Μάχη διαδοχής στο «βασίλειο» των Ζουλού: Έξι χήρες, οι καταγγελίες για πλαστή διαθήκη και μία τεράστια περιουσία [video, photo]

File Photo Ωστόσο, αρκετοί άλλοι βασιλείς Ζουλού ήταν παρόντες, ορισμένοι φορώντας δέρματα ζώων γύρω από τους ώμους τους ή ένα γούνινο στέμμα στο κεφάλι τους. via YouTube video Al Jazeera




Μία από τις έξι χήρες του βασιλιά των Ζουλού της Νότιας Αφρικής ξεκίνησε πριν από μία εβδομάδα τη νομική διεκδίκηση της διαδοχής, υποστηρίζοντας ότι είναι η μόνη νόμιμη χήρα του μονάρχη, καθώς είχαν συνάψει πολιτικό γάμο, ενώ εκείνος παντρεύτηκε τις υπόλοιπες πέντε συζύγους του μόνο σύμφωνα με τις παραδοσιακές τελετές.

Περίπλοκο νομικό ζήτημα

Ο βασιλιάς Goodwill Zwelithini πέθανε τον περασμένο Μάρτιο σε ηλικία 72 ετών μετά από 50 χρόνια στο θρόνο, αφήνοντας πίσω του έξι συζύγους και τουλάχιστον 28 παιδιά.

 

Ο αποθανών βασιλιάς των Ζουλού Goodwill Zwelithini via YouTube

Στη διαθήκη του είχε ορίσει την αγαπημένη του, τρίτη σύζυγο, Shiyiwe Mantfombi Dlamini, ως αντιβασιλέα των περισσότερων από 11 εκατομμυρίων Ζουλού που αποτελούν σχεδόν το ένα πέμπτο του πληθυσμού της Νότιας Αφρικής, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Guardian.

Όμως η Shiyiwe πέθανε ξαφνικά τον Απρίλιο – μόλις ένα μήνα μετά τον βασιλιά – αφήνοντας διαθήκη που όριζε τον γιο τους Misuzulu Zulu, 47 ετών, να ανέλθει στον θρόνο. Η στέψη δεν έχει ακόμη πραγματοποιηθεί και ο Misuzulu δεν παρέστη στην ακρόαση της περασμένης Τρίτης.

Ωστόσο, αρκετοί άλλοι βασιλείς Ζουλού ήταν παρόντες, ορισμένοι φορώντας δέρματα ζώων γύρω από τους ώμους τους ή ένα γούνινο στέμμα στο κεφάλι τους.

Ένας δικηγόρος της βασίλισσας Sibongile Dlamini, της πρώτης συζύγου του βασιλιά, η οποία αμφισβητεί το δικαίωμα του Misuzulu στο θρόνο, ανέφερε το δικαστήριο: «Ο πολιτικός γάμος αποκλείει τον εθιμικό γάμο; Η εγκυρότητα των εθιμικών γάμων είναι ένα από τα κύρια ζητήματα, εξοχότατε».

Ο δικαστής, Isaac Madondo, αναγνώρισε ότι η υπόθεση παρουσίαζε «όχι μόνο ένα νομικό ζήτημα [αλλά αφορούσε επίσης] τη σύγκρουση νόμων μεταξύ του κοινού δικαίου και του εθιμικού δικαίου».

Η πρώτη βασίλισσα διεκδικεί επίσης το ήμισυ της βασιλικής κληρονομιάς ενώπιον του δικαστηρίου στο Πιετερμαρίτσμπουργκ, πρωτεύουσα της ανατολικής επαρχίας KwaZulu-Natal της Νότιας Αφρικής.

Ο βασιλιάς των Ζουλού, ο οποίος δεν είχε εκτελεστική εξουσία αλλά ασκούσε μεγάλη ηθική επιρροή στους υπηκόους του, κατείχε χιλιάδες εκτάρια γης καθώς και πολλά παλάτια και άλλες ιδιοκτησίες.

Ορισμένοι Ζουλού λένε ότι τα βασιλικά θέματα δεν έχουν καμία δουλειά στα δικαστήρια και δεκάδες πολεμιστές Ζουλού που φορούσαν δέρματα ζώων και κρατούσαν ασπίδες και δόρατα διαμαρτυρήθηκαν έξω από το δικαστήριο την Τρίτη, τραγουδώντας παραδοσιακά τραγούδια.

Καταγγέλλουν πλαστή υπογραφή

Οι δύο κόρες της βασίλισσας Sibongile, οι πριγκίπισσες Ntombizosuthu και Ntandoyenkosi, αμφισβητούν από την πλευρά τους την εγκυρότητα της διαθήκης. Λένε ότι μια ανάλυση γραφής διαπίστωσε ότι η υπογραφή ήταν πλαστή.

Μάλιστα, διαμεσολαβητής, θα συναντηθεί την Τρίτη με τις δύο πλευρές, σε μια προσπάθεια να βρεθεί κοινός τόπος και να οριστεί τελεσίδικα ο επόμενος βασιλιάς των Ζουλού.

Με πληροφορίες από ethnos.gr

Πρώην πράκτορας του FBI αποκαλύπτει: Τα 8 σημάδια που προδίδουν έναν ψεύτη

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: