Βράβευση για Ελληνική Εθνική Σχολή Βιέννης: Παλαιότερο εν λειτουργία εκπαιδευτικό ίδρυμα της ελληνικής διασποράς

Η Ελληνική Εθνική Σχολή Βιέννης ιδρύθηκε το 1804 κατόπιν σχετικού αυλικού διατάγματος του αυτοκράτορα Φραγκίσκου του Α. Λειτουργούσε όμως ανεπίσημα ήδη από το 1801. Photo: amna_news




Με το Βραβείο «Ευπρέπεια» του Συνδέσμου Ανταποκριτών Διεθνών ΜΜΕ Ελλάδος τιμήθηκε η Ελληνική Εθνική Σχολή Βιέννης για τη μακρόχρονη και σημαντική και προσφορά της στο ελληνικό έθνος.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Συνδέσμου «το βραβείο, με απεικόνιση του Ερμή αγγελιαφόρου, σύμβολο του Συνδέσμου, παρέδωσε στο Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Αυστρίας, Έξαρχο Ουγγαρίας και Μεσευρώπης κ. Αρσένιο και διευθυντή της Σχολής, ο πρόεδρος του International Press Union, Ευθύμιος Τσικνής, με την προτροπή “οι μαθητές της Σχολής, να πετούν ψηλά για την επίτευξη των στόχων τους, όπως ακριβώς ο Φτεροπόδαρος Ερμής”».

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στη Βιέννη, στο Νέο Πολιτιστικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως και πλαισιώθηκε από έκθεση Παραδοσιακών Ελληνικών Φορεσιών του Λυκείου Ελληνίδων. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης, Έξαρχος Ουγγαρίας και Μεσευρώπης κ. Αρσένιος, ο αναπληρωτής διευθυντής της Ελληνικής Εθνικής Σχολής Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Ιωάννης Νικολίτσης, η Πρέσβης της Ελλάδος στην Αυστρία κ. Κόϊκα, η Γεν. Πρόξενος κ. Γκουλούση, εκπρόσωποι του Λυκείου Ελληνίδων, διδάσκαλοι και μαθητές, μέλη της ελληνικής κοινότητας.

Η Ελληνική Εθνική Σχολή Βιέννης ιδρύθηκε το 1804 κατόπιν σχετικού αυλικού διατάγματος του αυτοκράτορα Φραγκίσκου του Α. Λειτουργούσε όμως ανεπίσημα ήδη από το 1801.

Η λειτουργία της αρχικά ήταν ως ολοήμερο σχολείο βασικής εκπαίδευσης ενώ οι απόφοιτοί της μπορούσαν να εργαστούν ως δάσκαλοι στα ελληνικά σχολεία της Αψβουργικής μοναρχίας.

Μετά το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και εξαιτίας της μείωσης μαθητών, το σχολείο συνέχισε τη λειτουργία του με τη μορφή απογευματινών μαθημάτων ελληνικής γλώσσας. Δεν ανέστειλε όμως ποτέ τη λειτουργία της.

Στα νεώτερα χρόνια μετά τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο επαναλειτούργησε με μεγαλύτερο αριθμό μαθητών με την πρόνοια του μακαριστού Μητροπολίτου Αυστρίας κυρού Χρυσοστόμου Τσίτερ (1903 – 1995).

Στα νεότερα χρόνια λειτουργεί ως τμήμα Ελληνικής γλώσσας (Τ.Ε.Γ.) αναγνωρισμένο από το Ελληνικό υπουργείο παιδείας και θρησκευμάτων.

Οι 280 μαθητές διδάσκονται την Ελληνική γλώσσα και την ελληνική ιστορία καθώς και το ορθόδοξο μάθημα των θρησκευτικών.

Η Ελληνική Εθνική Σχολή Βιέννης παραμένει το παλαιότερο εν λειτουργία εκπαιδευτικό ίδρυμα της ελληνικής διασποράς.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ελληνες ερευνητές και επιστήμονες στη διαδικτυακή σύνοδο του Ινστιτούτου Προηγμένων Μελετών της Βοστώνης

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: