Αφγανιστάν: Στη δημοσιότητα βίντεο αμερικανικής επίθεσης με drone, όπου σκοτώθηκαν κατά λάθος 10 άνθρωποι [video]

File photo Στιγμιότυπο από το βίντεο που δείχνει την επίθεση των ΗΠΑ με μη επανδρωμένο σκάφος στην Καμπούλ. Screenshot via Youtube Ruptly




Το Πεντάγωνο αποχαρακτήρισε και δημοσίευσε ένα βίντεο από την επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος των ΗΠΑ στις 29 Αυγούστου στην Καμπούλ, όπου σκοτώθηκαν «κατά λάθος» 10 Αφγανοί πολίτες, ανάμεσά τους τουλάχιστον επτά παιδιά.

Όπως αναφέρει ο Guardian, το οπτικό υλικό απέκτησαν οι New York Times μετά από μήνυση που κατέθεσαν κατά της Central Command του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, η οποία και τελικά έδωσε στη δημοσιότητα το βίντεο της επίθεσης, την οποία αρχικά το Πεντάγωνο υπερασπίστηκε αλλά στη συνέχεια την αποκάλεσε ένα “τραγικό λάθος”.

Το χτύπημα πραγματοποιήθηκε στο τελευταίο στάδιο της χαοτικής αποχώρησης των στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ, μετά την κατάληψη της Καμπούλ από τους Ταλιμπάν.

Το βίντεο περιέχει εικόνες από το σημείο όπου πραγματοποιήθηκε η επίθεση, σε μια αυλή κατοικημένης περιοχής. Λίγο μετά την έκρηξη, στα πλάνα διακρίνονται άνθρωποι να τρέχουν στους δρόμους που περιβάλλουν το κτίριο.

Το Πεντάγωνο αρχικά υπερασπίστηκε την επίθεση, λέγοντας ότι ο αμερικανικός στρατός είχε ως στόχο έναν ισλαμιστή του Ισλαμικού Κράτους της Χορασάν (ISIS-K). Φαίνεται ότι οι χειριστές του drone έκαναν λάθος και συσχέτισαν ένα όχημα στο σημείο με αυτοκίνητο τρομοκρατικής οργάνωσης, αλλά και απέτυχαν να εντοπίσουν ένα παιδί που βρισκόταν εκεί δύο λεπτά πριν την επίθεση.

Όπως αναφέρει το βρετανικό Μέσο, το Πεντάγωνο σε έκθεσή του περιέγραψε το περιστατικό ως «ειλικρινές λάθος», ωστόσο συνέστησε να μην ληφθούν πειθαρχικά μέτρα εναντίον του στρατιωτικού προσωπικού.

Πληροφορίες από Guardian

Άνοιγμα Ρώσου υπ. Άμυνας σε Λονδίνο: Καλεί τον ομόλογό του για “αποκλιμάκωση έντασης”

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: