Βρυξέλλες: Νέα μέτρα αν χρειαστούν τα Χριστούγεννα λέει ο πρωθυπουργός, παραίτηση ζητάει ο Τσίπρας

O Ελληνας πρωθυπουργός προσερχόμενος στις εργασίες της Συνόδου. EPA/JOHANNA GERON / POOL




Ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων μέτρων ακόμη και μέσα στα Χριστούγεννα άφησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης ενώ σχεδόν παράλληλα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητούσε την παραίτηση του πρωθυπουργού με αφορμή το περιεχόμενο της έκθεσης Τσιόδρα – Λύτρα.

O κ. Μητσοτάκης προανήγειλε επίσης ανακοινώσεις για τα ζητήματα της ενέργειας οι οποίες θα γίνουν το Σάββατο στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό.

«Θα έχουμε την ευκαιρία σήμερα να κάνουμε μια αναλυτική συζήτηση για τα ζητήματα που απασχολούν την ευρωπαϊκή επικαιρότητα ξεκινώντας από την πανδημία. Προφανώς υπάρχει έντονη ανησυχία για την έπελαση της μετάλλαξης Όμικρον, η οποία αργά ή γρήγορα θα κάνει την εμφάνισή της σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και γι’ αυτό είναι επιβεβλημένο να εντείνουμε την επιτάχυνση του εμβολιασμού δίνοντας ακόμα μεγαλύτερη έμφαση στην τρίτη δόση, η οποία είναι η καλύτερη γραμμή άμυνας την οποία διαθέτουμε», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων λόγω της μετάλλαξης Όμικρον, μίλησε για αυξημένο τέστινγκ την περίοδο των Χριστουγέννων προκειμένου να κερδηθεί χρόνος και να έχουν εμβολιαστεί περισσότεροι πολίτες μέχρι να «χτυπήσει» η νέα παραλλαγή τη χώρα μας.

«Είναι ανησυχητικά όσα ξέρουμε για την Όμικρον. Η μόνη απάντηση είναι η επιτάχυνση των εμβολιασμών με την τρίτη δόση και στην Ελλάδα ήμασταν από τις πρώτες χώρες που την ανοίξαμε για όλο τον πληθυσμό. Αν χρειαστεί να πάρουμε επιπλέον μέτρα αναφορικά με το τέστινγκ θα υλοποιηθούν κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων για να δώσουμε χρόνο να αυξηθούν οι εμβολιασμοί. Κάθε καθυστέρηση στην Όμικρον θα μας δώσει την ευκαιρία να ενισχύσουμε το ποσοστό των εμβολιασμών», σημείωσε.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός προανήγγειλε νέα μέτρα ελάφρυνσης των νοικοκυριών για τον περιορισμό των αυξήσεων στις τιμές του φυσικού αερίου, αλλά και ειδικά μέτρα για τους αγρότες.

«Υπάρχει έντονη ανησυχία για τις αυξήσεις των τιμών του φυσικού αερίου και θα ζητήσουμε να εξεταστούν όλες οι επιλογές ώστε να γίνουν παρεμβάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο προκειμένου να συγκρατηθοπύν οι αυξήσεις. Η ελληνική κυβέρνηση θα εξακολουθεί να προνοεί ώστε να περιορίζει στο μέτρο του εφικτού τις αυξήσεις των τιμών και στους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου και θα λάβει ειδική πρόνοια για τους αγρότες», επισήμανε και πρόσθεσε ότι περισσότερες ανακοινώσεις θα κάνει το ερχόμενο Σάββατο, στη συζήτηση του προϋπολογισμού.

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη στην ατζέντα της Συνόδου θα βρεθούν και ζητήματα, τα οποία αφορούν στην εξωτερική πτυχή της μετανάστευσης υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα θα επιμείνει στην ανάγκη να υπάρχει μια οριζόντια αντιμετώπιση φαινομένων εργαλειοποίησης του προσφυγικού. «Εξάλλου, η πατρίδα μας βρέθηκε στο επίκεντρο μιας τέτοιας κρίσης τον Μάρτιο του 2020 γι’ αυτό και παρέχει απόλυτη στήριξη στις βαλτικές χωρες, αλλά και στην Πολωνία που βρίσκονται αντιμέτωπες με ένα παρεμφερές φαινόμενο», διευκρίνισε.

Τέλος, ο πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη αυτονομίας της Ευρώπης στη λήψη αποφάσεων «ώστε να μπορέσει μόνη της να μπορεί να υπερασπίζεται τα δικά της συμφέροντα και να ευθυγραμμίσει την οικονομική της ισχύ με τις γεωπολιτικές της δυνατότητες».

Συγγνώμη ή παραίτηση

Σχεδόν ταυτόχρονα, ο επίσης ευρισκόμενος στις Βρυξέλλες Αλέξης Τσίπρας (για το Συμβούλιο του Κόμματος Ευρωπαίων) και ερωτηθείς για τη μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα απάντησε:

«Σε οποιαδήποτε άλλη Ευρωπαϊκή χώρα, σε οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης αν συλλαμβάνονταν ο Πρωθυπουργός να ψεύδεται στη Βουλή για ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα, που αφορά τη ζωή δεκάδων, εκατοντάδων, χιλιάδων θα έλεγα συμπολιτών μας, είτε θα είχε βγει δημοσίως να ζητήσει συγγνώμη είτε θα είχε παραιτηθεί. Στην Ελλάδα, όμως, δεν συνέβη τίποτα απ’ τα δύο. Και αυτό επιβεβαιώνει το μεγάλο έλλειμμα δημοκρατίας που έχει σήμερα η χώρα μας».

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στο θέμα του Ταμείου Ανάκαμψης ζητώντας να μετατραπεί «σε μόνιμο εργαλείο» για τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

«Η Ευρώπη διέρχεται μιας πολλαπλής κρίσης. Της υγειονομικής κρίσης, της κλιματικής κρίσης, της κρίσης ενέργειας. Δεν μπορούμε λοιπόν να συνεχίζουμε με τις συνταγές του χθες. Τα κριτήρια του Μάαστριχ, το Σύμφωνο Σταθερότητας οφείλει να αναθεωρηθεί, γιατί η ίδια η ζωή έχει αποδείξει ότι δεν λειτουργούν. Οφείλουμε να ενώσουμε δυνάμεις, ιδιαίτερα οι προοδευτικές δυνάμεις να ενώσουμε τις φωνές μας για να μην αφήσουμε τις συντηρητικές δυνάμεις να μας γυρίσουν πίσω με τις συνταγές του χθες. Να αναθεωρήσουμε το Σύμφωνο Σταθερότητας σε ένα Σύμφωνο Βιώσιμης Ανάπτυξης και κοινωνικής σύγκλισης. Να διευρύνουμε τα κριτήρια. Δεν αρκεί μόνο σήμερα να μιλάμε για το χρέος και το έλλειμμα που και αυτά σε σχέση με το ποσοστό του 60% και του 3% δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, αλλά πρέπει να μιλήσουμε και για κοινωνικά κριτήρια, τις ανισότητες, τη φτώχεια, την ανεργία.

Να εξαιρέσουμε τις αναπτυξιακές επενδύσεις από τον υπολογισμό του ελλείμματος. Να δημιουργήσουμε έναν μηχανισμό εξισορρόπησης, διότι τα πλεονάσματα του Βορρά είναι αυτά που αντικατοπτρίζουν τα ελλείμματα του Νότου. Άρα δεν μπορεί να μιλάμε μόνο για μειωμένα ελλείμματα στο Νότο αλλά και για χαμηλά πλεονάσματα στο Βορρά. Και τέλος, να μετατρέψουμε σε ένα μόνιμο εργαλείο το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για τις Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Είναι πρωτοβουλίες που οφείλουμε να πάρουμε, να ενώσουμε δυνάμεις, για να μη γυρίσουμε στον φαύλο κύκλο της λιτότητας, στον φαύλο κύκλο της κοινωνικής διάλυσης που είδαμε τα προηγούμενα χρόνια».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής το ενδεχόμενο του καθολικού υποχρεωτικού εμβολιασμού σε όλα τα κράτη

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: