Ανατολική Ουκρανία: Περιμένοντας την επίθεση με το δάκτυλο στη σκανδάλη [συγκλονιστικές εικόνες]

Η 21χρονη Αναστάζια μέσα σε όχημα ιατρικών υπηρεσιών κοντά στα συνορα των ελεγχόμενων από φιλορώσους αυτονομιστές περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας. EPA/STAS KOZLYUK




Εν αναμονή μιας προαναγγελθείσης εισβολής ή βιώνοντας το μεγαλύτερο ψυχροπολεμικό επεισόδιο μετά τη λήξη του Ψυχρού Πολέμου.

Αυτός θα μπορούσε να είναι ο τίτλος στις φωτογραφίες του Stas Kozlyuk.

Ουκρανοί στρατιώτες, ανάμεσα τους μικρά κορίτσια με ένα όπλο στο χέρι, πολύ κοντά στις αυτονομημένες περιοχές της Ανατολικής Ουκρανίες όπου κυριαρχεί το φιλορωσικό στοιχείο.

Στη Ρωσία, οι φωνές που «καλούν» τον Πούτιν σε στρατιωτική παρέμβαση πυκνώνουν, λειτουργώντας ουσιαστικά σαν προάγγελο ή επιταχυντή εξελίξεων, σε ένα,  μάλλον σκηνοθετημένο σκηνικό.

Ετσι, την Τετάρτη, ο επικεφαλής του κυβερνώντος κόμματος της Ρωσίας, «Ενιαία Ρωσία» ζήτησε από τον Πούτιν να στείλει την αναγκαία στρατιωτική βοήθεια στις αυτοανακηρυχθείσες «δημοκρατίες» της ανατολικής Ουκρανίας, «για να αντιμετωπίσουν την επίθεση και να υπερασπίσουν τους πολίτες τους».

Η 63χρονη Natalia με τα κατοικίδιά της μέσα στο σπίτι της στο χωριό Αβτίβκα, πολύ κοντά στο ελεγχόμενος από τους φιλορώσους αυτονομιστές Ντόνετσκ. EPA/STAS KOZLYUK

Την σχετική δήλωση έκανε ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος «Ενιαία Ρωσία» στην Κρατική Δούμα (κάτω βουλή) Βλαντίμιρ Βασίλιεφ.

Ο Βασίλιεφ, «εκφράζοντας την ανησυχία του κόμματός του» για την προστασία της ζωής των Ρώσων πολιτών που ζουν στα εδάφη των δημοκρατιών Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ» δήλωσε ότι στο Συμβούλιο της Κρατικής Δούμας, στην κοινοβουλευτική ομάδα και στο κόμμα έγιναν διαβουλεύσεις και καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι δεν πρέπει να εγκαταλείψουμε τους ανθρώπους στην αυθαιρεσία του καθεστώτος του Κιέβου».

Από την άλλη πλευρά, στις ΗΠΑ αναμένουν ότι η Ρωσία θα είναι σε θέση να «χρησιμοποιήσει στρατιωτική ισχύ» κατά της Ουκρανίας με κάποιο τρόπο, «ίσως» μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου, όπως δήλωσε σήμερα η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Γουέντι Σέρμαν.

EPA/STAS KOZLYUK

«Όλα δείχνουν» ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν «θα χρησιμοποιήσει στρατιωτική ισχύ κάποια στιγμή, ίσως από τώρα έως τα μέσα Φεβρουαρίου», είπε, ενώ τόνισε ότι δεν γνωρίζει αν ο Ρώσος πρόεδρος έχει λάβει «την τελική απόφαση» για να προχωρήσει στην επίθεση.

«Δεν ξέρω τι συμβαίνει στο κεφάλι του προέδρου Πούτιν. Υπάρχει μόνο ένα άτομο που το κάνει, και αυτός είναι ο ίδιος ο Πρόεδρος Πούτιν», εξήγησε κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συζήτησης στο Yalta European Strategy, ένα φόρουμ για το «ευρωπαϊκό μέλλον της Ουκρανίας». «Νομίζω ότι ακόμη και οι άνθρωποι γύρω του δεν ξέρουν τι θα κάνει στο τέλος».

Το νούμερο δύο της αμερικανικής διπλωματίας είπε επίσης ότι οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του Πεκίνου, που ξεκινούν στις αρχές Φεβρουαρίου και στην τελετή έναρξης των οποίων θα παρευρεθεί ο Πούτιν, θα μπορούσαν «να έχουν αντίκτυπο στο χρονοδιάγραμμά του και τη σκέψη του».

«Όλοι γνωρίζουμε ότι οι Αγώνες του Πεκίνου ξεκινούν στις 4 Φεβρουαρίου με την τελετή έναρξης και ο πρόεδρος Πούτιν θα βρίσκεται εκεί. Νομίζω ότι πιθανότατα ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ δεν θα ενθουσιαζόταν αν ο Πούτιν επιλέξει εκείνη τη στιγμή να εισβάλει στην Ουκρανία», υποστήριξε η Σέρμαν.

EPA/STAS KOZLYUK

Σύμφωνα με την Αμερικανίδα υφυπουργό Εξωτερικών, παρά τις έντονες διπλωματικές συζητήσεις μεταξύ της Δύσης και της Μόσχας, «η Ρωσία συνεχίζει αυτή τη στιγμή να κλιμακώνει την απειλή της κατά της Ουκρανίας».

Ως εκ τούτου, η Ουάσινγκτον θα συνεχίσει να «πιέζει για διπλωματία», ενώ «προετοιμάζεται για το χειρότερο».

«Προετοιμαζόμαστε για όλα τα σενάρια» είτε πρόκειται για «ολική εισβολή» είτε για μερική, γιατί «ένας επιπλέον Ρώσος στρατιώτης που εισβάλλει στην Ουκρανία είναι ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα σε αντίθεση με όλες τις αρχές της διεθνούς ασφάλειας», επέμεινε.

Ουκρανός στρατιώτης στο «μέτωπο» κοτά στις ελεγχόμενες από Ρωσους αυτονομιστές περιοχές του Donetsk. EPA/STANISLAV KOZLIUK

«Στέλνει επίσης ένα μήνυμα σε ολόκληρο τον κόσμο ότι άλλοι αυταρχικοί (σ.σ. ηγέτες) μπορούν να ενεργήσουν με τέτοια ατιμωρησία», προειδοποίησε.

Διαβεβαίωσε ότι η Ουάσινγκτον προετοιμάζεται επίσης «για σενάρια υβριδικών επιθέσεων, ανατροπής, δολιοφθοράς, εκφοβισμού».

Με πληροφορίες από AFP, Reuters, TASS μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ 

Άλλα τη μία μέρα, άλλα την επόμενη… Ο κ. Μπάιντεν στέλνει ή δεν στέλνει Αμερικανούς στρατιώτες: Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: