντρώσει 130.000 στα σύνορα με την Ουκρανία.

Ο Ουκρανός Πρόεδρος Volodymr Zelensky εξέφρασε, για μια ακόμη φορά, την δυσαρέσκειά του, όταν αξιωματούχοι του αμερικανικού Πενταγώνου προέβησαν στην εκτίμηση περί ικανού αριθμού Ρώσων στρατιωτών όχι μόνο για μικρής κλίμακας επέμβαση, αλλά για να καταληφθεί ολόκληρη η Ουκρανία.

Σε δηλώσεις του, μια ημέρα μετά την τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ο Ουκρανός Πρόεδρος Zelensky δήλωσε ότι αν και αντιλαμβάνεται τον μεγάλο κίνδυνο από την συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα του, θεωρεί ωστόσο ότι η τακτική των ΗΠΑ να δημοσιοποιούν εκτιμήσεις στρατιωτικών για την ρωσική απειλή έχει αρνητικές συνέπειες στην οικονομία της χώρας του και τονίζει ότι θα επιθυμούσε περισσότερο ‘σιωπηλή στρατιωτική προετοιμασία και διπλωματία’.

Ασκώντας κριτική, μεταξύ άλλων, και για την πρώιμη -όπως την θεωρούν οι Ουκρανοί- απόφαση των ΗΠΑ και της Βρετανίας να απομακρύνουν τις οικογένειες διπλωματών και το μη αναγκαίο διπλωματικό προσωπικό από την Ουκρανία, ο Πρόεδρος Zelensky έφερε για παράδειγμα την Ελλάδα, που δεν απομάκρυνε κανέναν από το Προξενείο της που βρίσκεται κοντά στα ανατολικά σύνορα, στην πρώτη γραμμή, «από όπου μπορεί κάποιος να ακούσει τα κανόνια να πυροβολούν».

«Οι διπλωμάτες είναι οι τελευταίοι που πρέπει να εγκαταλείπουν το καράβι και εδώ δεν νομίζω ότι έχουμε περίπτωση ‘Τιτανικού» τόνισε.

Σημειώνεται, επίσης, ότι δεν είναι σαφείς οι μελλοντικές επιπτώσεις των διαφωνιών Ουκρανίας-ΗΠΑ, αν και προς το παρόν δεν φαίνεται να επηρεάζονται οι αποστολές αμυντικού εξοπλισμού.

Ωστόσο, εφόσον στο μέλλον οι διαφωνίες ενταθούν, τότε ενδεχομένως η Ουκρανία επιλέξει ένα διαφορετικό μονοπάτι διευθέτησης, σαν εκείνο που διερευνάται μέσω διαβουλεύσεων υπό την ηγεσία των Ευρωπαίων.

ΠΗΓΗ: New York Times, “White House Warnings Over Russia Strain Ukraine-U.S. Partnership”

Μια ενδεχόμενη εισβολή στην Ουκρανία θα μπορούσε να σημάνει την καταστροφή του Ρώσου προέδρου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: