Βυθίζεται στο «βαθύ κόκκινο» η Ευρώπη προτού ακόμη η υπερμεταδοτική Ομικρον αρχίσει να επελαύνει

File photo: Χιονάνθρωπος μπροστά από το Ράϊχσταγκ στο Βερολίνο. EPA/CLEMENS BILAN




Αναλλοίωτη παραμένει η γενική εικόνα όσον αφορά στα κρούσματα κορωνοϊού τις τελευταίες 14 ημέρες στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, σύμφωνα με τον τελευταίο επιδημιολογικό χάρτη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC).

Ο συγκεκριμένος χάρτης δεν καταγράφει τους θανάτους ή τις σοβαρές νοσηλείες, ούτε και τα επίπεδα εμβολιασμού, αλλά μόνο τον αριθμό των νέων κρουσμάτων τις τελευταίες 14 ημέρες ανά 100 χιλιάδες πληθυσμού.

Επίσης δεν καταγράφονται τα κρούσματα από την παραλλαγή Όμικρον.

O ανανεωμένος χάρτης του ECD. Ως κόκκινη ζώνη ορίζονται οι χώρες ή περιοχές όπου ο συνολικός αριθμός των νέων κορυσμάτων τις προηγούμενες 14 ημέρες βρίσκεται μεταξύ 75 και 200 ανά 100 χιλιάδες κατοίκους, και το ποσοστό θετικών τεστ υπερβαίνει το 4%. Οταν ο αριθμός των νέων περιστατικών ξεπερνά τα 500 κρούσματα ανά 100 χιλιάδες κατοίκους, μία χώρα περνά στην «βαθιά κόκκινη» κατηγορία. 

Σε σύγκριση με τον επιδημιολογικό χάρτη της περασμένης εβδομάδας, περισσότερες περιοχές της Γαλλίας έχουν περάσει στην κατηγορία «βαθύ κόκκινο». Μόνο η Βρετάνη, η Νορμανδία και περιοχές της κεντρικής Γαλλίας, συμπεριλαμβανομένων των Παρισίων, παραμένουν στην κόκκινη κατηγορία.

Στη βαθιά κόκκινη κατηγορία παραμένουν η Κύπρος, η Ελλάδα, η Κροατία, η Σλοβενία, η Ουγγαρία, η Τσεχία, η Σλοβακία, η Πολωνία, η Αυστρία, το Λίχτενσταϊν, η Εσθονία, η Λετονία, η Λιθουανία, το Βέλγιο, η Ολλανδία, το Λουξεμβούργο, η Δημοκρατία της Ιρλανδίας, η Ισλανδία, η Δανία και το μεγαλύτερο μέρος της Γερμανίας (με εξαίρεση ορισμένες βορειοδυτικές περιοχές που βρίσκονται στην κόκκινη κατηγορία).

Στην κόκκινη κατηγορία παραμένουν η Μάλτα, η Πορτογαλία, η Σουηδία και η Φινλανδία. Η Ισπανία επίσης παραμένει στην κόκκινη κατηγορία, αν και ορισμένες ακόμα περιοχές σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα έχουν περάσει στην πορτοκαλί κατηγορία.

Στη Ρουμανία, η οποία την περασμένη εβδομάδα βρισκόταν ολόκληρη στην κόκκινη κατηγορία, έχει σημειωθεί μικρή βελτίωση, με περιοχές στα βορειοανατολικά και στα νοτιοδυτικά να περνούν στην πορτοκαλί κατηγορία.

Η κατάσταση σημείωσε επιδείνωση στην Ιταλία της οποίας οι περισσότερες περιοχές βρίσκονται τώρα στην κόκκινη κατηγορία, με εξαίρεση μεμονωμένες περιοχές στην κεντρική και νοτιοανατολική Ιταλία, την Σικελία και τη Σαρδηνία που εξακολουθούν να βρίσκονται στην πορτοκαλί κατηγορία.

Μικρή επιδείνωση σημείωσε η κατάσταση και στη Νορβηγία με ακόμα μια περιοχή στα νότια (συμπεριλαμβανομένου του Όσλο) να περνά στο βαθύ κόκκινο, ενώ η κατάσταση παραμένει σταθερή στην Βουλγαρία, η οποία βρίσκεται στην κόκκινη κατηγορία με εξαίρεση περιοχές στα νοτιοδυτικά που βρίσκονται στο βαθύ κόκκινο.

ΟΜΙΚΡΟΝ: ΜΕΤΑΔΟΤΙΚΗ, ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΠΙΟ ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΑ

Ενθαρρυντικά ως ένα βαθμό είναι τα νοσοκομειακά δεδομένα που δημοσίευσαν χθες οι αρχές της Νότιας Αφρικής για τη βαρύτητα της μετάλλαξης «Όμικρον».

Σύμφωνα με τα δεδομένα αυτά, λιγότερο από το ένα τρίτο των ασθενών που εισήχθησαν σε νοσοκομεία κατά το τελευταίο κύμα της νόσου (που σχετίζεται με τη μετάλλαξη «Όμικρον») υπέφεραν από βαριά νόσηση, όταν στα δύο προηγούμενα κύματα της πανδημίας, βαριά νόσηση είχαν παρουσιάσει τα 2/3 των εισαχθέντων σε νοσοκομεία.

Τα δεδομένα δημοσιοποίησε το Εθνικό Ινστιτούτο Μεταδοτικών Ασθενειών (NICD) της Τσουάνε, ήτοι της μητροπολιτικής περιοχής που περιλαμβάνει την πρωτεύουσα Πρετόρια, όπου επισυνέβη η πρώτη ύποπτη εκδήλωση της μετάλλαξης «Όμικρον», με 1.633 εισαγωγές σε δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία μεταξύ14 Νοεμβρίου και 8 Δεκεμβρίου.

Από τους εισαχθέντες αυτούς, το 31% είχε εμφανίσει βαριά νόσηση –δηλαδή οι ασθενείς χρειάστηκαν οξυγόνο ή μηχανική υποστήριξη αναπνοής- έναντι 66% των ασθενών που είχαν νοσήσει βαριά στην αρχή του δεύτερου κύματος και 67% που είχαν νοσήσει βαριά στις πρώτες εβδομάδες του δεύτερου.

Οι επιστήμονες στη Νότιο Αφρική σήμαναν πρώτοι συναγερμό για τη νέα μετάλλαξη στα τέλη του προηγούμενου μήνα, όταν παρετήρησαν έναν ασυνήθιστα υψηλό αριθμό μεταλλάξεων, ειδικά στην πρωτεϊνική ακίδα που ο ιός χρησιμοποιεί για να εισέλθει στα ανθρώπινα κύτταρα.Έκτοτε, προσπαθούν να υπολογίσουν κατά πόσον οι μεταλλάξεις αυτές καθιστούν την Όμικρον πιο μεταδοτική ή πιο επικίνδυνη και εάν τα εμβόλια ή η προηγηθείσα νόσηση παρέχει προστασία.

Ωστόσο η έκθεση δεν περιλαμβάνει στοιχεία για το πόσοι από τους ασθενείς ήταν εμβολιασμένοι ή όχι, οπότε δεν είναι σαφές σε ποια έκταση η υψηλότερη εμβολιαστική κάλυψη κατέστησε ηπιότερα τα συμπτώματα.

Γενικά, τα πρώτα στοιχεία για την Όμικρον έχουν μέχρι στιγμής δείξει ότι αυτή είναι πολύ πιο μεταδοτική εν συγκρίσει με όποια προηγουμένη παραλλαγή, αλλά ότι τα συμπτώματα ίσως να είναι ηπιότερα, με χαμηλότερα επίπεδα εισαγωγών σε νοσοκομεία, ειδικότερα επί εμβολιασμένων ασθενών.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ – Γιώργος Κακούρης,  Reuters

Τριπλάσιοι οι θάνατοι στη Γερμανία με μόλις 20% περισσότερα κρούσματα από τη Βρετανία

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: